Доступність посилання

ТОП новини

Кримська чистка. Які причини відставки кримського уряду


Гості: Володимир Притула, Сергій Руденко, журналісти

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Віталій Портников: Президент України продовжує оновлювати владу, розставляти кадри тепер і на регіональному рівні.

Президент побував в Криму і суворо попередив, що буде стежити за виконанням кримською елітою своїх вказівок.

Як дійсно буде розвиватися ситуація на регіональному рівні? Чи вдасться тим, кого призначає Віктор Янукович змінити ситуацію в регіонах на користь населення або на користь тих угруповань, які змінюють в регіональній владі угруповання близькі до Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко?

Чи вдасться подолати кланову тенденцію, яка опанувала українську політику впродовж останнього часу? Чи, навпаки, один клан просто змінює інший?

Пане Володимире, чи така серйозна чистка кримського керівництва може серйозно призвести до того, що боротьба угруповань, яка визначає політичне життя Криму останній час, дійсно зміниться хоча б певною стабілізацією і допоможе кримському керівництву подумати про реальні справи автономії?


Володимир Притула:
Сьогодні справді відбулися радикальні зміни в кримському керівництві. При чому сьогодні. Саме сьогодні було змінено фактично повністю кримський уряд і змінена президія кримського парламенту. Я сказав би, навпаки, тут посилилася фрагментація.

Володимир Притула
Зараз представлені в кримському керівництві майже всі політичні та економічні групи, які мають між собою досить серйозні проблеми у стосунках.

Фактично виключені з влади лише БЮТівці, єдина опозиційна сила в Криму, яка має серйозну підтримку тут виборців.

Решта бізнесових груп, які вели в принципі серйозну боротьбу одна з одною, зараз знову представлені в парламенті.

Знову повернулися представники бізнесу і політики, які гуртуються довкола партії «Союз». Знову «Російський блок» представлений. Представлений Меджліс в цій же коаліції фактично. Представлені комуністи, представлена група Сергія Куніцина.

Ну і, звичайно, «регіонали». При чому «регіонали» теж не якоюсь єдиною командою, а фактично тут три групи. Представлена стара номенклатура, яка орієнтувалася на Анатолія Гриценка. Її вплив тут змінився, зменшився, але їхня група і в уряді, і в президії представлена.

Представлена група нових кримських «регіоналів», які гуртуються довкола нового спікера Володимира Константинова. За ним ще прийшли в тому числі і бізнесмени з Молдови, як не дивно. Віце-прем’єром кримського уряду став ще нещодавно молдовський громадянин, бізнесмен з Бельци, який мав тут один бізнес з Константиновим. Відомо, що сам Константинов теж з Бельци родом.

І найбільше це стала група донецьких з Макіївки. Будемо говорити загально «донецька група». Там домінують макіївські, хоча представлені й висуванці якихось інших донецьких груп чи регіональних груп з-за меж Криму.

Тому багато експертів, які зараз коментують ситуацію, що складається в Криму, кажуть, що, навпаки, закладена така міна під політичну й економічну стабільність.

Якщо «регіонали» жорстко не перепинятимуть оці протиріччя (мається на увазі донецькі «регіонали», які зараз фактично керують і кримським урядом, і взяли під свій контроль парламент), то ці суперечності загостряться буквально вже за кілька місяців. Тому що не всі апетити, не всі інтереси було задоволено.

Ще багато залишилося посад вільних, ще багато різних речей, які можна ділити в Криму. Я думаю, що багато людей і багато експертів думають, що все тільки починається.

- Сергію, ось те, що говорить Володимир Притула, говорить про те, що в Криму така мозаїка інтересів зараз складається.

А як в інших регіонах, де Віктор Янукович призначає своїх нових губернаторів? Там також буде мозаїка?

Сергій Руденко:
Я думаю, що там буде мозаїка, але в цій мозаїці будуть переважати камінці саме представників донецької групи.

Сергій Руденко
Принаймні, останні призначення, 14 губернаторів, яких змінив президент Янукович, свідчать про те, що на посади керівників областей призначено людей, які тим чи іншим способом дотичні до донецької групи: або вихідці з донецької групи, або були представниками Партії регіонів. Я ставлю знак дорівнює представників донецької групи у владі.

Принаймні, призначення Добкіна прогнозувалося губернатором Харківської області. Анатолія Близнюка губернатора Донецької області також прогнозувалося. Анатолія Гриценка, колишнього спікера кримського парламенту, губернатором Херсонської області також прогнозувалося.

Якихось несподіванок в цих призначеннях немає. Просто вражає та швидкість, з якою змінюється влада по всій вертикалі нинішньої української влади.

Але згадуючи, наприклад, 2005 рік, коли прийшов до влади Віктор Ющенко, то в принципі там також відбувалися масштабні ротації кадрові. Віктор Ющенко змінив і всіх губернаторів, і поміняв всіх міністрів, тобто сформував новий уряд.

В принципі відбуваються практично ідентичні речі. За винятком хіба що того, що домінуючу роль в нинішніх кадрових змінах грає Партія регіонів, саме якраз донецьке крило.

- Пане Володимире, але те, що в Криму так багато донецьких представників…

Те, що їх багато в різних інших регіонах України, то для України це взагалі традиційно, що представники різних регіонів мігрують з однієї області в іншу. Це буває. Це було не тільки за Віктора Януковича, можна так сказати.

Але те, щоб у Криму так серйозно було репрезентовано інтереси не кримської політичної групи, мені здається, що це все ж таки новина.

Володимир Притула:
Справді це є певною новиною. Загалом певна ротація кадрів відбувалася і за часів Кучми, і за часів Ющенка, але це не було масовим явищем. Приїжджали, прибували певні особи, які обіймали, наприклад, посади в СБУ, перші особи, або в міліції бувало. Але це прибували люди з Києва або з різних регіонів.

Ще два випадки були такі, коли прибували варяги, які очолювали уряд автономії. Перший раз – це московський економіст Сабуров ще на початку 1990-их років. Другий раз – це було на початку 2005 року Анатолій Матвієнко з Києва за часів Ющенка. Всі вони були при владі півроку, буквально 3-5 місяців і зі скандалами, з вотумами недовіри вони покидали ці посади.

Цього разу ми спостерігаємо просто масовий наплив донецьких кадрів. Я зараз не зміг перерахувати всіх, але вже рахунок йде фактично на два десятки осіб, які обіймають серйозні посади.

Прокурор Криму, прокурор Севастополя, керівник кримської міліції, керівник севастопольської міліції, керівник кримського управління СБУ, керівник севастопольського управління СБУ, прем’єр-міністр, перший віце-прем’єр, ще один віце-прем’єр, міністр економіки Криму, міністр Ради міністрів Криму – це все донецькі.

При чому переважна більшість з них – це вихідці з Макіївки, які народилися, жили або ж працювали в цьому регіоні. Всі вони зараз буквально в три дні прибули працювати до Криму.

Це я ще не назвав тих посадовців, які прибули з Києва, які є київськими, але пов’язані, наприклад, з Азаровим. Коли він працював керівником Податкової адміністрації України, то тепер кадри з податкової адміністрації теж приходять до кримського уряду і в інші структури кримські.

Чи просто ще якісь структури, ще якісь посадовці, ще якісь чиновники, які, в принципі, пов’язані з Партією регіонів. Саме не з кримськими структурами Партії регіонів, а з-поза меж автономії.

Для Криму це є певним таким шоком, тому що в Криму завжди ставилися до тих людей, які приходять з-поза меж, з пересторогою. І дуже небагатьом вдалося тут прижитися.

Буквально їх можна на пальцях перерахувати. Той же самий Москаль, той же самий Куліш, колишній представник президента і глава адміністрації потім Чернівецької області, той же самий Яценюк, який певний час ту працював.

Але в принципі це були такі професійні люди, які могли знаходити спільну мову з усіма економічними і політичними групами Криму.

Я вже загадав Яценюка. Він працював в двох урядах: і Куніцина, і Горбатого. Це зовсім інші політичні групи, які конкурували між собою. Але оскільки він був фаховим працівником, його залишили.

Те ж саме стосується і Москаля, і інших, які в принципі з багатьма групами знаходили спільну мову.

Як зараз донецьким вдасться знайти спільну мову? Буде видно. Але вже певні посили є. Це те, що всі силовики перебувають під контролем вихідців з Донеччини, фактично з Макіївки. І це означає, що одна група буде контролювати ці силові структури, які в принципі завжди мали вплив на кримську політику і на кримських політиків.

Це означає, що контроль з боку донецьких за кримськими, над кримськими буде досить таки жорсткий…

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG