Доступність посилання

ТОП новини

НАТО розробляє нову стратегію, хоче бути універсальним і глобальним


Прага – Вже понад рік країни НАТО і світ обговорюють нову можливу концепцію Північноатлантичного альянсу, яка має визначити роль і основні напрямки діяльності блоку на наступні десятиріччя. Якраз у понеділок у Брюсселі в штаб-квартирі НАТО голова групи експертів із реформування альянсу, колишній Держсекретар США Мадлен Олбрайт запропонувала проект нової концепції НАТО, яка має бути затверджена на саміті блоку у листопаді в португальській столиці Лісабоні. Йдеться про універсальність самого альянсу і його можливості діяти далеко від дому, розширення зв’язків НАТО з Росією і навіть Китаєм і, звичайно ж, гарантування безпеки своїм 28 членам. Хоча чимало експертів критикують нові концептуальні наміри альянсу за ігнорування ним інтересів країн Східної Європи на догоду непостійній Росії.

НАТО має виграти війну в Афганістані, розширити зв’язки з Росією і навіть Китаєм, протистояти ракетній загрозі з Ірану, гарантувати безпеку 28 членам альянсу – це головні напрямки нової концепції альянсу на наступне десятиріччя. Сам проект був оприлюднений у понеділок в Брюсселі, і в ньому проглядається прагнення уникнути наростання суперечностей між США, які виступають за зростання глобальної ролі НАТО, і європейськими країнами, котрі бажають збереження традиційної оборонної ролі альянсу.

«НАТО повинно бути універсальною організацією і достатньо ефективно діяти далеко від дому», – наголосила у понеділок голова комісій експертів із розробки нової концепції Мадлен Олбрайт. Вона також додала: «Я думаю, повністю зрозуміло, що альянс у 21 столітті з його настільки різноманітними загрозами потребує деяких уточнень, я б це назвала певною зміною пріоритетів. Альянс не може собі дозволити, щоб небезпеки нинішнього століття розколювали світових лідерів та давалися взнаки на наших можливостях спільно вирішувати проблеми. На даному етапі важливо зрозуміти, хто ми, і як ми будемо діяти далі».

Мадлен Олбрайт також наголосила, що для ефективних дій НАТО за межами його територій необхідні чіткі гарантії для безпеки всіх членів альянсу вдома, на власних теренах. Тобто, ключова роль 5-ї статті статуту альянсу про взаємний захист всіх його членів у разі зовнішньої небезпеки для кожного з них залишається у новій концепції однією з ключових.

Росія також стає одним із пріоритетів НАТО

НАТО і Росія мають більш тісно працювати разом на основі взаємних інтересів включно з ПРО, боротьбою з тероризмом, наркотрафіком та безпекою мореплавства, сказано у проектів нової концепції альянсу. «Це означає реальне партнерство з Росією на основі спільних інтересів»,– заявив сьогодні журналістам у Брюсселі Генсекретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

Він також наголосив: «Група експертів реально оцінила головні глобальні тенденції безпеки і дала чесну оцінку в тих напрямках, які ми мусимо реформувати, щоб у всеозброєнні зустріти виклики безпеки 21-го століття. У виконанні операцій це означає різносторонній підхід, комбінування військових і цивільних елементів. Ці уроки вивчені на основі Афганістану. Це також означає реальну співпрацю з Росією базовану, як на відмінностях, так і на спільних інтересах. Все це потребує реформування організації».

Останній раз концепція НАТО обновлювалася у 1999 році, до 50-річчя існування альянсу. Але після цього виникли нові загрози внаслідок терористичних атак на США 11 вересня 2001 року, що призвело до розв’язання війни коаліції НАТО та його союзників в Афганістані, де нині діє понад 100 тисяч вояків, переважно американців. НАТО втратило в Афганістані до 2 тисяч лише вбитими. Альянс потребує розвитку системи ПРО для своїх членів і союзників у зв’язку із загрозами з боку Ірану, Північної Кореї.

Напередодні виголошення проекту нової концепції НАТО в Брюсселі група експертів із Лондонського Центру європейських реформ оприлюднила в «Нью-Йорк Таймз» виклад своєї доповіді, де йдеться про ігнорування НАТО своїх членів із Східної Європи до такої межі, що деякі з цих країн почали вимагати від США двосторонніх угод у галузі безпеки. У цій доповіді також сказано, що «деякі держави НАТО побоюються, що Росія провокуватиме невеликі регіональні конфлікти, котрі важко передбачити чи запобігти їм». Автори цієї доповіді вважають, що НАТО має врахувати ці побоювання для поліпшення виконання своєї глобальної ролі.

У новій концепції НАТО планує залишити «двері відкритими» для розширення альянсу за рахунок України, Грузії та інших країн. Мадлен Олбрайт закликала Росію не сприймати так боляче цей процес і тісніше співпрацювати з альянсом на основі спільних інтересів. Росія висловить свою позицію щодо проекту нової концепції НАТО на засіданні Ради Росія-НАТО у червні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG