Доступність посилання

ТОП новини

Інерція мислення заважає визнанню УПА


Київ – Українська повстанська армія воювала проти німецьких військ у ІІ світовій війні. Визнання цього факту досі викликає спротив, попри документи з німецьких та українських архівів, що його підтверджують. Дослідники історії УПА називають конкретні дати та описують бої, а критики посилаються навіть на документи Нюрнберзького процесу.

Теза про співпрацю Української повстанської армії із німцями у ІІ світовій війні є наріжним каменем кампанії проти визнання УПА.

Між тим і Радянський Союз співпрацював із ІІІ рейхом, коли це видавалося вигідним тогочасному керівництву країни.

Коротку ситуативну співпрацю з Німеччиною, сподіваючись на здобуття незалежності для України, мала й Організація українських націоналістів. Але все скінчилася вже З0 червня 1941 року – одразу після проголошення у Львові Акту про відновлення Української Самостійної Держави та створення уряду на чолі з Ярославом Стецьком. Німці відреагували на це вороже і розпочали масові арешти членів ОУН.

Міфи й маніпуляції

УПА ж було створене у жовтні 1942 року і вже сам цей факт перекреслює деякі маніпулятивні «докази колаборації» УПА, стверджує керівник наукового відділу архіву СБУ Олександр Іщук.

Доказом співпраці УПА з гітлерівцями вважають створення двох батальйонів «Нахтігаль» та «Роланд». Але ці формування були створені в 1941 році за сприяння ОУН, тоді як УПА тоді ще не існувало.

УПА також приписують формування дивізії «Галичина» . Однак дивізія, хоч і складалася з українців, але була структурою німецької армії і не мала нічого спільного з українським визвольним рухом. Більше того, її створення було засуджено ОУН(б).

Досі має місце спеціально поширена радянською владою теза, що УПА була засуджена Нюрнберзьким трибуналом. Однак у жодному з 42 томів матеріалів Нюрнберзького процесу УПА навіть не згадується.

Документи свідчать, але правди не хочуть чути

Аналіз німецьких, радянських та українських документів дозволив історику Івану Патриляк стверджувати, що вже з лютого 1943 року утворився антифашистський фронт УПА.

З точки зору світової історичної науки – того, що відомо з документів про УПА, цілком достатньо, щоб визнати цю армію воюючою стороною у ІІ світовій війні, переконаний відомий в Україні та за її межами історик, професор Львівського університету Ярослав Грицак.

Він налогошує, що це стосується не лише УПА, а партизанських загонів в Югославії чи Франції.

«Для мне безсумнівно, що УПА воювала проти фашистів. Але сприйняти це усім заважає інерція мислення, успадкованого з радянського минулого, в якому не лише повстанська армія, а й навіть слово «український» чи «національний» викликало дуже негативну реакцію і майже прирівнювалося до фашизму. І тут навіть десятки добрих досліджень і монографій нічого не дадуть. Люди просто не хочуть чути правди. Треба стиснувши зуби перечекати», – вважає Ярослав Грицак.

Інерція мислення не зникає сама по собі, особливо коли її штучно підтримують. Тему визнання УПА використовують для розколу України, вважає екс-спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк.

Тому він виступив з ініціативою всеукраїнського конкурсу для школярів та студентів «Спільна історія – спільне майбутнє».

Мета конкурсу – дослідити «історію УПА та героїв ВВв. Хай молодь розповість правду 26 мільйонам українців, які живуть на Сході і не знають цієї правди».

Документи:


(Київ –Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG