Доступність посилання

ТОП новини

Шахтарі з Єнакієва погрожують страйком і ядерним забрудненням


Донецьк – Працівники єнакіївської шахти «Юний комунар», однієї з найнебезпечніших копалень на Донеччині, готуються до страйку. Гірники не отримують зарплатню з квітня цього року. Доведені до відчаю люди погрожують припинити відкачувати воду з шахти. А це загрожує екологічній і особливо радіологічній безпеці Донеччини, бо в надрах копальні «Юний комунар» є радіоактивні матеріали від атомного вибуху, які можуть забруднити ґрунтові води внаслідок стикання з ними.

У разі невиплати заборгованості 147 працівників шахти «Юний комунар» у понеділок не вийдуть на роботу, заявив Радіо Свобода голова профорганізації підприємства Микола Квач. За його словами, люди вже «прагнуть крові», бо упродовж останніх чотирьох місяців не побачили ані копійки.

Шахта «Юний комунар», яка ліквідовується, працює нині в режимі відливу води, і припиняти його дуже небезпечно, каже профлідер. У 1979 році тут проводились ядерні випробування. Внаслідок вибуху на глибині 900 метрів утворилась оплавлена порожнина-капсула, яка зберігає, за оцінками, 95 відсотків продуктів радіоактивного розкладу від того вибуху.

Затоплення шахти погрожує порушенням цілісності капсули, яка може отруїти підземні води. Працівники шахти те добре усвідомлюють, і до останнього часу чиновники зловживали цим, затримуючи зарплатню шахтарів, розповідає профспілковий голова.

«Вони цим користаються, вони користаються тим, що нам не можна страйкувати. Ми не можемо покинути шахту, і вони прекрасно це знають. Але чомусь ми, рядові, розуміємо, що не можна не робити, а держава, не даючи нам нічого – ми два з половиною роки не бачили ані гвіздка, ані гвинта – держава нічого не боїться», – скаржиться Микола Квач.

«Обіцянка – цяцянка»


Сьогодні чиновники клялись погасити заборгованість перед ліквідовуваними шахтами.

«Не ми платимо гроші – їх сплачує міністерство через колишню «Укрвуглеторфреструктуризацію», яку розформували. Сказали, що сьогодні гроші мають прийти до міністерства, звідти піти до ДП, а там уже сидять з відомостями, з документами, щоб везти їх до банку. Але ми і самі не знаємо, як розвиватимуться події – ми не можемо вплинути на це, ми такі ж пішаки. Ми самі без зарплатні сидимо», – говорив о другій годині дня головний інженер ДП «Горлівська дирекція з ліквідації шахт» Валерій Ревський.

Такі обіцянки шахтарі слухають другий місяць поспіль двічі на тиждень – у вівторок і п’ятницю, і вже нікому не вірять, каже Микола Квач. На п’яту годину, коли закриваються банки, грошей на шахтарських рахунках іще не було.

Вихід – перетворити шахти на музей?

На Донбасі понад сто шахт, які перебувають на стадії ліквідації, і всім їм періодично затримують гроші. «Юний Комунар» закликає інші копальні зі Сніжного, Тореза та інших міст підтримати страйк. До страйкарів вже приєдналась єнакіївська шахта «Червоний профінтерн», яка розташована поряд.

Як повідомляло Радіо Свобода, ці дві копальні мали б стати музеєм «Український техноленд», проект якого розробляють вчені з країн СНД. На базі цих шахт хочуть розмістити експозицію, складену з гірничого і металургійного обладнання, створеного за останнє століття.

«Маса аналогічних проектів є у Німеччині, в Англії, підприємства закінчили свій виробничий цикл – отже, були ухвалені програми музеєфікації цих об’єктів. Настав час так само радикально вчинити і в Україні», – говорить директор майбутнього музею Костянтин Воробйов.

Затримка зарплатні шахтарям гальмує і спотворює ініціативу, на яку були звернули увагу зарубіжні інвестори, каже Костянтин Воробйов. А ображені гірники вимагають притягти винних чиновників до кримінальної відповідальності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG