Доступність посилання

ТОП новини

Франція розслідує стрілянину в єврейській школі


Четверо осіб, серед них троє дітей, загинули внаслідок нападу на єврейську школу в Тулузі, 19 березня 2012 року
Четверо осіб, серед них троє дітей, загинули внаслідок нападу на єврейську школу в Тулузі, 19 березня 2012 року
«Національною трагедією» назвав президент Франції Ніколя Саркозі стрілянину на півдні країни. Четверо осіб, серед них троє дітей, загинули у понеділок внаслідок нападу на єврейську школу в Тулузі. У Франції запровадили посилені заходи безпеки біля шкіл та релігійних закладів.

За даними французької прокуратури, загинули діти трьох, шести і десяти років, а також їхній 30-літній вчитель, батько двох із цих дітей. Ще один 17-літній юнак серйозно поранений. У них стріляв чоловік у чорному, який приїхав вранці під єврейську школу на потужному моторолері чи мотоциклі.

Через лічені години після стрілянини на місце нападу прибув президент Франції. «Це жахливо. Я не можу прийняти того, що хтось вбиває людей перед школою, всередині школи з єврейськими дітьми. Це трагедія», – заявив Ніколя Саркозі.

Французька поліція пов’язує стрілянину в школі з двома нападами на французьких військовослужбовців, які сталися в цьому ж регіоні минулого тижня. Тоді загинуло троє вояків північно-африканського і карибського походження. Як з’ясувалося, у трьох випадках нападник використовував ту саму зброю.

Світ засуджує напад

Відразу надійшла і міжнародна реакція. У Європейській комісії засудили «мерзенний злочин». Європейський єврейський конгрес назвав напад на школу «варварством». Ізраїль висловив сподівання, що французька влада притягне винних до відповідальності. Про це заявив у Єрусалимі прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, який до цього додав: «Занадто рано казати про точне тло цього вбивства, але ми не можемо виключати, що там був сильний антисемітський мотив».

Водночас поліція в Парижі почала розслідування щодо листів із погрозами, які отримали дві синагоги у французькій столиці. Французька влада не пов’язує ці листи зі стріляниною в Тулузі.

А в Тулузу в понеділок після президента також приїхав соціаліст Франсуа Олланд, який поруч із Ніколя Саркозі є кандидатом на головну посаду у Франції на виборах у квітні. Він закликав до рішучої відсічі проявам антисемітизму чи расизму. Кандидат від крайніх правих Марін Ле Пен нині також зупинила передвиборчу кампанію – як знак «співчуття і солідарності».
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG