Доступність посилання

ТОП новини

Грищенко: без співпраці з Росією неможливе просування до ЄС


Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, Рим, 23 червня 2010
Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, Рим, 23 червня 2010

Рим – Активізація українсько-російських відносин не заперечує, а доповнює процес інтеграції України до Євросоюзу. На цьому наголосив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, виступаючи в Римі на засіданні круглого столу, де йшлося про співпрацю України та Євросоюзу. А на переговорах з керівником зовнішньополітичного відомства Італії Франко Фраттіні міністр запевнив, що Україна – надійний транзитер російського газу до Європи і пояснив, чому Київ вважає не доцільним будівництво обхідного газогону «Південний потік».

Країни Євросоюзу переживають чергову фінансову кризу. Стосунки між Україною та Росією поліпшилися і перейшли на рівень партнерської співпраці. Україна і її газотранспортна система гарантують безперешкодне постачання російських енергоресурсів до європейських споживачів. За таких умов, як зауважив міністр Костянтин Грищенко, не доцільно витрачати кошти на реалізацію масштабного і дорого газопроводу «Південний потік», який розробляють італійська компанія ENI та російський «Газпром».

«Сьогодні з точки зору надійності і зменшення ризиків у сфері постачань газу українська газотранспортна система надає найбільше гарантій», – сказав у коментарі для Радіо Свобода пан Грищенко.

Ці аргументи міністр виклав у Римі. Він зазначив, що італійська сторона їх цілком поділяє. У той же час, зауважив Костянтин Грищенко, Італії потрібний час на роздуми, адже подібні питання вирішує не тільки уряд країни, а й компанії-учасники проекту.

До ЄС без Росії не можна?


Під час роботи круглого столу
Під час засідання круглого столу на тему співпраці з Євросоюзом міністр Грищенко наголосив, що «без України будівля спільного європейського дому, яким так пишаються багато політиків у Європі, залишиться незавершеною».

Виступаючи перед італійськими політиками, дипломатами і науковцями, міністр присвятив окрему увагу активізації українсько-російських відносин у контексті євроінтеграційних намірів Києва.

«Ми вважаємо, що тільки через розширення співпраці з Росією в усіх сферах, побудові наших політичних відносин на основі взаємної довіри ми можемо творити матеріальну основу, сильну економіку, без якої неможливе наше просування в напрямку інтеграції до ЄС. Цей очевидний факт, на жаль, ігнорувався попереднім урядом, що призвело до величезних втрат, у тому числі і в напрямку нашого наближення до Євросоюзу», – заявив український міністр.

Італійські учасники дискусії наголошували, що позитивним фактом діяльності нової влади стала стабілізація внутрішньополітичного життя в Україні. З приводу ж її євроінтеграції заступник голови Палати депутатів італійського парламенту Рокко Буттільйоне сказав, що Україна, без сумніву, європейська держава, однак існують конкретні перешкоди для вступу до ЄС.

Окрім серйозних політичних і фінансових проблем в середині спільноти та небажання населення подальшого розширення ЄС, важливо враховувати і російський фактор, зауважив італійський депутат. Нагадавши присутнім про історичні зв’язки двох слов’янських держав і небажання Росії відпускати Україну до Європи, він сказав: «Ми повинні організувати таку співпрацю, до якої була б залучена також Росія. Це б допомогло Україні рухатися до Євросоюзу і набагато полегшило б її євроінтеграційний шлях».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG