Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК Молдови: результати перерахунку голосів будуть готові до наступного вівторка


Молдова - мішки з бюлетенями на одній з виборчіх дільниць Кишинева, 15 квітня 2009 р.
Молдова - мішки з бюлетенями на одній з виборчіх дільниць Кишинева, 15 квітня 2009 р.

Прага – У Молдові в середу перераховують голоси, подані виборцями на парламентських виборах 5 квітня. Це робиться на вимогу президента-комуніста Володимира Вороніна. Процедура перерахунку відбувається в присутності місцевих і міжнародних спостерігачів. Опозиційні партії Молдови відмовилися від участі в перерахунку і вимагають нових виборів до парламенту.

За словами секретаря ЦВК Молдови Юрія Чокана, перерахунок голосів відбувається нормально на більшості виборчих дільниць. «Ми думаємо, що у четвер всі протоколи з місць надійдуть в окружні виборчі комісії, а не пізніше п’ятниці – в Центрвиборчком. Згідно з рішенням Конституційного суду, ми повинні надати результати в КС не пізніше 21 квітня. Ми вкладемося в цей термін. Є певні труднощі у деяких населених пунктах, де керівниками місцевих органів є представники опозиційних партій, які бойкотують процедуру перерахунку голосів. Та все ж проблеми вирішуються, і сподіваємося до вечора завершити цю процедуру».

Представники парламентських опозиційних партій (Ліберальної, Ліберально-Демократичної і Альянсу «Наша Молдова») заявили про свою відмову від участі в перерахунку голосів і вимагають відміни голосування 5 квітня та проведення нових виборів після перевірки списків виборців, де були, на їхню думку, і «мертві душі», і відсутні під час виборів виборці, котрі виїхали за межі країни на заробітки та навчання.

«У фарсі комуністів участі не беремо»


Лідер Альянсу «Наша Молдова» Серафим Урекян заявив журналістам під час прес-конференції в Кишиневі: «Ми перевіряємо списки виборців, а в перерахунку голосів брати участь не бажаємо, так як вважаємо це фарсом з боку комуністів».

Лідер Ліберальної партії Михай Ґімпу не виключив, що під час перерахунку може відбутися підміна бюлетенів, бо комуністи потребують ще одного мандату для самостійного обрання президента в парламенті.

Очільник Ліберально-Демократичної партії Володимир Філат вважає, що опозиція має достатньо доказів фальсифікації волевиявлення і тому вимагає проведення нових виборів.

Тим часом міністр юстиції і громадянських свобод Румунії оголосив, що понад 600 тисяч громадян Молдови подали заявки на отримання румунського громадянства. Ці заявки, запевнив міністр, будуть оперативно розглянуті. Президент Румунії Траян Бесеску під час свого нічного виступу по телебаченню сказав, що кількість таких заявок може зрости до 800 тисяч, бо, на його думку, 65-70 відсотків населення Молдови «є румунами». Під час заворушень у Кишиневі 6 квітня президент Молдови Володимир Воронін звинуватив «певні румунські сили» в організації спроби перевороту в Кишиневі.

Тим часом влада Молдови вислала з країни кореспондента румунського телеканалу Дору Дендю за нібито порушення законів республіки.

Поліція Молдови також депортувала з республіки директора американської некомерційної організації «Національний демократичний інститут» Алекса Ґриґоревса, не пояснюючи причин цього кроку.

Генпрокуратура України вирішила депортувати за спрощеною процедурою до Молдови громадян цієї країни Ґабріела Статі і Аурена Марінеску, яких молдавські силові структури підозрюють у організації заворушень 6-7 квітня в Кишиневі.

Деякі спостерігачі ОБСЄ вже заявили про фальсифікації парламентських виборів 5 квітня в Молдові, зокрема і депутат Європарламенту Емма Ніколзон, яка була цього дня на виборчих дільницях у Молдові.

(Київ - Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG