Доступність посилання

ТОП новини
Аркадій Бабченко на прес-конференції СБУ, Київ, 30 травня 2018 року
Аркадій Бабченко на прес-конференції СБУ, Київ, 30 травня 2018 року

Аркадій Бабченко живий: «вбивство» журналіста інсценували для спецоперації СБУ. Живий блог

«Вбивці повинні бути покарані!»

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман про вбивство Бабченка: «Переконаний, російська тоталітарна машина не вибачила йому чесності та принциповості».

Останній пост Аркадія Бабченка: «Другий день народження, виходить»

«Чотири роки тому генерал Кульчицький не взяв мене на цей вертоліт. Через перевантаження. Не було місця. Перевантажена вертушка важко відірвалася від землі і, ледь не зачепивши шасі за бруствер, пішла на Карачун. Години через дві після цієї фотографії її збили. Загинули чотирнадцять осіб. А мені пощастило. Другий день народження, виходить».

«Аркадій знав убивцю?»

Журналіст і письменник Сергій Лойко висуває версії того, як і хто міг би вбити Бабченка:

«Це і є четвертий термін Путіна – термін на крові», – пише Віталій Портников, журналіст і політичний коментатор.

Вбивство Аркадія Бабченко з тієї ж низки нагадувань: ніхто не збирається спочивати на лаврах. Всім боятися! Якщо хтось вирішив, що після нових американських санкцій, після отруєння Скрипалів або хоча б перед Чемпіонатом світу з футболу Кремль буде вести себе по-вегетаріанськи, щоб дати можливість західним лідерам зберегти обличчя і приїхати на матчі рідних команд, то це велика помилка
Віталій Портников

«Аркадій Бабченко – один із символів реальної журналістики», – написала народний депутат, голова комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар:

«Версія, яку починають підхоплювати російські пропагандистські ЗМІ»

«Дивлюся, які версії озвучуються щодо вбивства Аркадія Бабченка. Офіційний Київ і офіційна Москва – тут все передбачувано. Але є одна версія, яку починають підхоплювати російські пропагандистські ЗМІ. Її озвучив російський екс-депутат Ілля Пономарьов, якого так люблять цитувати останнім часом українські ЗМІ. Він написав про це у себе на сторінці у Facebook. Він стверджує, що вбивцю потрібно шукати в середовищі колишніх добробатів», – пише український медіаексперт Діана Дуцик.

Лавров заперечує причетність Росії до вбивства Бабченка

Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії
Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії

Український прем’єр-міністр вже говорить про те, як це зробили російські спецслужби… Ця мода, яку задають автори такого типу ведення міжнародних справ, дуже сумна
Сергій Лавров

«Схоже, вони вбивають всіх, хто виїхав саме в Україну»

Медіа-тренер та письменниця Зоя Казанжи бачить зв’язок між гучними вбивствами російських політиків та Аркадія Бабченка на території України:

«Ми з колегами ідентифікуємо камери спостереження»

Телеведучий Денис Бігус закликав киян ділитись відео з камер спостереження, які розташовані неподалік місця вбивства:

«Затерти історію з голодуванням Олега Сенцова»

«Вбивство Аркадія Бабченко – це ще і спосіб повністю затерти історію з голодуванням Олега Сенцова», – пише політтехнолог Тарас Березовець.

Раніше він написав, що «порушення кримінальної справи Слідчим комітетом РФ за фактом вбивства журналіста Аркадія Бабченка – це явка з повинною путінського режиму».

Також Березовець припустив, що «Аркадій Бабченко міг стати жертвою випадкового вибору з-поміж російської еміграції в Україні».

Вшанування пам'яті Аркадія Бабченка відбудеться 30 травня на майдані Незалежності у Києві. Початок – о 19:00:

Речника Ради Європи критикують через порівняння України і Росії в заяві про вбивство Бабченка

Речник генерального секретаря Ради Європи Даніель Гольтген написав у Twitter.«В Україні та Росії журналісти зазнають нападів і арештів з тривожною швидкістю. Убивство Аркадія Бабченка має бути розслідуване швидко і повною мірою»:

У відповідь на це постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба заявив, що порівняння ситуацій в Україні і Росії викликає тривогу: «Говорити про це після вбивства Бабченка, чесної людини, що не боялася відкрито говорити, що таке сьогоднішня Росія, викликає ще більшу тривогу. Щонайменше».

Володимир Огризко, колишній міністр закордонних справ України коментує: «Речник Ягланда прирівняв Україну та Росію у заяві про вбивство Бабченка. Щось справді не так у їхньому королівстві: ставити вбивць і їхні жертви на одну дошку можна, лише будуючи дуже залежним. Невже генсека РЄ нічому не навчили корупційні скандали в ПАРЄ?»

Пізніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд засудив вбивство в Києві російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка і назвав напади на журналістів небезпечною тенденцією в Європі.

«Ми рішуче засуджуємо вбивство журналіста Аркадія Бабченка в Києві. Воно має бути повністю і швидко розслідуване. Напади на журналістів і свободу слова в Європі зростають. Ми маємо зробити все, що можемо, щоб зупинити цю тенденцію, яка є небезпечною загрозою для демократії», – написав Яґланд у Twitter.

Карикатура на заяви з Росії щодо вбивства Бабченка від російського художника Сергія Йолкіна:

Міністр закордонних справ Великої Британії Боріс Джонсон у Twitter висловив співчуття дружині вбитого Аркадія Бабченка та доньці: «Приголомшений, дізнавшись, що ще один опозиційний російський журналіст Аркадій Бабченко вбитий. Ми повинні захищати свободу слова. І дуже важливо, щоб винні особи зараз були притягнуті до відповідальності».

Посольство США в Україні висловило співчуття родині та колегам Бабченка: «Чергове вбивство росіянина-емігранта, що критикував Кремль, знову в Україні. Наші найщиріші співчуття родині та колегам Аркадія Бабченка. Ми разом з урядом України підтримуємо ретельне та неупереджене розслідування, що дозволить притягти винних до відповідальності».

Народний депутат Борислав Береза пише: «Його вбили. Підло та боязко. В спину. Убили, як і тисячі інших людей в цій війні... Бабченко став однією із жертв цієї війни»:

Ілюстрація українського художника Андрія Єрмоленка:

Бабченко у спогадах друзів і колег

«Держава починала нескінченні війни, а він нескінченно розгрібав наслідки. Був в окопах як солдат, розповідав правду про пекло війни як журналіст, брав у сім'ю сиріт, вимагав миру. І за це держава розв'язала війну з ним. Позбавляла роботи, тиснула, погрожувала, вбила», – написав один з них, російський журналіст Олег Козирєв.​

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ їде до Києва через убивство Бабченка

Німецький журналіст Юліан Репке, який у виданні Bild спеціалізується, зокрема, на викритті дій Росії проти України і участі Москви у війні в Сирії, відгукнувся на вбивство в Києві Аркадія Бабченка низкою твітів.

«Путінський режим убиває, убиває й убиває. Чому? Тому що знає, що, як завжди, залишиться безкарним і врешті отримає все, чого хоче. Чемпіонат світу з футболу і «Північний потік-2» — тільки два приклади з безлічі. Спочивай у мирі, Аркадію Бабченко»

«У носіях російської пропаганди в Німеччині або цього вбивства не було, або принаймні просто замовчується, що Бабченко був критично налаштований до Кремля»

«Смішно, але друзі Кремля в Німеччині ніколи не запитують «кому це вигідно?», коли вбивають найгостріших критиків внутрішньої і зовнішньої політики Путіна…»

А заяву МЗС Росії про те, що «криваві злочини і тотальна безкарність стали рутиною для київського режиму», німецький журналіст просто позначив хештегом «Путін на війні»

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG