Доступність посилання

ТОП новини

Сенат CША ухвалив реформу фінансових ринків


Капітолій, де відбуваються засідання Сенату
Капітолій, де відбуваються засідання Сенату

Нью-Йорк – Сенат, верхня палата американського Конгресу, більшістю голосів ухвалив законопроект, що передбачає впровадження нових регулюючих механізмів для фінансових ринків країни.

Цю реформу пропонував і обстоював президент Барак Обама, отож нинішнє голосування вважають значною перемогою Білого дому, котрому вдалося подолати тривалий опір критиків нового законодавства.

Обама заявив журналістам у Вашингтоні: «Тепер, завдяки фінансовій реформі, ніхто не пропонуватиме американському народові розплачуватися за помилки Волл-Стріту. Відтак, платники податків не рятуватимуть власними грошима банки, що банкрутують. Крапка».

Необхідність реформи пояснюють занепадом фінансових ринків 2007–2009 років, що спричинило економічну кризу, найглибшу від часів Великої депресії в 1930-х роках. Ще в грудні минулого року Палата представників ухвалила свій варіант законопроекту. Нині, після багатомісячних дебатів Сенат теж проголосував «за». Тепер мають виробити остаточний пакет заходів і відправити на підпис президентові. Вважають, що це буде у червні.

Обама: Новий закон – не перешкода вільному ринкові

Обама наголосив, що новий закон посилить відповідальність фінансових фірм, але це не перешкодить вільному ринкові.

«Реформа, яку я підпишу, не позбавить вільний ринок його сили. Вона просто впроваджує передбачувані, відповідальні, розумні правила у вільний ринок. Якщо модель вашого бізнесу чесна, якщо вона не ґрунтується на ошукуванні клієнтів і на обході закону, то вам нема причин боятися цього законодавства», – сказав президент під час розмови з журналістами.

Нові правила не мають запобігати потенційному банкрутству так званих титанів Волл-Стріту, найбільших брокерських фірм, як це було позаторік з компанією The Lyman Brothers. Реформа цього не передбачає, і президент Обама у своїх пропозиціях окремо наголошував на принципах обмеженого й зваженого контролю.

«Якщо велика фінансова інституція коли-небудь зазнає краху, то на цей випадок ми посідатимемо інструменти для впорядкованого виходу її з бізнесу без того, щоб ставити під удар ширшу економіку. Існуватимуть нові правила, які не дозволятимуть фінансовим інституціям ставати настільки великими, що їм не можна буде дозволити збанкрутувати», – зауважив президент США.

Тим не менше, Волл-Стріт різко негативно відреагував на рішення Сенату. У день голосування курс акцій на фондовій біржі в Нью-Йорку знизився на понад 3 відсотки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG