Доступність посилання

ТОП новини

Вибухонебезпечний Чорноморський флот


Ракетний крейсер Чорноморського флоту РФ «Москва», 2008 р.
Ракетний крейсер Чорноморського флоту РФ «Москва», 2008 р.

Севастополь – У Севастополі в результаті вибуху на гвардійському ракетному крейсері «Москва» Чорноморського флоту Російської Федерації постраждало близько 10 моряків. Про це учора повідомила низка інформагенцій з посиланням на флотські джерела. Сьогодні ж Служба інформації і громадських зв’язків Військово-морського флоту Росії спростувала інформацію про вибух і постраждалих, але підтвердила: надзвичайна подія на крейсері таки сталася.

За даними військових джерел Радіо Свобода у Севастополі, 7 вересня близько третьої години дня на ракетному крейсері «Москва» виникла пожежа – загорівся допоміжний котел носового машинного відділення. Про силу пожежі свідчить те, що екіпажу довелося тричі застосовувати корабельну систему об’ємного пожежогасіння. В результаті вигорів відсік, пошкоджені допоміжний котел, холодильна установка і два компресори.

Як інформує проект «Флот-2017», факт загорання командування Чорноморського флоту Росії намагалося приховати, оскільки вогню чи задимлення над кораблем не спостерігалося.

Згадані джерела Радіо Свобода на Чорноморському флоті Росії повідомляють, що від 6 до 10 моряків отримали опіки та різні травми і потрапили до головного флотського шпиталю.

Командування Чорноморського флоту спершу категорично спростовувало факт пожежі, потім визнало, що була «невелика задимленість». Але зрештою командування ВМФ Росії в Москві факт пожежі визнало, хоча і далі спростовує існування постраждалих. Офіційно повідомляється, що з метою «вияснення причин та обставин інциденту призначена і працює комісія Головного штабу ВМФ і штабу ЧФ Росії».

Недбалість військових – лише привід, причина – у старінні кораблів?

За попередніми даними, які наводить російська преса, вибух, очевидно, стався через високу концентрацію нафтопродуктів у лляних водах під палубним металевим настилом машинного відділення корабля, які загорілися від попадання іскри з котла. За іншою версією, котел вибухнув через те, що на ньому вчасно не проводилися регламентні роботи.

Військовий експерт Дмитро Тимчук
Втім, керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук каже, що причина в тому, що крейсер «Москва» уже вступив у четвертий десяток років свого існування – він був спущений на воду ще далекого 1979 року. За словами,експерта, переважна більшість російських кораблів у Севастополі випрацювала свій ресурс і Росія економічно нездатна його відновити.

На думку Дмитра Тимчука, чим далі – тим більше і частіше слід очікувати подібних інцидентів. Майже всі кораблі Чорноморського флоту Росії через старість і зношеність нині несуть загрозу і своїм власним морякам, і мешканцям Севастополя, вважає військовий експерт.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG