Доступність посилання

ТОП новини

Джо Байден: США за територіальну цілісність і безпеку всіх країн Європи


Віце-президент США Джо Байден під час виступу у Європейському парламенті, Брюссель, 6 травня 2010 року
Віце-президент США Джо Байден під час виступу у Європейському парламенті, Брюссель, 6 травня 2010 року

Прага – Виступаючи у четвер в Європарламенті, віце-президент США Джо Байден сказав європейським законодавцям, що США і Європа нині, як ніколи, потребують одні одних. Американський чільник зауважив, що Вашингтон і Брюссель «тісно пов’язують нинішні глобальні інтереси» та необхідність зміцнення взаємної безпеки в умовах нових глобальних викликів ХХІ століття. У своїй промові перед європейськими парламентарями Байден особливо наголосив на суперечливій ядерній програмі Ірану, котрий загрожує розгорнути нову гонку озброєнь у одному з найбільш нестабільних регіонів світу.

Віце-президент США наголосив у Європарламенті у четвер, що ні США, ні Європі не потрібні нові договори й нові інституції безпеки, та висловив упевненість, що «Америка прагнутиме до створення більш безпечної Європи з урахуванням мінливого характеру нових глобальних загроз для нас, дотримуючись при цьому основних принципів діючих інститутів, таких як НАТО і ОБСЄ». Джо Байден також додав: «Нове століття висунуло нові виклики, не менш небезпечні, аніж ті, котрі були у ХХ столітті. І ми приймаємо їх один за одним. Вони важкі. Будуть розбіжності, але ми разом виступаємо перед цими загрозами».

Вже напередодні візиту до Європи Джо Байден оприлюднив на сторінках «Нью-Йорк Таймз» програмну статтю під назвою «Розвиваючи європейську безпеку», де наголосив на великій ролі Росії в гарантуванні європейських заходів безпеки. Друга особа в адміністрації США згадала у цій публікації про роль Росії у Європі шість разів, не називаючи при цьому більше жодної європейської країни. Хоча Байден все ж попередив про недопустимість у майбутньому на континенті конфліктів на кшталт російсько-грузинського та закликав посилити для цього роль ОБСЄ. Чільник Білого дому також зазначив: «Нам необхідна відкрита і більш єдина Європа, в якій усі країни, включно з Росією, відіграватимуть свої ролі у повній мірі».

Не допустити появи в Ірані ядерної зброї


Найбільший наголос Байден зробив на Ірані, а також на загрозі «Аль-Каїди» і «Талібану».

Віце-президент США заявив у Європарламенті, що перед Іраном стоїть вибір: або ж дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань і бути нормальним партнером у сіті, або ж – потрапити у повну ізоляцію. Він також зазначив: «США і Європа діють спільно пліч-о-пліч, щоб не допустити появи в Ірані ядерної зброї. Можливість такого розвитку подій загрожу, як громадянам Ірану, так і сусіднім країнам, серед яких є і наші союзники. Разом ми вперше намагаємося домовитися прямо з іранським керівництвом».

Акцентуючи увагу на спільних діях європейських країн і США в Афганістані, Джо Байден запевнив, що спільно вдасться зламати опір та знищити бойовиків «Аль-Каїди» і «Талібану» і зміцнити демократичну владу в Кабулі. Віце-президент США також закликав країни Європи посилити співпрацю з метою уникнути руйнівних атак терористів, що їх свого часу зазнали Нью-Йорк, Лондон і Мадрид.

Під час свого турне Європою Джо Байден проведе переговори з Генсекретарем НАТО Андерсом Фоґом Расмуссеном, Головою Європейської ради Германом ван Ромпеєм та керівництвом Іспанії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG