Доступність посилання

ТОП новини

Формувати коаліцію можна і з окремих депутатів – ухвала парламенту


Під час пленарного засідання Верховної Ради України. Київ, 9 березня 2010 року.
Під час пленарного засідання Верховної Ради України. Київ, 9 березня 2010 року.

Київ – Верховна Рада у вівторок ухвалила загалом зміни до Закону про Регламент. Після того, як закон підпише Президент, до парламентської коаліції зможуть входити не лише фракції, а й окремі депутати. Противники цього закону називають його ухвалення «конституційним заколотом», а прихильники стверджують, що це вихід із політичної кризи.

Напередодні ухвалення змін до закону про Регламент народні депутати понад годину обговорювали поправки і доповнення. При чому усі пропозиції від Партії регіонів ухвалювалися без проблем, а поправки від БЮТ і «Нашої України – Народної самооборони» відхилили.

Попри закиди новітньої опозиції про порушення регламенту, голова Верховної Ради Володимир Литвин поставив цей закон на голосування. «За» проголосувало 235 депутатів, причому серед них 7 «бютівців» і 6 «нунсівців».

Член НУНС Роман Зварич назвав те, що відбулося, «політичним бандитизмом».

А представник БЮТ Володимир Філенко на брифінгу заявив: «Вони зробили дурницю, бо вони підставилися самі. Вони підставили Президента Януковича, бо він стоятиме перед тяжким вибором: чи порушувати Конституцію так, як це порушила більшість. Можна прогнозувати з великою долею ймовірності, що це дві руки однієї політичної команди, і що Президент не заветує даний закон».

Натомість представники Партії регіонів висловлюють переконання, що Віктор Янукович цей закон підпише, і що все відбулося згідно з чинним законодавством.

«Ці рішення ухвалені у відповідності до діючого законодавства, до Конституції, до регламенту, – каже «регіонал» Владислав Лук’янов. – Я сподіваюся, що найближчим часом цей законопроект вступить в силу і відкриє шлях до формування коаліції, що дасть можливість конструктивно працювати новій урядовій команді».

Ухвалений закон небезпечний для Президента Януковича – політолог

Тим часом, працювати в новій урядовій команді з’являється все більше охочих. Так заступник голови Блоку Литвина Олег Зарубінський допускає участь його фракції у новій коаліції.

«Ситуація йшла до колапсу. Причому не тільки політичного, але й економічного. Це рішення, яке було прийнято, значною мірою було вимушеним. Ми дотримувалися позиції, що та коаліція, яка має утворитися у Верховній Раді – це має бути «палочка виручалочка» в нинішній ситуації», – зауважив Зарубінський.

Зміни до регламенту є прямим порушенням Конституції і попередніх ухвал Конституційного Суду, заявив Радіо Свобода політолог Олександр Палій. За його словами, тут також відсутня логіка виборчої системи.

«У нас голосують за парламентські партії, а не за окремих депутатів. І, відповідно, суб’єктами влади є парламентські партії, які формують коаліцію. Я думаю, що це дуже небезпечний крок. Він небезпечний і для держави, і для нинішнього Президента, який щойно присягав на Конституції, що буде її неухильно дотримуватися», – зазначає політолог.

Ніхто з Партії регіонів наразі не зміг спрогнозувати, коли Віктор Янукович підпише Закон про зміни до регламенту. Автор цього законопроекту Олександр Єфремов зазначив, що це може відбутися і за кілька годин, і за кілька днів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG