Доступність посилання

ТОП новини

За дешевий газ – консорціум, базування флоту чи друга державна мова?


Володимир Путін і Віктор Янукович. Москва, 5 березня 2010 року.
Володимир Путін і Віктор Янукович. Москва, 5 березня 2010 року.

Київ – Перший офіційний візит Віктора Януковича до Москви був спробою підгодувати ґрунт для перегляду газових угод, вважають українські та закордонні експерти. Що може запропонувати Росії український Президент в обмін на дешевий газ і чи буде переглянуто найближчим часом найвигідніший контракт «Газпрому» в Європі – думки фахівців різняться.

У спільній заяві українського та російського Президентів, підписаній під час візиту Віктора Януковича до Москви 5 березня, ідеться про об’єднання зусиль у паливно-енергетичному комплексі. Чи дає це підстави сподіватися на вигідніші умови постачання російського газу до України? Вирушаючи до Москви, Янукович був упевнений, що йому найближчим часом вдасться домовитися з Росією про здешевлення газу, і що «проблем із цінами не буде», так сказав журналістам сам Президент.

За день до візиту член української делегації до Москви, народний депутат-«регіонал» Юрій Бойко заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що перегляд газових угод є головним пріоритетом для Президента та майбутнього уряду.

«Ми купуємо газ на 40 відсотків дорожче, аніж та сама Італія. Це непідйомна ціна для нашої економіки. І зосередимося ми та наш новий уряд на тому, щоб було нормальне постачання газу до країни. Щоб ціна була низькою, а газ надходив надійно і гарантовано», – зазначив пан Бойко.

Європейський газовий ринок підіграє Януковичу – експерти


Найвагомішим українським аргументом, який спонукає Росію зменшувати ціну блакитного палива, Юрій Бойко вважає створення газотранспортного консорціуму, а отже і збільшення транзиту російського газу до Європи через Україну. Раніше Радіо Свобода повідомляло, що в Кремлі пропозиції Януковича щодо газотранспортного консорціуму сприймають радше як політичний жест і як проблему, аніж як реальний проект. Про це сказав, зокрема, російський економіст Дмитро Бутрін.

Тим часом на європейському ринку енергоносіїв склалася ситуація, за якої Янукович має всі шанси переглянути ціни на газ і без консорціуму, вважає економічний експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Газпром» суттєво втрачає позиції на європейському ринку, і для їхнього збереження вимушений був піти на поступки провідним партнерам у Німеччині та Франції. Зараз компанії цих держав можуть купувати частину газу на ринку, який коштує сьогодні десь 170 доларів за 1000 кубів. І мені буде незрозуміло, якщо Газпром не захоче переглядати контракти», – наголошує Володимир Омельченко.

Він прогнозує, що Україна зможе виторгувати поступки на 50 доларів за тисячу кубометрів. Але, зауважує, що це станеться невдовзі після призначення нового українського уряду.

Чинна угода надто вигідна Росії, аби вона погодилась торгуватися

Нещодавно очільник «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що договір з Україною цілком надійний, прозорий, і що він не бачить сенсу його переглядати. Коли ідеться про найбільший та найвигідніший газовий контракт Росії в Європі, ніякі аргументи не зможуть на це вплинути, пояснює голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

«Чинному Президентові буде дуже важко домовлятися про зміну контракту. Що я можу порадити? Потрібно користуватися своїм практично монопольним становищем щодо транзиту газу до Європи. А ми ним ніколи не скористалися. Більше того, помітна закономірність: кожен наступний уряд укладав гірший для України газовий контракт. Щоразу щось відбувалося з кожним нашим урядовцем, коли той приїздив до Москви, що саме – треба в них спитати!», – каже Валерій Боровик.

Проте є й інші важелі тиску на Росію, окрім транзитних переваг України. Голова Східноєвропейського центру газової аналітики у США Михайло Корчемкін зазначає, що якщо Кремль не погоджується на зниження цін, українська влада готується швидко збудувати термінали з регазифікації, які дають змогу наповнювати українські газогони за рахунок зрідженого газу з Африки. Навіть з урахуванням перевезення морем цей газ буде на третину дешевшим за російський газ.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG