Доступність посилання

ТОП новини

Українців хочуть озброїти травматичною зброєю з гумовими кулями


Київ – Незважаючи на те, що в жовтні набрав чинності Закон «Про охоронну діяльність», який суттєво розширив права охоронців (зокрема, їм дозволили застосовувати травматичну зброю та електрошок), все ж експерти стверджують, що «закон існує лише на папері». Фахівці сподіваються, що на засіданні Кабінету Міністрів у п’ятницю, 30 січня, ухвалять низку постанов, що стосуються зазначеного Закону про застосування, зокрема, травматичної зброї охоронними підприємствами. Експерти також переконані, що травматичну зброю треба замінити на нарізну вогнепальну та розширити право її застосування для всіх громадян України.

У Верховній Раді ще в квітні 2010 року у першому читанні ухвалили законопроект, який передбачає дозвіл громадянам України купувати травматичну зброю. Міністр юстиції Олександр Лавринович нещодавно нагадав про цей законопроект своїм коментарем під час гарячої лінії одного з українських видань. Міністр зауважив, що не бачить небезпеки в тому, щоб люди, які не перебувають на психіатричному обліку, мали право купувати травматичну зброю та застосовували її в рамках закону. Проте в жодному разі не бойову.

Однак експерти у галузі безпеки закликають парламентарів не ухвалювати нинішнього законопроекту, бо «він недолугий». Про це, зокрема, сказав Георгій Учайкін, голова наглядової ради Української асоціації власників зброї.
Георгій Учайкін
Георгій Учайкін

«Цей законопроект був створений для збагачення тих структур, які збираються переробляти шалену кількість існуючої в Україні легкої стрілецької зброї ще з часів Радянського Союзу. Цей лобістський законопроект має бути похований. Усі інсинуації та інтереси всіх зацікавлених, перш за все, комерційних структур, мають бути забутими. Ми маємо почати з нуля. Я думаю, що цього року у Верховній Раді опиниться нормальний законопроект», – наголошує Учайкін.

Травматичну зброю необхідно замінити на вогнепальну – експерт

Експерт також наголосив, що треба дозволити громадянам України застосовувати виключно нарізну короткоствольну зброю – пістолети та револьвери.

«Роблю акцент саме на слові нарізна. Саме цей вид зброї може бути ідентифікований. Саме він не залишає у власника цієї зброї ілюзій щодо наслідків її застосування», – уточнив Георгій Учайкін.

Експерт зазначив, що легально придбаний пістолет залишає унікальні відбитки на кулі. Тож знайти стрільця в такому разі значно простіше, адже «є відомості про особу, яка купила пістолет».

Сергій Шабовта, президент Української федерації професіоналів безпеки зазначає, що у більшості людей сформувався хибний стереотип: «травматична зброя не може вбити». «Але це не так», – наголошує фахівець.

«З точки зору убезпечення або технологій високого рівня безпеки при тих чи інших ситуаціях, травматична зброя не дає жаданого ефекту. Вона несе в собі велику кількість проблем, і за масового використання у суспільстві складно спрогнозувати ситуацію», – заявив Шабовта.

Психологи стурбовані

Соціальні психологи висловлюють занепокоєння тим, що українцям можуть дозволити мати при собі зброю. На думку колишньої директорки київського психологічного центру Світлани Бажеріни, в українців спостерігається внутрішня агресія, образи та розчарування через брак грошей та відсутність надії на краще.
Від кого ми маємо відстрілюватися? Може зробити інакше
Світлана Бажеріна

«Від кого ми маємо відстрілюватися? Може зробити інакше – попередити такі ситуації. Щоб людина, коли мала якісь проблеми, вирішувала їх державним, нормальним чином. Єдиний вихід та альтернатива – дати можливість працювати й заробляти гроші собі на життя! І все!» – вважає Бажеріна.

Зарубіжний досвід

Експерти радять зважати на досвід сусідніх країн. За приклад наводять Молдову, де з 1994 року й донині дозволили населенню застосовувати нарізну зброю. Як наслідок – рівень вуличної злочинності зменшився вдвічі.

Крім того, дозвіл на застосування нарізної зброї мають мешканці країн Балтії, Швейцарії, Італії та Іспанії. Натомість у Росії – єдиній країні, де діє закон на дозвіл застосування саме травматичної зброї, навпаки, рівень злочинності зріс, зауважує голова наглядової ради Української асоціації власників зброї.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG