Доступність посилання

ТОП новини

Економіка України відновилася – МВФ


Київ – Про покращення економічної ситуації в Україні свідчать: відновлення та розвиток банківського сектору, зокрема, його кредитної складової, а також монетарна політика та валютний курс, заявив представник Міжнародного валютного фонду Макс Альєр. Водночас, він зауважив, що уряду є над чим працювати і надалі. Зокрема, слабким місцем української економіки залишається дефіцит держбюджету.

Економіка України стабілізувалася, утім, не варто зупинятися на досягнутому, зазначає представник Міжнародного валютного фонду Макс Альєр.

За його словами, МВФ вбачає кілька пріоритетних напрямків роботи, що сприятимуть подальшому покращенню економічної ситуації в державі. Серед них скорочення дефіциту держбюджету, а також зниження співвідношення державного боргу та внутрішнього валового продукту. За інформацією Міжнародного валютного фонду, цей показник у 2008 році був на рівні 20%, у 2009 – понад 30%, а у 2010 він становитиме близько 41%, повідомив Макс Альєр.

«Україна має невеликий борг, але вже й не такий, як раніше», – наголосив він.

Неквапливе зростання – безпечне зростання

Україна демонструє помірне зростання фінансового сектору, відзначив координатор діяльності Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Маріус Вісмантас. За його словами, це також ознака оздоровлення економіки.

«Фінанси не повинні бути нудними, але все ж вони мають бути менш опортуністичними. Який сенс у зростанні економіки на 15% протягом року, якщо потім вона звалиться на 20% або 50%», – каже Вісмантас.

Українські банкіри здебільшого побоюються активно впроваджувати кредитні програми. Їхнє бажання заробляти дещо охолоджене великими обсягами неповернених кредитів, наданих до кризи, говорить голова департаменту Європейського банку розвитку та реконструкцій Олександр Попов.

«Більшість банкірів у цій країні ще вважають ситуацію недостатньо стабільною у макроекономічному плані, для того щоб починати якісь масовані, активні програми кредитування реального сектору. Кредитні ризики на сьогодні оцінюються як надзвичайно високі, це стосується як сектору малого та середнього бізнесу, так і кредитування населення», – наголошує він.

Макс Альєр повідомив, що згідно з домовленостями в межах співпраці МВФ та України уряд має завершити рекапіталізацію банків до кінця цього року, що сприятиме пожвавленню на кредитному ринку України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG