Доступність посилання

ТОП новини

У Молдові вирішили перерахувати голоси


Центральні вулиці Кишинева після заворушень
Центральні вулиці Кишинева після заворушень

Прага – ЦВК Молдови оголосив у понеділок про перерахунок результатів парламентських виборів. Офіційні підсумки цих перегонів, що відбулися 5 квітня і згідно з якими перемогли комуністи, викликали протести опозиції і масові заворушення в Кишиневі 6-7 квітня. Мітинги протесту в центрі столиці Молдови проходили і в неділю, і в понеділок. Опозиція вимагає нових виборів.

Ще в неділю Конституційний суд Молдови, у відповідь на звернення президента Володимира Вороніна, доручив Центральній виборчій комісії країни перерахувати голоси на виборах до парламенту у 9-денний термін.

Офіційні результати зафіксували, що комуністи набрали майже 50 відсотків голосів і 60 місць у 101-місному парламенті.

Таким чином, вони знову, втретє поспіль, отримали можливість обрати президента в парламенті. Але опозиція під час мітингів і заворушень у столиці звинуватила комуністичну владу у фальсифікаціях і вимагала перерахунку голосів.

У неділю біля парламенту у Кишиневі зібралося на мітинг протесту до 5 тисяч представників опозиції.

Чимало протестувальників вимагали відставки комуністичної влади в Молдові. Один із учасників цієї акції в неділю заявив, що люди готові протестувати до перемоги: «Готові виходити доти, доки не доведемо, що впродовж восьми років відбувається обман народу».

Лідер опозиційної Ліберально-демократичної партії Влад Філат заявив Радіо Свобода: «Ми вимагаємо, щоб влада відмовилася від терору, розпочатого нею, щоб звільнила негайно і без попередніх умов усіх затриманих за політичними мотивами і створила належні у мови для перерахунку голосів виборців».

Відомо, що міліція заарештувала близько 200 учасників виступів опозиції в Кишиневі.

Голоси перерахують до 16 квітня

У понеділок ЦВК Молдови ухвалив, за рішенням Конституційного суду від 12 квітня, перерахувати голоси, подані на парламентських виборах у Молдові.

Голова ЦВК Євген Штирбу пояснив журналістам, що бюлетені голосування передадуть до виборчих дільниць, де їх перерахують у присутності спостерігачів. 16 квітня результати перерахунку надійдуть до ЦВК.

Влада Молдови звинуватила в організації заворушень 6 квітня в Кишиневі «певні сили» у сусідній Румунії. Москва назвала вимоги опозиції республіки щодо перерахунку голосів «безпідставними».

Європа назвала ці вибори такими, що «відповідають європейським стандартам і зобов’язанням».

Українське МЗС обмежилося обережною інформацією щодо подій у Молдові з боку своєї прес-служби.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG