Доступність посилання

ТОП новини
Аркадій Бабченко на прес-конференції СБУ, Київ, 30 травня 2018 року
Аркадій Бабченко на прес-конференції СБУ, Київ, 30 травня 2018 року

Аркадій Бабченко живий: «вбивство» журналіста інсценували для спецоперації СБУ. Живий блог

Наразі триває пікет під посольством Росії у Києві

Радіо Свобода веде пряму трансляцію:

Поліція склала фоторобот підозрюваного у вбивстві Бабченка

Фото з місця вбивства Аркадія Бабченка в Києві:

Столична поліція повідомила 29 травня, що вбивство сталося на вулиці Микільсько-Слобідська в Дніпровському районі Києва: «На лінію 102 надійшло повідомлення від лікарів: їм подзвонила жінка і сказала, що виявила в помешканні свого чоловіка в крові. Від отриманого поранення, попередньо – у спину, потерпілий помер».

«Дружина була у ванній кімнаті. Вона почула хлопки, вийшла і побачила чоловіка в крові. Викликала швидку, його забрали», – розповів речник Національної поліції Ярослав Тракало «Українській правді».

Журналіст помер у кареті «швидкої».​

Начальник столичної поліції Андрій Крищенко в коментарі «Громадському» повідомив у вівторок, що розглядають дві версії вбивства Бабченка: «професійна діяльність і громадянська позиція».

Аркадій Бабченко покинув Росію у 2017 році

Він активно критикував російську владу, виступав проти анексії Криму та був ветераном двох воєн. Свою міграцію він пояснював можливістю відкриття кримінального провадження щодо нього в Росії.

За кілька місяців до переїзду в Україну він спричинив серйозний суспільний резонанс через свою публікацію в соцмережах про авіакатастрофу літака Ту-154, на борту якого були російські військові, журналісти та артисти ансамблю імені Александрова, які летіли вітати з Новим роком своїх військових у Сирії. Через це в Росії почали збирати підписи за позбавлення його громадянства.

Останнім часом журналіст працював ведучим на кримськотатарському телеканалі ATR ​у Києві.

Головний редактор ATR шкодує, що переконав Бабченка залишитися в Україні

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Читачі сторінки Муждабаєва закликають журналіста не брати на себе цю відповідальність.

«Для упирів ні Лондон, ні Прага не завада», «Україна тут ні до чого, Скрипалів дістали в Англії, як і Литвиненка», «Вони б і в іншій країні вбили його» – так прокоментували ці слова Муждабаєва відвідувачі його Facebook-сторінки.

​Головний редактор кримськотатарського телеканалу ATR та заступник генерального директора цього каналу Айдер Муждабаєв ​одним із перших повідомив про напад Аркадія Бабченка.

Паркан біля посольства Росії в Києві обклеїли портретами Бабченка

Посольство Росії в Україні 30 травня пікетують після вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка, що сталося напередодні ввечері в Києві.

Учасники пікету акції обклеїли паркан біля посольства портретами загиблого і поклали поруч квіти.

Серед учасників пікету є журналісти.

«Це одна із найпотворніших воєн» – Аркадій Бабченко

Наприкінці 2017-го та на початку 2018-го року Аркадій Бабченко був в гостях у Радіо Свобода. Дивіться, що говорив журналіст про Росію та її президента:

«Це одна із найпотворніших воєн» – Аркадій Бабченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Україна прийме міжнародну допомогу в розслідуванні вбивства журналіста Бабченка – Клімікін

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Будь-яка реальна допомога – в сенсі досягти результату, розслідувати це, знайти, хто за цим стояв, – буде сприйнята із вдячністю. З усіх питань, де це потрібно, ми вітатиме таку допомогу. Якщо вона надходитиме від міжнародної спільноти, що заслуговує на довіру, звісно ж

На засіданні Ради безпеки ООН 29 травня міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив про загибель у Києві російського журналіста Аркадія Бабченка.

«Рано робити будь-які висновки, коли триває розслідування. Але є вражаюча схожість методів, як Росія провокує політичну дестабілізацію», – цитував слова Клімкіна офіційний Twitter-акаунт Міністерства закордонних справ України.

Експерт вашингтонської дослідницької організації «Атлантична рада» Андерс Ослунд зазначив: «Це – ніщо інше, ніж убивство російського дисидента в Україні. Жахливо!»

Директор російського Інституту в Королівському коледжі у Лондоні Сем Грін написав: «Коротше, меседж такий: Поїдете, уб’ємо. Залишитеся – теж, напевно, уб’ємо, але без витрат на проїзд і зайвих витрат пального. Тож, сидіть, вороги, вдома. Екологічніше буде і з меншим навантаженням на бюджет. Він не гумовий».

Подробиці від Геращенка

Член колегії МВС України Антон Геращенко напередодні написав, що Бабченко вийшов із дому за хлібом, а повернувшись додому, був вбитий, ледь ступивши на поріг власної квартири. Ймовірно, вбивця чекав на нього у під’їзді.

В ОБСЄ засудили вбивство журналіста Аркадія Бабченка

Аркадій Бабченко (архівне фото)
Аркадій Бабченко (архівне фото)

Я обурений цим жахливим актом. Я закликаю владу швидко і ретельно вивчити обставини цього вбивства та притягнути до відповідальності винних і тих, хто наказав це зробити. Мої щирі співчуття родині Бабченка, друзям та колегам
Арлем Дезір, представник ОБСЄ в справах свободи засобів інформації

У Росії війна буде завжди, поки тут Путін. Дев’ять цитат Аркадія Бабченка

Аркадій Бабченко (архівне фото)
Аркадій Бабченко (архівне фото)

Він (Путін, - ред.) же не просто людей вбиває
Аркадій Бабченко, 19 жовтня 2014 року. Facebook

Кореспондентка Радіо Свобода Анастасія Москвичова під посольством Росії у Києві, де триває пікет:

«Убивають – одного за одним»

Американська журналістка Джулія Дейвіс, яка викриває російські фейкові новини, прокоментувала новину про вбивство так: «Журналістів-розслідувачів та опозиційних активістів, які наважуються уявити Росію без Путіна, убивають – одного за одним. Аркадія Бабченка застрелили у спину сьогодні».

«Звичайна справа для Путіна»

«Вбивство. Це – звичайна справа для Путіна в Україні, Великій Британії, Сполучених Штатах», – написав на своїй сторінці у Twitter російський опозиціонер Гаррі Каспаров.

«Після вбивства 298 людей на MH17, чого Путін має хвилюватися?», – додав він.

У Росії відреагували на вбивство Бабченка в Києві

Фото з місця вбивства, Київ
Фото з місця вбивства, Київ

Слідчий комітет Росії відкрив кримінальне провадження через убивство російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка в Києві.

МЗС Росії закликало українську владу «докласти всіх зусиль до оперативного розслідування».

«Рівень фізичного насильства, вбивств працівників ЗМІ в цій державі неухильно зростає, а їх розслідування не призводять до покарання злочинців. Криваві злочини і тотальна безкарність стали рутиною для київського режиму», – заявили в російському МЗС.

У Спілці журналістів Росії також відреагували на вбивство журналіста.

«Спілка журналістів Росії обурена вбивством військового журналіста Аркадія Бабченка. Нам дуже шкода, що в сучасний час журналісти гинуть, виконуючи свій професійний обов'язок. Не важливо, журналісти якої національності або поглядів. Це – журналісти. Вони здобувають інформацію. Їх за це вбивати не можна», – зазначила секретар Спілки Юлія Загітова.

Бабченко не повідомляв Нацполіції України про погрози і не просив про охорону – Крищенко

Принаймні до Нацполіції Києва таких звернень не було. У нас не було з ним кримінальних проваджень, де б він проходив свідком або як особа, яка потребує допомоги. Відповідний запит вже є до СБУ
Андрій Крищенко, голова поліції Києва

У прямому ефірі проекту Радіо Свобода з участю «Голосу Америки» «Настоящее время» журналіст Юрій Мацарський розповів, що Аркадій Бабченко до загибелі отримував погрози ледь не під кожною своєю публікацією в соцмережах.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG