Доступність посилання

ТОП новини

Світова криза: в Іспанії рівень безробіття – найвищий в ЄС


Лондон – В Іспанії число безробітних лише протягом січня цього року зросло майже на 200 тисяч. Це засвідчила статистика, яку іспанський уряд оприлюднив цього тижня. Іспанські працівники страждають від світової фінансової кризи найбільше серед країн-членів ЄС – майже 15 відсотків працездатного населення країни не має роботи.

Число безробітних в Іспанії лише протягом січня зросло на 6 відсотків. Цей рекордний стрибок збільшив армію безробітних у країні на Піренейському півострові до 3 мільйонів 300 тисяч осіб, що є найгіршим показником від 1996 року. Ці цифри оприлюднило іспанське міністерство праці.
Лондонський фахівець із проблем Іспанії Моніка Пінья-Каррерас вважає, що ця країна просто більше за інших потерпає від кризових явищ у світовій економіці,
«Я чую досить багато історії про людей, яких я знаю, що недавно втратили роботу. В Іспанії причини ті самі, що скрізь: глобальна фінансова криза, небажання банків позичати гроші, а також падіння видатків з боку споживачів», – зазначила Моніка Пінья-Каррерас.
Лише протягом останнього року число безробітних в Іспанії зросло на мільйон осіб. Одна з найголовніших причин того, що зайнятість тут стала більшою жертвою, ніж в інших країнах ЄС, це те, що іспанська економіка, більше, ніж деінде, була зав’язана на будівельній галузі та секторі нерухомості. Іпотечна криза застала країну на злеті будівельного буму. Його колапс завдав величезного удару по працівниках цих галузей, які тисячами потрапили під найпершу хвилю скорочень.

Удар по економіці під час злету

Лише недавно Іспанія була однією з економік Європи, що її обсяги зростали найвищими темпами. А тепер прогнози є невтішними. Європейська Комісія вважає, що рівень безробіття й далі зростатиме. 2010 року 16 відсотків працездатного населення буде без роботи, а ще за рік цей показник може сягнути близько 19 відсотків.
Ще однією ознакою послаблення іспанської економіки є падіння реалізації автомобілів у цій країні. За останній рік продано на 40 відсотків авт менше, ніж попереднього року.
Іспанський прем’єр-міністр Хосе Луїс Родріґес Сапатеро цього тижня зустрівся із представниками фінансового сектора й закликав їх збільшити позики підприємцям. Також він запевнив безробітних, що урядовий план стимулювання економіки, який передбачає створення нових робочих місць у межах державних проектів розвитку інфраструктури, незабаром почне давати результати.
(Лондон –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG