Доступність посилання

ТОП новини

«Антикорида»: у регіоні Іспанії заборонили бої з биками


Брюссель – Парламент Каталонії – автономного регіону, що на північному сході Іспанії, сьогодні проголосував за заборону кориди. Таким чином, традиційні криваві бої з биками у цьому регіоні через два роки більше не проводитимуть. Водночас, інші частини Іспанії висунули вимогу: внести кориду до культурної спадщини, щоб традиція не зникла. У дебатах навколо того, що одні вважають варварством, а інші – мистецтвом, змішалося все – політика, охорона тварин і навіть сепаратизм.

Заборона кориди у Каталонії як грім вдарила у різних частинах Іспанії. При тому, що протистояння між захисниками тварин та прибічниками вікової традиції тривають давно.

Жеремі Кастаміджана, представник тих, котрі вважають бої з биками варварською і застарілою традицією, пояснює чому приклад з Каталонії має взяти вся решта Іспанії.

«Це неправда, що всі іспанці кожного дня мають бажання вбивати цих тварин. Сьогодні історичний день для їхніх захисників, – каже цей мешканець Барселони. – Адже 150 тисяч биків гине щороку таким кривавим способом».

Пережиток минулого чи культурна спадщина?

Прибічники кориди не погоджуються з такою позицією і закликають не порівнювати вбивства биків із насиллям над людьми, як це часто буває у публічних дебатах. «Це – наша спадщина, – кажуть вони, – і саме це у першу чергу виникає в уяві туристів, коли мова заходить про Іспанію».

Проте, інша сторона дебатів навколо кориди – політика. Саме ця традиція є яскравим свідченням єдності всіх регіонів Іспанії, вважає чимало представників влади. Заброна кориди у Каталонії може стати знищенням останніх «іспанських рис» цього регіону, де нерідко висловлюються за відокремлення. В одній із сьогоднішніх мадридських газет так і написали: «це політичне рішення – наслідок ідеї заборонити у регіоні все іспанське».

Проте, як переконують представники табору «антикориди», всі ці політичні дебати не мають сенсу. Численні, як вони їх називають, «публічні знущання над тваринами» – це пережитки середньовіччя. До того ж, тиск чинить і Світова організація охорони тварин, що зібрала 140 тисяч підписів на заборону боїв із биками.

Водночас, інші іспанські регіони, зокрема Мадрид, відреагували на рішення каталонців по-іншому. Вони хочуть внести кориду до списку культурної спадщини Іспанії і, таким чином, застрахувати її від зникнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG