Доступність посилання

ТОП новини

Янукович заявив, що не буде дружити з Медведєвим проти когось


Віктор Янукович і Дмитро Медведєв під час зустрічі у Києві, 17 травня 2010 року
Віктор Янукович і Дмитро Медведєв під час зустрічі у Києві, 17 травня 2010 року

Київ – Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв заявили про новий етап у двосторонніх відносинах. У перебігу візиту президента Росії в Києві у понеділок уклали низку міждержавних угод, глави держав розповіли про плани подальшої співпраці. У графік візиту російського президента до останнього моменту вносилися зміни, а також не обійшлося без курйозів.

Президенти України і Росії підписали три спільні заяви: з питань європейської безпеки, з врегулювання придністровського конфлікту та з питань безпеки в чорноморському регіоні.

Міністри закордонних справ України і Росії, Костянтин Грищенко і Сергій Лавров подписали угоду про демаркацію (позначення на місцевості) державного кордону. Щоправда, згодом Віктор Янукович уточнив, що домовитися відносно делімітації (визначення загального положення державного кордону) водного кордону не вдалося, і висловив сподівання, що переговори з цього приводу буде завершено вже найближчим часом.

Українські та російські урядовці підписали також угоди про співпрацю у галузі космічної навігації, у сферах культури, освіти та в міжбанківській галузі.

Співпраця лише починається

Згодом на спільній прес-конференції президенти розповіли, що підписані сьогодні угоди – це лише початок поглибленої співпраці між Україною та Росією.

«Я сподіваюся, що ми найближчим часом завершимо низку документів, які зараз узгоджуються, в галузі паливно-енергетичного комплексу, зокрема, в атомній енергетиці. Також співпраця буде розширятися у сфері ракетно-космічній, авіабудування, суднобудування», – заявив російський президент.

Дмитро Медведєв зазначив, що українсько-російська співпраця має будуватися на двох засадах: прагматизмі та передових технологіях. З огляду на це він дещо скептично відгукнувся про спільні проекти в авіаційній галузі. «Якщо казати прямо, всі названі мною машини – вони здебільшого з минулого», – зауважив президент Росії. Проте в цілому перспективам співпраці в авіабудуванні президенти приділили чи не найбільше уваги.

Президенти посперечалися щодо темпів


Обидва президенти висловили жаль, що багато було втрачено за попередні п’ять років, та обіцяли надолужити втрачене. Проте щодо темпів співпраці виникла суперечка. Зокрема, Віктор Янукович сказав, що «так працювати не можна, тому що за такий короткий період часу провести сім зустрічей і загнати керівників наших робочих груп у ситуацію, коли вони повинні прискореними темпами готувати різні рішення».

Натомість Дмитро Медведєв відрізав: «Віктор Федорович сказав, що так працювати не можна, а мені б хотілося додати, що так працювати – доведеться». Він звернув увагу, що за останні 5 років відбулося лише три засідання міждержавної комісії, а «по-хорошому треба зустрічатися таким країнам, як Україна та Росія, двічі на рік».

Водночас Віктор Янукович зазначив: «Ми не будемо дружити проти когось. Всі рішення ми будемо ухвалювати для того, щоби захистити свої національні інтереси».

За словами Дмитра Медведєва, «російська сторона на цих переговорах працювала добре тому, що в неї з’явився повноцінний партнер».

Також обидва президенти наголосили на важливості активізувати гуманітарну співпрацю. Зокрема, Дмитро Медведєв повідомив про те, що невдовзі на території Росії транслюватиметься принаймні один український телеканал.

Медведєв продемонстрував антисталінізм

Експерти відзначили зміну в протоколі візиту: президенти зустрілися не біля президентської адміністрації, як це буває зазвичай, а на площі Слави, де поклали вінки до могили невідомого солдата. Потім глави держав пройшли до Меморіалу пам’яті жертв Голодомору, де поставили горщики пшениці зі свічками.

Цей пункт протоколу для багатьох став несподіванкою. Проте московський експерт у галузі українсько-російських взаємин Андрій Окара вважає такий крок Дмитра Медведєва логічним.

«Йшлося не про вшанування жертв Голодомору, а про вшанування жертв масового голоду в Радянському Союзі, – зазначив він. – Принаймні, так це інтерпретували російські мас-медіа. Принциповою тут є заява Дмитра Медведєва, зроблена напередодні 9 травня, про те, що жодні перемоги під час Другої світової війни не можуть виправдати ті репресії, які були за часів Сталіна і з подачі Сталіна. Тобто Медведєв, на відміну від декого, не сталініст».

Януковича підвела погода

Акція протесту на Софійській площі
Напередодні суд заборонив проведення акцій протесту по маршруту слідування президента Росії. Тож близько сотні активістів партії «Свобода» зібралися на Софійському майдані столиці, де влаштували перфоманс на тему здачі національних інтересів.

Проте конфуз стався не через протести, а через складні погодні умови. Покладання вінків відбувалося під сильним дощем. Порив вітру перекинув на Президента України вінок, який він поклав до могили невідомого солдата. Згодом з’явилася неофіційна інформація про те, що в телеканалів виникли проблеми з показом відеозапису цього епізоду. Утім, епізод із вінком оперативно був викладений в інтернеті.

Пізніше Віктор Янукович зазначив що дощ – це до грошей, і розповів російському колезі про зростання товарообігу між країнами. А Дмитро Медведєв побачив у зливі символ того, що українсько-російські відносини можна почати із чистого аркуша.

Вісімнадцятого травня президенти зустрінуться з представниками ділових кіл України та Росії. А крім того, в програмі Дмитра Медведєва – зустріч зі студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG