Доступність посилання

ТОП новини

Газовидобувна галузь залишається політичним заручником


Київ – Тарифи на газ для населення та теплокомуненерго залишаються заручником політичної ситуації. Попри те, що їхнє підвищення було однією з умов надання Україні кредиту МВФ, і від цього напряму залежить ситуація в українській газовидобувній галузі, це питання продовжує висіти у повітрі. Експерти ж зазначають: зволікаючи із ухваленням непопулярного рішення, влада штовхає українську газовидобувну галузь до занепаду.

Збільшення тарифів на 20 відсотків планувалося з 1 вересня минулого року. А з 1 січня очікувалося щоквартальне підвищення ціни газу на 20 відсотків. Однак, через неузгодження із Національним форумом профспілок, без згоди яких постанова Національної комісії регулювання електроенергетики України (НКРЕ) не може бути завізована Міністерством юстиції, рішення відклали. А в середині лютого, за позовом профспілок Окружний адміністративний суд Києва визнав цю постанову незаконною. Відтак Комісія скасувала її, але розробила нову, у якій ідеться про аналогічне підвищення тарифів.

«Сенс цієї постановити такий же, як і минулої», – зауважив у розмові з Радіо Свобода начальник відділу зв’язків із громадськістю НКРЕ Іван Слободянюк.

Профспілки проти

Зараз постанова про збільшення тарифів знову на узгодженні з профспілками. Але, як повідомив Радіо Свобода голова Національного форуму профспілок Мирослав Якибчук, вони не дадуть своєї згоди, оскільки НКРЕ знову не надала належного обґрунтування.

«Ми будемо боротися з ними, подаватимемо до суду, і згоди своєї давати не будемо. Вони дали те ж саме обґрунтування, що й минулого разу. А ми чітко обґрунтували свою позицію, чому ми не згодні із підвищенням цін», – зазначає Мирослав Якибчук.

Новій владі поки не до тарифів

Соратники ж нового Президента поки що не ухвалили рішення, що робити із тарифами на газ для населення. За словами колишнього міністра ПЕК, народного депутата від Партії регіонів Юрія Бойка, це питання буде вирішене після створення коаліції.

«Цю ситуацію потрібно вивчити з урахуванням податкового навантаження на компанію «Газвидобування», яка сьогодні відпускає газ для населення. Потрібно проаналізувати податки, які сплачує ця компанія, – говорить Бойко. – Можливо, простіше буде зменшити податкове навантаження на компанію, щоб дати можливість їй більше видобувати».

Дешевий газ добиває галузь

Затягування із підвищенням тарифів має для української економіки негативні наслідки, переконані експерти. По-перше, за таких умов населення і надалі відмовлятиметься встановлювати енергозберігальні технології. А по-друге, це призведе до подальшого занепаду української газовидобувної галузі.

«У нас уже стійка тенденція до падіння видобутку власного газу. Тож просто прийдуть інші іноземні компанії і зміцнять свої позиції у нашій державі», – зазначає експерт з енергетичних питань Олександр Тодійчук.

Занижені ціни на газ також не дозволяють впроваджувати нові види енергії, зазначають фахівці. А це б не лише збільшило українську енергонезалежність, а й дозволило б додатково завантажити інші галузі економіки.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG