Доступність посилання

ТОП новини

США закінчують бойові дії в Іраку, а проблеми лишаються


Прага – Сполучені Штати Америки офіційно закінчують вести бойові дії в Іраку. Останній їхній день сьогодні, більш як через сім років після початку міжнародної операції, яка під проводом США скинула режим Саддама Хусейна. Цей крок викликає стурбованість у декого в Іраку, де понад півроку після парламентських виборів ще не створений новий уряд, а сотні тисяч людей лишаються внутрішніми біженцями.

Прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі привітав у сьогоднішньому телевиступі закінчення бойових дій США в його країні.

«Ірак сьогодні став суверенним і незалежним. Він ухвалює власні рішення про своє нинішнє і майбутнє. Цей день, 31 серпня, назавжди залишиться важливим днем для всіх іракців», – заявив він.

За словами голови іракського уряду, відсьогодні іракські сили безпеки відіграватимуть провідну роль у гарантуванні безпеки й захисті країни від усіх загроз, і внутрішніх, і зовнішніх.

Будуть і офіційні церемонії

Президент США Барак Обама сьогодні виступить у Білому Домі в Вашингтоні з офіційною заявою про закінчення бойових дій в Іраку.

А віце-президент США Джо Байден, який нині перебуває в Багдаді, завтра візьме там участь у церемонії початку нової ролі військових США – Операції «Новий світанок», яка матиме на меті навчання і допомогу військам і поліції Іраку.

Кількість американських військ у цій країні скорочена від максимуму в 170 тисяч 2007 року до 50 тисяч. Нова їхня небойова операція триватиме до кінця 2011 року, коли з Іраку мають вийти всі війська США.
Віце-президент США Джо Байден та командувач американських військ в Іраку генерал Рей Одієрно у Багдаді, 30 серпня 2010 року

Проблеми з безпекою нікуди не поділися

Від тих найгірших часів 2007 року рівень насильства в Іраку значно впав. Але він і далі доволі високий, а від початку скорочення кількості військ США на початку року час від часу зростає.

І багато кого непокоїть, що через різке припинення бойових дій США й майбутній повний відхід американців насильство може поновитися з новою силою.

Таке занепокоєння висловлює, наприклад, мешканка Іраку, яка в інтерв’ю Радіо Свобода не назвала свого імені.

«Вони лишають в Іраку саму тільки демократію, тоді як нема ні безпеки, ні стабільності, нема взагалі нічого, тільки, як вони кажуть, «демократія» діє. Нічого доброго нам від того, що вони тут, немає, але, може, якби вони таки лишилися ще, було б краще», – каже жінка.

Люди кажуть, що іракські силові структури нині ще не здатні перебрати на себе відповідальність і не готові повноцінно протистояти повстанцям.

Допомога для біженців зменшується

До того ж після останніх парламентських виборів, що відбулися ще в березні, найбільші політичні сили досі не можуть домовитися про створення урядової коаліції, і країною керує попередній уряд. Спроба влаштувати коаліційну домовленість є одним із завдань віце-президента США в Багдаді.

За таких умов понад півтора мільйона іракців, за даними ООН, залишаються внутрішніми біженцями від насильства в цій країні. Близько 500 тисяч із них живуть у тяжких умовах у таборах для втікачів чи громадських будівлях. Іще сотні тисяч іракців чекають на кращі часи вдома в сусідніх країнах, переважно в Йорданії та Сирії. Нині більшість біженців або боїться повертатися в рідні місця, або не має грошей на повернення туди, де все їхнє майно давно знищене.

Тим часом, каже представник Верховного комісара ООН у справах біженців в Іраку Данієль Ендрес, донори почали припиняти допомогу Іраку. Представництво отримало цього року менш як половину з необхідних 264 мільйонів доларів.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG