Доступність посилання

ТОП новини

Чи переможе європейське «Так» президента Чехії?


Президент Чеської Республіки Вацлав Клаус
Президент Чеської Республіки Вацлав Клаус

Прага – Ситуація навколо схвалення Лісабонського договору залишається напруженою, сперечаються не лише політичні лідери в Європі, а й пересічні європейці. Як вирішиться виразне протистояння країн-членів Європейського Союзу і президента Чехії Вацлава Клауса, який досі не поставив свій підпис під Лісабонською угодою і відверто заявляє, що вагається.

Без сумніву, в кулуарах Ради Європи, Європейського Союзу нині найчастіше вимовляються два слова – Клаус і Лісабон. Після ірландського референдуму, з його виразним «Так», погляди європейців, і не лише їх, а й лідерів США, Росії, Китаю звернені нині до Чеської Республіки, президент якої не приховує свого негативного ставлення до Лісабонського договору.

А йдеться про найважливіше: чи буде Європейський Союз міцним об’єднанням держав із виробленою спільними зусиллями оборонною, економічною й зовнішньополітичною програмою, з посиленою централізацією й передачею брюссельському «центрові» ще частини національних повноважень, чи розпадеться, принаймні в межах структури, передбаченої Лісабонським договором?

На погляди найбільшого євроскептика Європи, як називають в Брюсселі Вацлава Клауса, ірландське «Так» жодного впливу не мало.

«В кожному разі ми знаємо, – зазначає Вацлав Клаус, – що коли б референдум закінчився трохи інакше, то був би третій референдум, потім четвертий, п’ятий, 59-й, аж нарешті вийшов би вірно. Гадаю, що ви, так само, як і я, бачите, що це погано, що так на світі не має робитись, так в Європі робитись не повинно».

Швеція, що головує в ЄС, налаштована рішуче

На думку більшості чеських політиків, негативне ставлення чеського президента до Лісабонського договору лише шкодить іміджеві Чехії в Європі. Однак малоймовірно, що на домашній політичній сцені знайдеться сила, яка б могла змінити погляди Клауса.

І в столиці сусідньої Словаччини, Братиславі, вагаються з відповіддю на запитання, чим може закінчитися протистояння ЄС – Вацлав Клаус.

«Я не знаю, як усе закінчиться. Клаус відомий своєю безкомпромісністю, не відступає від своїх поглядів, – каже словацький аналітик Томаш Неєдла. – З іншого боку, йому не позаздриш, тому що в цій своїй євроскептичній битві він один і тиск на нього велетенський. Тобто, я не знаю, чи все ж візьме він на свої плечі всі ускладнення, які можуть статися в разі, якщо повністю зупиниться процес із ратифікацією цього Договору чи з подальшим розвитком Європейського Союзу».

Оглядаючись на свого чеського колегу, не поспішав з підписом і президент Польщі Лех Качинський. Щоправда, після ірландського «Так» у його апараті дали знати, що підпише.

Натомість у Швеції, котра зараз головує в ЄС, вирішили взяти процес підписання Договору в свої руки.

Про намір прискорити підписання Угоди заявив і шведський прем’єр Фредрік Райнфельдт. «Ми робитимемо все, щоб рухатись уперед, – наголошує він. – Ми заявили на Раді Європи, що прагнемо мати цей документ, цей Договір, що він має бути схвалений до кінця головування Швеції. І звичайно, ми намагатимемось цього досягнути».

Від свого плану Швеція не має наміру відступати. Також Франція закликала Прагу не блокувати Лісабонський договір.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG