Доступність посилання

ТОП новини

У США викрили вірменсько-американську групу шахраїв за крадіжки у понад 100 мільйонів доларів


«Хресний батько» групи Армен Казарян
«Хресний батько» групи Армен Казарян

Прага – Правоохоронні органи США оголосили про висунуті обвинувачення 44 членам вірменсько-американського злочинного синдикату за організацію на території Америки понад 100 клінік-фантомів, за допомогою чого підозрювані виманили з державних коштів, фонду медичного страхування пенсіонерів – Medicare – понад 100 мільйонів доларів. Серед організаторів вірменин, «злодій у законі», 46-річний Армен Казарян, а також Галина Вовк, дружина одного з учасників злочинного угруповання – Роберта Терджаняна. Злочинна група під назвою «бригада Мірзояна-Терджаняна» діяла як «класичне мафіозне угруповання» і мала постійний зв’язок із Вірменією. Прокурори зі США кажуть, що це найкрупніше шахрайство за всю історію існування Medicare, державної медичної допомоги пенсіонерам.

Головний обвинувач у цій справі, прокурор з південного округу Нью-Йорка, Пріт Бгарара каже, що члени гангстерської «бригади Мірзояна-Терджаняна» використовували погрози, залякування і насильство та діяли у класичному стилі мафії.

«Масштаби дій цієї групи не обмежувалися лише територією нашої держави, а й поширювалися за її межами. Як у плані прибутковості, географічних масштабів так і амбіцій цих підозрюваних у злочинах – це явний організований міжнародний злочинний синдикат, якому могли б позаздрити будь-які мафіозні групи», – зазначив прокурор.

Бгарара також заявив, що вірменсько-американська група порушників закону працювала переважно в Нью-Йорку та Лос-Анджелесі, а також мала філії у 25 штатах. Вони займалися здирництвом, оборудками з кредитними картками, ідентифікаційними та імміграційними документами і навіть контрабандою цигарок та торгівлею краденою «Віагрою».

Група діяла дуже зухвало


В акті обвинувачення прокурора йдеться про те, що підозрювані з «бригади Мірзояна-Терджаняна» були вірменськими громадянами чи емігрантами, котрі мали постійний зв’язок із Вірменією. Головним лідером у справі проходить вірменин Армен Казарян, своєрідний «хресний батько» цієї групи. Він емігрував до США у 1996 році і перед його вважали «злодієм у законі» на теренах колишнього СРСР.

Прокурор Бгарара каже, що правосуддю спочатку було дуже важко підступитися до незаконних діянь Казаряна, бо він щоразу майстерно уникав правоохоронних органів США та обвинувачень у здирництві чи інших незаконних діях. Прокурор вважає, що Казарян є зразком порушника закону, якому можуть позаздрити традиційні мафіозі.

Судові процеси над криміналами, вихідцями з колишнього СРСР, стали в США останнім часом частішими. Так, із жовтня суд США розглядає справу здирництва через інтернет, за якою обвинувачено 73-х осіб із Росії, України, Казахстану, Молдови і Білорусі. А слідча документація про дії «бригади Мірзояна-Терджаняна» читається, як своєрідний трилер із деталям підступних оборудок, шикарного способу життя членів угруповання, їхніх дорогих автомобілів.

«Навіть при тому, що це була явно помітна занадто здирницька схема, вражає, як вони могли обходити закон, – говорить спеціальний уповноважений поліції Нью-Йорка Раймонд Келлі. – Фактично підозрювані здійснювали свої масштабні оборудки з дуже маленького офісу – в крамниці автозапчастин у Брукліні. І одна жінка по імені Галина Вовк була там цілими днями, заповнюючи оті здирницькі, фальшиві вимоги до державного медичного страхування».

Обвинуваченим у цій справі загрожують тривалі терміни позбавлення волі аж до довічного ув’язнення, а також штрафи до 500 тисяч доларів. Посольство Вірменії поки що ніяк не коментує цю судову справу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG