Доступність посилання

ТОП новини

«5 канал» надає перевагу Тимошенко над Януковичем – голова місії ОБСЄ


Швейцарський дипломат Гайді Тальявіні
Швейцарський дипломат Гайді Тальявіні

Брюссель – Місія Організації з безпеки і співпраці в Європі безпосередньо стежить за перебігом виборчої кампанії в Україні ще з кінця листопада. Іноземні спостерігачі збирають інформацію про дотримання законності, фінансування, роботу ЦВК і висвітлення кандидатів у ЗМІ. 8 січня місія ОБСЄ оприлюднила свій третій проміжний звіт про виборчу кампанію в Україні. Голова місії ОБСЄ зі спостереження за президентськими виборами в Україні, посол Гайді Тальявіні в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода прокоментувала роботу спостерігачів та попередню інформацію, зібрану в звіті місії.


– Яка загальна кількість спостерігачів від ОБСЄ працюватиме на президентських виборах в Україні?


– Місія Бюро з демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ дала запит на 600 короткотермінових спостерігачів, тобто тих, що прибудуть безпосередньо на вибори 17 січня. Наразі ми вже маємо півтисячі таких осіб та додатково ще 25 представників місій та посольств, розміщених у Києві. До нас приєднаються спостерігачі різноманітних парламентів та парламентських організацій – ОБСЄ, Ради Європи, Європарламенту та Парламентської асамблеї НАТО. Ця група налічуватиме 240 осіб. Наша місія, що складається з 20 осіб, працює в Україні з 24 листопада. Крім цього, ми маємо ще 60 довготермінових спостерігачів, які вже перебувають у різних регіонах України. Вони слідкують за приготуваннями до виборів та роблять все необхідне для того, щоб до них наступного тижня приєдналися й короткотермінові спостерігачі.

– Комітет виборців України називає підготовку до виборів хаотичною. Чи можна, на Вашу думку, вважати Україну достатньо готовою?

– З вашого дозволу поясню, що наша місія – це загальні спостереження. Ми до виборів оприлюднили три звіти, у яких викладені дані щодо виборчих адміністрацій, юридичних аспектів, самої передвиборчої кампанії чи її висвітлення у пресі. Все це дані, зібрані нашими спостерігачами у регіонах, які ми співставляємо з міжнародними рекомендаціями та стандартами. Ми слідкуємо за процесом підготовки виборів, дотриманням законів, роботою ЦВК та (виборчих органів) інших рівнів. Оцінки всього процесу ми надаємо тільки після виборів, тож тепер характеристик на кшталт «країна до виборів не готова» чи чогось у цьому сенсі ми не висловлюємо.

– Чи могли б Ви вказати на ті чи інші проблеми, що могли б бути усунені ще до виборів?

– Ми таких рекомендацій не маємо. Їх уже робити до нас і Венеціанська комісія (Ради Європи), і Бюро з демократичних інституцій і прав людини (ОБСЄ). Нашому приходові передував тривалий період підготовки. В останньому звіті ми вказали на деякі перешкоди й висловили спостереження, що могли б полегшити перебіг виборів. Наприклад, ми зазначили, що коли до Різдва питання фінансування вибрів залишалося невирішеним, то нині кошти вже надані, хоч із деяким запізненням. Фонди, передбачені на 2009 рік, надійшли. На 2010-й кошти також затверджені і мають надійти цими днями. Ми зазначили також, що до закону про вибори рекомендувалося внести поправки. Парламент, що засідав востаннє 24 грудня,переніс цей розгляд. Тому в деяких аспектах цього закону поправок не внесли і зможуть це зробити тільки 19 січня, тобто вже після виборів.

– А як щодо діяльності інших сфер, скажімо, ЗМІ?

– Ми маємо відділ, що аналізує те, як засоби масової інформації висвітлюють вибори чи кампанії окремих кандидатів. Спостереження ведуться за позитивними чи негативними іміджами кандидатів, що там з’являються. Наприклад, на державному каналі «УТ-1» переважно позитивно висвітлені кандидати Тимошенко, Янукович та Ющенко. Тим часом на «5 каналі» 79 відсотків «позитивного покриття» належить пані Тимошенко. Водночас пан Янукович мав на цьому каналі позитивних тільки 45 відсотків.

– Тож чи є, зрештою, підготовка до виборів Президента в Україні «хаотичною»?

– До самих виборів ми не висловлюємо жодних суджень, бо методологія (місії) полягає у зборі інформації. Перші попередні висновки ми зробимо наступного дня після виборів. І лише через два місяці місія надасть остаточні оцінки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG