Доступність посилання

ТОП новини

Частина донецької молоді протестує проти Табачника


Донецький студент у костюмі "дешевого клоуна"
Донецький студент у костюмі "дешевого клоуна"

Донецьк – Протести проти призначення міністром освіти і науки України Дмитра Табачника не вщухають. Сьогодні до ініціативи долучився і Донецьк, куди пан Табачник приїхав із робочою поїздкою. «Молодь проти табака» – під таким гаслом зустрічали міністра освіти біля Донецького національного університету.

Близько 15 активістів різних громадських організацій, а також студенти Донецького національного університету влаштували у вівторок під стінами свого навчального закладу своєрідну клоунаду. Молоді люди, розмальовані, з причепленими до одягу надписами «дешевий клоун», тримали плакати і скандували: «Табак шкідливий для освіти, звільніть освіту від табака»!», «Молодь проти Табака!», «Колесников был прав!».

На запитання, чому віце-прем’єр Борис Колесніков мав рацію, страйкарі відповіли, що це він колись назвав нинішнього міністра освіти «дешевим клоуном», і вони цілком погоджуються з цим твердженням.

Міська влада не змогла відмовити у проведенні такого мітингу, мабуть, тому що офіційно акція проходила в рамках ініціативи «Здорове покоління». Страйкарі вдало скористались прізвищем міністра і офіційно протестують не проти Табачника, а проти «табака», тобто тютюну. Втім, з політичним підтекстом.

Громадськість обурюється частковим скасуванням ЗНО

Біля головного корпусу Донецького національного університету 25 травня, студенти зустрічають міністра освіти Дмитра Табачника
«Тут «Поштовх», «Альянс», політичні партії «Народна партія», «Народний рух України»… Всі ми свого часу були підписантами заяви проти Табачника на рівні обласних організацій. Ми проти перетворення нашої освіти на подібну дешеву виставу, адже саме перебування на посаді міністра такої одіозної і неоднозначної фігури як Табачник – просто немає слів, а самі емоції», – пояснив Радіо Свобода один із активістів.

Студенти вимагають звільнення Дмитра Табачника з посади міністра освіти через його непродумані дії, кажуть інші страйкарі.

– Нам не подобаються реформи, які міністр освіти запроваджує. Це й скасування зовнішнього незалежного оцінювання студентів, яке давало рівні можливості при вступі до вишів. А зараз ці можливості втрачені;

– Це хабар Табачника ректорам, яким вигідно контролювати питання вступу до вишів. Вся система, яка зараз перебуває при владі, вона пов’язана з порукою.


Безкоштовна клоунада

Прихильники Табачника закидають страйкарям , що вони мітингують за гроші.

«Те, що робиться, це нісенітниця. Там, мабуть, стоїть три особи. Я не знаю, за яку зарплату вони це роблять. Мовляв, Табачник приїхав і ми страйкуємо. Вони мають власну думку і додатковий заробіток», – говорить голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк. Люди ж кажуть, що вони стоять у костюмах клоунів із ідейних переконань.

800 вишів забагато для України – Табачник

Дмитро Табачник, який раніше називав такі акції проявом демократії, пройшов повз мітинг протесту із незворушним обличчям. Перед тим він відвідав два гуртожитки студентів, які донецька влада планує реконструювати, щоб розмістити там уболівальників футбольного чемпіонату Євро-2012. Потім міністр узяв участь у регіональній нараді з питань реформування системи освіти. Зменшення ваги зовнішнього оцінювання при вступі до вишів – не перше нововведення, яке пропонує Міністерство освіти. Дмитро Табачник далі хоче піти шляхом скорочення частини вищих навчальних закладів в Україні.

«Загальна кількість вишів має прийти в оптимальну форму з демографічною ситуацією. Насильно міністерство нікого закривати і мучити не буде. Є потреби регіонів, регіональні ринки праці. Проте ви самі розумієте, що країні не потрібні 882 виші», – відзначив пан Табачник.

Втім, почути ці слова міністра учасники «вистави» не змогли – страйкарів просто не пустили до університету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG