Доступність посилання

ТОП новини

До 10 років ув’язнення за підробку ліків. Чи зменшить це кількість фальсифікату?


Київ – Кількість неякісних медикаментів в Україні скоро зменшиться в рази, заявляють у Держслужбі з лікарських засобів. Адже за виготовлення, зберігання та збут фальсифікованих ліків тепер встановлена не лише адміністративна, але й кримінальна відповідальність. За підробку ліків передбачається штраф від 17 до 34 тисяч гривень або обмеження свободи до 3 років. Якщо такі ліки спричинили смерть або інші тяжкі наслідки, позбавлення волі становитиме від 5 до 10 років.

Щорічний світовий обіг торгівлі фальсифікованими ліками становить щонайменше 15-20 мільярдів доларів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у країнах, що розвиваються, підроблених медикаментів близько третини, у Європі – мінімум 5%.

В Україні ж лише 1% фальсифікату, говорить Олексій Соловйов, голова Державної служби України з лікарських засобів. Ідеться тут про неякісні, незареєстровані та фальсифіковані ліки, про які знає служба.

«Від 2010 року ми почали рахувати об’єм фальсифікату за кількістю упаковок. У нас дійсно є серйозний ресурс – працює 800 осіб, у кожній області є обласна державна інспекція за контролем якості ліків. У кожної інспекції є відповідна лабораторія, плюс були закуплені три найсучасніші лабораторії. І сподіваємося, що в наступному році буде запущено ще шість. Ми фіксуємо один відсоток неякісних фальсифікованих лікарських препаратів. Приблизно таку ж статистику дають країни Східної Європи: Польща, Угорщина та Словаччина», – зауважив Олексій Соловйов.

Цифру, в 20 разів більшу, 20% фальсифікованих медикаментів, що продаються на території України, називає депутат Валерій Коновалюк. Саме він є ініціатором закону щодо суворішої відповідальності у сфері лікарських підробок. Коновалюк стверджує, що потреба у схваленні таких змін назріла давно, адже злочинний фарм-бізнес у країні досяг неймовірних масштабів.

«Потенційний прибуток на кожну вкладену тисячу доларів, наприклад, на фальшуванні грошей складає 20 тисяч доларів, на торгівлі героїном – 20 тисяч, на підробці ліків – від 200 до 450 тисяч доларів. Тобто, це бізнес, який досяг таких масштабів, що треба було якось впливати на цю ситуацію. Адже відновлювати здоров’я людей, коли вони вже отримують хронічну хворобу і лікуються в стаціонарі, значно дорожче й важче, ніж контролювати якість ліків», – каже Коновалюк.

Боротьба з фальсифікатом

Півтори тисячі гривень штрафу та адміністративна відповідальність за фальсифіковані медикаменти, яка була встановлена донедавна, абсолютно не відповідала рівню порушень, впевнений депутат Валерій Коновалюк.

«До цього року Україна була єдиною країною в Європі і СНД, де за підробку ліків не була передбачена кримінальна відповідальність. У Росії покарання становить 6 років ув’язнення і 300 тисяч рублів штрафу, в країнах ЄС – в середньому 10 років позбавлення волі і великі штрафи, а в США – від 20 років до довічного ув’язнення. Бо там усі розуміють, що таке навмисно виготовити ліки, які не тільки не дають відновлення здоров’я, але й наносять шкоду людині».

Водночас, Президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк вважає, що запровадження нових покарань зупинить «не більше 20% любителів підзаробити на фальсифікаті».

Гасло на папері?

Минулого року за зберігання або продаж фальсифікованих ліків до адміністративної відповідальності притягли 315 порушників, повідомили в Державній службі з лікарських засобів. За словами представників громадських організації, ця кількість мізерна порівняно з масштабами підробок, які розповсюджуються на українському ринку.

Тож щоб і новий закон не був просто «гаслом на папері», до боротьби з неякісними ліками має підключатися все суспільство. Так вважає Анатолій Царенко, Президент Всеукраїнського конгресу з безпеки медицини.

«Ми – громадськість з деякими держадміністраціями (Києва, Львова, Чернігова, Криму)– пропонуємо проект, який передбачає участь громадськості в кожному випадку виявлення фальсифікованих ліків. Крім цього, ми закликаємо аптеки включитися в рух страхування: аптека страхує пацієнтів на випадок придбання в ній фальсифікованих ліків».

У Державній службі з лікарських засобів обіцяють: справи щодо фальсифікованих ліків, які були відкриті в 2010 – 2011 роках, передадуть до МВС для подальшого дослідження і притягнення порушників уже до кримінальної відповідальності.

Замінити імпорт вітчизняними ліками

Ринок лікарських засобів в Україні складає понад 25 мільярдів гривень і лише на рекламу ліків основні виробники та розповсюджувачі витратили за рік більше 1 мільярда 200 мільйонів гривень. До 40% фальсифікату на українському ринку – це антибіотики, психотропні та серцево-судинні препарати, говорить Віктор Корж, колишній міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту. Їх присутність на ринку України є дуже небезпечною, тож окрім підвищення відповідальності за порушення в цій сфері, країні треба йти далі і розвивати вітчизняне фармацевтичне виробництво та належно контролювати його.

«Фальсифікація ліків – це особливо тяжкі злочини, бо в нас з’являються непередбачувані перебіги захворювань, резистентні форми, наприклад, туберкульозу. Нещодавно пройшли парламентські слухання, ухвалені рекомендації про розвиток вітчизняного фармацевтичного виробництва та імпортозаміщення. Адже вітчизняні препарати, які виробляються на сучасних виробництвах, у середньому в 3-5 разів дешевші від імпортних і абсолютно відповідають за якістю. Але вітчизняне виробництво, на відміну від імпортного, можна контролювати від першої до останньої ланки дії», – зауважив Віктор Корж.

Людина, яка придбала підозрілі медикаменти, може подати скаргу до Держслужби з лікарських препаратів. Якщо скарга стосується якості продукту, то необхідно докласти касовий чек і зразок препарату. Крім того, варто знати його серію, назву і адресу аптеки, де він продається. Зразок ліків мають відправити до лабораторії й дослідити.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG