Доступність посилання

ТОП новини

США: рух «Окупуймо Волл-стріт» стає все войовничішим


Окленд, Каліфорнія, 3 листопада 2011 року
Окленд, Каліфорнія, 3 листопада 2011 року

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах рух «Окупуймо Волл-стріт» поширився на більшість великих міст. Започаткований як підкреслено мирний протест, рух подекуди набуває характеру войовничих виступів. Отож міські управи, які терпляче і навіть поблажливо спостерігали молодіжні мітинги, місцями змушені вдаватися до втручання поліції.

В Окленді, штат Каліфорнія, сталася подія, яка нагадала місту про антивоєнні виступи кінця 60-х років минулого століття. Демонстранти, обурені тим, що поліція очистила площу перед міською управою від наметів і сміття, атакували ратушу.

До демонстрантів долучилися анархісти, антиглобалісти, просто хулігани. І мирний спочатку мітинг перетворився на заворушення. Поліція заарештувала 300 учасників, тобто приблизно кожного десятого демонстранта.

У Сан-Франциско урвався терпець у міської влади. Вони попередили десь тисячу демонстрантів, що ті порушують закон, поставивши свій табір у діловій частині міста. Бізнес-район доти завжди сяяв чистотою, а відтак там стало повно сміття і з’явилися щурі.

В Атланті, штат Джорджія, мер міста Касім Рід наказав поліції заарештувати 50 демонстрантів і викинути намети з парку у бізнес-районі столиці. «Поведінка, яку ми бачимо тут, немає нічого спільного з виступами за громадянські правa», – сказав Рід.

Проблема вибору: свобода чи порядок

Міськради мають до діла з делікатною проблемою: як поєднати повагу до свободи слова й зібрань з дотриманням порядку?

«Люди незадоволені, і це незадоволення висловлюється багатьма різними способами. Воно висловлюється виникненням «Партії чаювання» і воно висловлюється рухом «Окупуймо Волл-стріт», – зауважив президент США Барак Обама у телевізійному інтерв’ю.

Водночас однопартієць Обами, впливовий діяч Демократичної партії Метт Беннетт застерігає, що «коли політичні партії підходять надто близько до розгніваних популістських рухів, трапляються погані речі, подібне вже траплялося з демократами раніше».

«Отож ми до певної міри стурбовані тим, як демократам підхопити деякі теми руху «Окупуймо Волл-стріт» без того, щоб підтримати сам рух», – заявив Беннетт.

Дилему проілюстрував інцидент у місті Нешвілл у південному штаті Тенессі. Поліція заарештувала кілька десятків молодих людей, членів руху «Окупуймо Нешвілл», коли вони залишилися на ніч у міському парку всупереч розпорядженню зачиняти його з наступом темряви. Їх оштрафували на 50 доларів кожного, але окружний суддя скасував штраф, вважаючи це порушенням конституційного права на свободу зібрань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG