Доступність посилання

ТОП новини

Не той тепер РУХ...


Ритуальний вимір 20 літнього ювілею Руху проявився у покладанні квітів до пам'ятників В’ячеславу Чорноволу
Ритуальний вимір 20 літнього ювілею Руху проявився у покладанні квітів до пам'ятників В’ячеславу Чорноволу

Київ – У Києві відзначили 20-у річницю створення Народного Руху України. На віче до столиці з’їхалися майже 2 тисячі рухівців з регіональних організацій. Біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу проголосили про необхідність висунення на президентських виборах єдиного кандидата від національно-демократичних сил. А потім учасники зібрання урочистою ходою пройшли до Володимирського Собору, де взяли участь у службі «За Україну! За народ!».

Рух, який виріс з ініціативи та волі людей; Рух, який з’єднав руки мільйонів людей у «Живий ланцюг» від Львова до Києва у січні 1990 року; Рух, який створив основу для здобуття незалежності України на референдумі 1 грудня 1991 року – зустрічає своє 20-ліття у кількох вимірах.

Ще живі й активні ті, хто творив «Народний рух за перебудову»

Прихований вимір 20-літньої історії Руху у пам'яті людей, які його творили. Богуслова Палкова з Тернополя у свої 80 так само сповнена енергії та віри.

«Я в Русі з 1989 року. Ми збиралися у підвалах за радянських часів, слухали Чорновола і його слова такий великий відгук у наших серцях знаходили! Бо вже так нас мучила та система, що сили не було терпіти. Мого чоловіка кинули до в'язниці за те, що паркан у синьо-жовтий колір пофарбував. І ми усі одним дихали й про одне мріяли – як то здобути незалежність Україні. Тож я у Русі від початків і поховають мене рухівкою!», – каже пані Палкова.

Такими ж спогадами ділилися між собою багато з тих, хто приїхав з регіонів до Києва на відзначення ювілею Руху.

Молодий Рух хотів би бачити Україну європейською. Сучасний вимір Народного Руху проявляється у мисленні молоді, що вступає до партійних осередків, або просто долучається до акцій.

Студенти Кіровоградського технічного університету, які брали участь в урочистій ході Хрещатиком до Володимирського Собору, думають що базовим принципом для політиків має бути патріотизм.
Молодий Рух хотів би бачити Україну європейською


« Ми маємо бути патріотами і дбати про розбудову країни, а не так, як зараз, розграбовують країну усі, хто тільки може», – сказали хлопці.

Ритуал: покладання квітів, промови, хода

Ритуальний вимір 20 літнього ювілею Руху проявився у покладанні квітів до пам'ятників В’ячеславу Чорноволу та до хреста, що височіє на місці його загибелі у березні 1999 року, а також в урочистих промовах на честь Чорновола і в обіцянках втілити у життя його плани «на благо України».

Голова Народного Руху України Борис Тарасюк закликав усіх «і рухівців і нерухівців – об’єднатися так як це було у 2004 році і висунути на президентських виборах єдиного кандидата від національно-демократичних сил. Бо саме це означатиме виконання заповіту В’ячеслава Чорновола».

Чи об'єднає загроза?

Реально-політичний вимір 20-річної історії Руху дає більше приводів для роздумів. Рух, як народна ініціатива, на етапі трансформації у партію, розколовся. Трапилося це у 1999 році. В результаті довгої організаційної кризи утворилося два «Рухи», один з яких, під керівництвом Юрія Костенка перейменувався у 2003 році на Українську Народну партію. В урочистій ході Хрещатиком на честь 20-річчя Руху члени цієї партії участі не брали.

Натомість, об’єднання демократичних сил зараз є ще актуальнішим, ніж 10 років тому, – вважає Анатолій Семенченко, голова Харківської обласної організації НРУ.

« З боку нашого східного сусіда вже озвучена погроза нашій незалежності. Перед цією загрозою ми мусимо усі об’єднатися», – сказав Семенченко.

«Сьогодні ситуація ще гірша, ніж 10 років тому …», – таку думку висловив Радіо Свобода депутат Верховної Ради Криму Леонід Пилунський.

На його думку, «все, що відбувається зараз у Криму – це результат недолугості нинішньої влади. У Кучми вистачило політичної доцільності й політичного розуму, щоб зламати у 1994-95 роках сепаратизм. А за останні роки безкарність та відсутність політичної волі призвела до того, що цей сепаратизм вкоренився у владних кабінетах, проник у розподіл коштів і створив розгалужену мережу у Криму».
Оптимістичних фарб відзначенню 20-річчя Руху додали усміхнені молоді обличчя, ошатні вишиванки та синьо-жовте майоріння прапорів на фоні вересневого київського неба.

Всеукраїнські урочисті збори до 20-річчя Народного Руху України переросли у святковий концерт на Майдані Незалежності.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG