Доступність посилання

ТОП новини

Підтримка газового сектору України – другий раунд


Брюссель – Сьогодні у Брюсселі має відбутися другий «круглий стіл» міжнародних консультацій щодо підтримки газового сектору України. Як і три тижні тому, у дискусіях візьмуть участь європейські експерти, представники українського «Нафтогазу» й російського «Газпрому», а також міжнародні фінансові установи. Тоді європейські та фінансові чільники заявили, що кредити на допомогу Україні з виплатами за газ можливі. Проте поставили умову перейти до прозорості та реформування газової сфери. Сьогодні очікується розгляд деталей і позиції, висловленої останнім часом українською стороною.

Від часу першої зустрічі у Брюсселі, що відбулася 29 червня, між представниками Єврокомісії та лідерами України відбулося декілька контактів. Передусім йшлося про умови, які Україні виставив Брюссель та міжнародні фінансові установи.

Марк Ґрей, представник Комісії Європейського Союзу, повідомив, що українські чільники надали нові деталі.

«Зокрема Єврокомісія отримала листа від Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Там була викладена її позиція щодо реформ та зобов’язань, необхідних, щоб задовольнити вимоги Комісії та міжнародних фінансових інституцій. Тому упродовж сьогоднішньої зустрічі сторони ці реформи детально обговорюватимуть», – повідомив у інтерв’ю Радіо Свобода представник Єврокомісії Марк Ґрей.

У першу чергу Європа намагається робити все можливе, щоб відвернути нову газову кризу, – зауважив учора, виступаючи перед представниками преси єврокомісар з енергетичних питань Андріс Пієбалґс. – Саме тому Комісія намагається зібрати всіх зацікавлених за столом переговорів.

Оплата за газ – умови фінансових установ

Звичайно, в перебігу сьогоднішніх зустрічей з представниками України та Росії не обійдеться без обговорення проблеми оплати Україною російського газу, отриманого у липні і на наступні місяці.

«Також учасники зустрічі сьогодні вестимуть мову про домовленості щодо оплати отриманого газу, зокрема у серпні, вересні і так далі. А потім побачимо. Проте умови міжнародних фінансових установ дуже чіткі. Гадаю, відправною точкою дискусій слугуватимуть зобов’язання Юлії Тимошенко, тож ми побачимо, якими будуть подальші кроки», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода представник Єврокомісії Марк Ґрей.

Обговорення відбуватимуться, як і минулого разу, у вигляді декількох сесій. Спочатку окремо між представниками Європи, потім – Єврокомісії, фінансових установ та представників України, далі з делегацією з Росії. І нарешті за участі всіх сторін.

(Брюссель – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG