Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС домовилися, як зняти вето Литви на переговори з Росією


Знайдено «шляхи», як задовольнити вимоги Литви відобразити в мандаті на переговори її занепокоєння щодо постачання нафти і газу, юридичної співпраці з Росією і «заморожених конфліктів», заявили міністри закордонних справ Литви, Польщі, Швеції і Словенії в неділю в Вільнюсі.

Міністри закордонних справ кількох країн ЄС оголосили в неділю, що досягли з Литвою домовленості, як зняти її заперечення.

Знайдено «шляхи», як задовольнити вимоги Литви відобразити в мандаті на переговори її занепокоєння щодо постачання нафти і газу, юридичної співпраці з Росією і «заморожених конфліктів», заявили міністри Литви, Польщі, Швеції і Словенії в Вільнюсі.

Наприкінці квітня Литва остаточно заблокувала була ухвалення мандату на початок переговорів ЄС із Росією про нову угоду про партнерство замість попередньої, термін якої вже скінчився. Ці переговори мали початися ще в листопаді 2006 року, але донедавна їх блокувала Польща.

Литва вимагала внести до цього мандату, серед іншого, питання про гарантії постачання російської нафти на її нафтопереробний комбінат «Мажейкю Нафта», єдиний у країнах Балтії. Росія раніше переривала ці постачання.

Литва також вважає, що до мандату треба додати положення про конструктивну співпрацю Росії та ЄС у боротьби зі злочинністю, зокрема, у випадках зникнення громадян ЄС у Росії. Ідеться в першу чергу, але не тільки, про справу одного з литовських бізнесменів, який зник у сусідній Калінінґрадській області Росії.

Іще один момент, який Литва вимагала внести до мандату, – це зміни в політиці Росії щодо територіальної цілісності та безпеки країн-сусідів – зокрема, щодо Грузії і Молдови, на території яких існують підтримувані Росією сепаратистські регіони.

Литовські представники говорили також про вимогу до Росії про компенсації громадянам країн Балтії, які були раніше депортовані.

Подробиць того, як саме збираються відобразити в мандаті ці пункти, міністри закордонних справ не повідомили.

Європейський Союзу прагнув затвердити початок переговорів із Росією до їхнього спільного саміту, який має відбутися 26–27 червня в російському Сибіру за участі нового президента Росії Дмитра Медведєва.
XS
SM
MD
LG