Штайнмаєр, Медведчук: чи має влада право на емоції та поспішні заяви?

GERMANY – German President Frank-Walter Steinmeier gives a statement on Ukraine, after Russia launched a massive military operation against Ukraine, in Berlin, Germany, February 25, 2022

(Рубрика «Точка зору»)

Міжнародні відносини – це професія.

Як і в кожній професії стати умілим, а тим більше досконалим фахівцем неможливо одразу після закінчення профільного навчального закладу.

Чим більше в професії творчості, тим важливіший досвід.

Друга важлива характеристика тих, хто має займатися міжнародними відносинами – це стримування емоцій. Останні доцільні на полі бою, та й то у міру. Насамперед це стосується дипломатії, яка геть уся складається з інтелектуальних тонкощів і холодного розуму.

Відтак публічна відмова президентові ФРН приїхати в Україну та відвідати місця масових злочинів збройних сил Росії виглядає рішенням емоційним і далеким від досвіду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Штайнмаєр заявив, що влада України висловилася проти його візиту до Києва

За усієї двозначності цієї помітної політичної фігури на німецькому владному олімпі, за роки своєї роботи на дипломатичних і державних посадах Франк-Вальтер Штайнмаєр набув широких ділових зв’язків з німецьким бізнесом, чимало прихильників чи попутників серед законодавців та у федеральних землях.

Зважаючи на його очевидний проросійський ухил цими зв’язками та авторитетом можна було знехтувати. Чим не можна було знехтувати – це символом німецької державності, яку уособлює президент ФРН.

Саме німці мають сказати своє вагоме слово на користь України, щоб наш шлях в Європейський Союз почався на практиці. Саме німці вже готові (а може вже й почали) надавати нашим ЗСУ танки, БМП і САУ. Саме німці, бажаючи переорієнтувати свою зовнішню торгівлю і виробництво, яке санкціоноване в Росії, дивляться на Україну.

В результаті про візит канцлера німецького канцлера Олафа Шольца треба забути. А він би не завадив.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський заявив про відсутність офіційних звернень від офісу Штайнмаєра щодо візиту в Україну

Так само поквапливим, якщо не сказати безглуздим, виглядає пропозиція обміняти чинного депутата Верховної Ради України Віктора Медведчука на громадян України, які були захоплені Росією.

Не встигли схопити – уже торгуємо. Не усвідомлюючи, що сам факт пропозиції зменшує «ціну» перевертня. Та й чи є у Медведчука наразі якась ціна?

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Пєсков про обмін Медведчука: «Він не громадянин Росії, а іноземний політичний діяч»

Цінний він тут, поки живий і якщо говоритиме. Має розповісти про фінансові потоки, про мережу зрадників, про кремлівські плани, до чого мав причетність. Посидіти у Лук’янівському СІЗО. Відбути публічний суд.

Тим більше, що Медведчук настільки токсичний, що такий процес допоможе багатьом сьогоднішнім «ватникам» наблизитися до патріотизму. А там побачимо, чи Москва його захоче брати. Є сумніви.

Обидва випадки навряд чи посилюють авторитет України в міжнародних відносинах. А це річ дуже важлива і дорога. Набувається довго, випаровується миттєво.

Щоб такого не траплялося державним мужам та їхні найближчим радникам, хай хоч з яким дипломом, варто говорити з професійними дипломатами.

Шапка не спаде, а користь може бути.

Андрій Веселовський – український дипломат, експредставник України при ЄС

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дуда: дії російських військ в Україні – тероризм, а «менталітет Росії» не змінився
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Військові поцілили у російський ракетний крейсер «Москва» – Марченко
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час