Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: обстеженнями мене не вилікують


Колишній Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час судового засідання, Київ, 19 вересня 2011 року
Колишній Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час судового засідання, Київ, 19 вересня 2011 року

Київ – Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко стверджує, що не отримав ніякого лікування за 3 тижні перерви у судовому розгляді його справи. Він заявив, що проводилися тільки додаткові обстеження та була призначена комісія. Крім того, Луценко боїться, що його справжній діагноз намагаються приховати. Про це він сказав у перебігу судового засідання на підтримку клопотання своїх захисників щодо зміни запобіжного заходу. Луценка з травня судять за перевищення службових повноважень і завдання збитків державі, коли він був міністром; він провину відкидає.

За словами Юрія Луценка, під час перерви у розгляді справи, оголошеної судом на три тижні для лікування підсудного, він не отримав допомоги лікарів. Колишній міністр заявив, що його лише кілька разів обстежували.

Луценко також припустив, що вирішення справи з лікуванням затягується навмисне, щоб завдати його здоров’ю якомога більшої шкоди. Відтак захист клопотав про надання можливості підсудному лікуватися в умовах стаціонару.

Сам Луценко заявив, що просить або перевести його до стаціонару, або закрити всі наступні питання з приводу його лікування.

«Я не прошу мене випускати, я прошу мене лікувати – поставити мені крапельницю, яку призначить лікар. Мене не лікують – мене мацають, питають, як я почуваюся, і призначають чергову комісію. Якщо ми дійсно живемо у концтаборі, давайте просто забудемо про будь-яку Конституцію, будь-які права, будь-яку медичну допомогу і просто не морочте ні мені, ні людям голови», – наголосив Луценко.

Крім того, адвокати показали документи з печатками, які підтверджують поганий стан здоров’я Луценка.

Суд попросив СІЗО лікувати Луценка

Суд відхилив клопотання захисту про лікування Юрія Луценка в умовах стаціонару. Про це повідомив суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк.

Сторона захисту не надала всіх необхідних документів та некоректно сформулювала своє клопотання, заявив прокурор Віктор Клименко.

«Захисники почали заперечувати, пояснюючи це тим, що насправді вони мали на увазі зовсім не те, про що йшлося у їхньому клопотанні. За наслідками такого нелогічного клопотання суд ухвалив рішення про те, що воно практично задоволенню не підлягає. Утім, суд зі власної ініціативи сформулював звернення до управління Державної пенітенціарної служби, у якому звернув увагу на певні обставини», – зауважив Клименко.

За словами прокурора, така ухвала виходить за межі судового розгляду, адже обов’язок щодо нагляду за здоров’ям осіб, які перебувають у слідчому ізоляторі, покладений на керівника цього закладу.

Водночас адвокат Луценка Ігор Фомін зазначив, що у захисту немає претензій до співробітників СІЗО.

У Луценка хворі стравохід, підшлункова та жовчний – дружина

У свою чергу дружина підсудного колишнього міністра Ірина Луценко заявила журналістам, що їй уже відомі кілька хвороб, із якими її чоловікові доводиться боротися в ув’язненні без медичної допомоги.

«Нічого не кажуть. Все вкрито темрявою. Постійно членів комісії змінюють, запрошують інших професорів. Документа ще немає, ми його не бачимо, але навіть за попередніми репліками лікарів, які дивляться, ми розуміємо, що вони підтвердять, що в Юри були виразки, що в нього проблеми все ж зі стравоходом, із підшлунковою. Підтверджують вони ще раз, що в нього там поліпоз жовчного тощо. Інше питання, що команда згори не дає лікувати Луценка. Всі діагнози є, але не робиться цього», – наголосила Ірина Луценко.

У Верховній Раді вже зареєстровані два законопроекти про зміну статей Кримінального кодексу з метою звільнити з під варти Юрія Луценка та колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. Утім, після засідання погоджувальної ради стало ясно, що ці документи, які пропонують представники опозиції, не будуть розглядати цього тижня.

Водночас фракції «БЮТ-Батьківщина» і «Наша Україна – Народна самооборона» надіслали суддям Печерського районного суду Родіонові Кірєєву та Сергієві Вовку листа з проханням змінити запобіжний захід щодо Тимошенко та Луценка.

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко передав Голові Верховної Ради Володимирові Литвину копію цього листа, щоб лідери інших фракцій, якщо захочуть, могли підписати документ. У свою чергу Литвин пообіцяв передати їм листа.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG