Доступність посилання

ТОП новини

Україна матиме нову ціну на російський газ


Уряди Росії та України схвалили домовленості, досягнені між «Газпромом» і його українськими партнерами, щодо взаємодії в газовій сфері, зокрема, щодо цінових параметрів, повідомили російським інформагентствам у п’ятницю в прес-службі російського уряду.

Як передає це повідомлення агентство «Інтерфакс», «узгоджені рішення засновані на пропозиціях, зроблених Росії Президентом України Віктором Януковичем». Досягнуті домовленості щодо ціни мають бути оформлені відповідною постановою уряду.

«Голова уряду Володимир Путін дав вказівку підготувати проект постанови вже найближчим часом», – повідомив представник прес-служби уряду Росії.

Переговори між російською та українською сторонами з питання співпраці в газовій сфері відбувалися в п’ятницю.

Зі свого боку, «Газпром» повідомив, що в його центральному офісі в Москві відбулася робоча зустріч голови правління російського холдингу Олексія Міллера і міністра палива та енергетики України Юрія Бойка.

«Сторони обговорили актуальні питання, пов’язані з виконанням довгострокових контрактів на постачання російського газу й транзит газу територією України», – повідомила прес-служба «Газпрому».

У жодному з повідомлень не згадується, яка саме має бути нова ціна і на яких умовах.

Президент Віктор Янукович на початку квітня доручив прем’єрові Миколі Азарову разом із керівниками ПЕК підготувати пропозиції для Росії з приводу зниження ціни на газ для країни.

Україна в першому кварталі 2010 року платила за російський газ 305 доларів за тисячу кубометрів, із другого кварталу ціна має зрости до 320–330 доларів. Україна вважає ціну несправедливою й пропонує Росії її переглянути.

Росія готова обговорювати з Україною зниження ціни на газ – Медведєв

Росія готова обговорювати з Україною питання щодо зниження ціни на газ, заявив у четвер увечері російський президент Дмитро Медведєв.

«Це не закрита тема. Це питання обговорюється. Ми готові це робити», – сказав він, виступаючи в столиці Бразилії на саміті так званої групи БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай).

При цьому Медведєв зазначив, що «газове питання у нас врегульоване».

«Інша справа, що наші українські партнери вважають, що з цілої низки міркувань ціни на газ для нинішньої економічної ситуації в Україні дійсно досить важкі», – сказав російський президент.

Медведєв також заявив, що планує зустрітися з українським Президентом Віктором Януковичем наступного тижня на території України.

Ставка транзиту російського газу територією України зросте – «Газпром»

Ставка транзиту російського природного газу територією України в другому кварталі 2010 року збільшиться до 2,84–2,88 долара за тисячу кубометрів на сто кілометрів відстані, повідомив керівник управління по роботі з країнами близького зарубіжжя російського «Газпрому» Анатолій Подмишальський під час українсько-російського форуму в Києві в четвер.

За його словами, «Газпром» планує цього року транзитувати територією України понад 116 мільярдів кубометрів газу.

У першому кварталі цього року ставка транзиту становила 2,78 долара.

Словаччина зацікавлена модернізувати ГТС України

Словаччина готова взяти участь у реалізації проекту з модернізації української газотранспортної системи, заявив міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак під час зустрічі з українським прем’єром Миколою Азаровим, повідомили в п’ятницю в прес-службі Кабінету Міністрів України.

«Модернізація газотранспортної системи надзвичайно цікава нашій країні як учасниці транзиту газу», – заявив Лайчак у відповідь на пропозицію Азарова щодо участі на паритетних умовах України, Росії та Європейського Союзу в модернізації української ГТС.

«Ми пропонуємо на паритетних умовах модернізувати ГТС, підвищити її економічну ефективність, зробити прокачування дешевшим та збільшити швидкість прокачування газу, таким чином збільшивши пропускну здатність до 200 мільярдів кубометрів», – наголосив голова українського уряду.

Минулого року Україна підписала з Євросоюзом за підсумками міжнародної конференції у Брюсселі спільну декларацію щодо модернізації ГТС, розраховуючи на мільярди євро інвестицій і обіцяючи створити «прозорий» газовий ринок. На це різко негативно зреагувала Росія, яка заявила про свої права на участь у цій модернізації. Пізніше і Україна, і ЄС заявили, що хочуть бачити в цьому проекті Росію.

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін наприкінці березня 2010 року за підсумками зустрічі зі своїм українським колегою Миколою Азаровим заявляв, що Росія позитивно ставиться до ідеї створення консорціуму для модернізації ГТС України і готова вкладати кошти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG