«Ми не маємо права зректися нових окупованих територій» – голова Запорізької ОВ про опір в окупації

Голова Запорізької ОВ Іван Федоров

Ірина Соломко

Вже понад два тижні РФ обстрілює Запоріжжя керованими авіабомбами. Кожна така атака знищує десятки житлових будинків та збільшує кількість поранених і вбитих місцевих жителів. Щоб зупинити та захистити людей, Запоріжжя терміново потребує західних систем протиповітряної оборони, – про це в інтерв'ю Українській службі «Голосу Америки» повідомив Іван Федоров, голова Запорізької обласної військової адміністрації.

Про те, як Курська операція Збройних сил України допомогла захистити Запоріжжя, чому ситуацію на Запорізькій АЕС ніхто не контролює і чи можливий світ без повернення тимчасово окупованих територій Іван Федоров розповів в інтерв'ю кореспондентці Голосу Америки Ірині Соломко.

Курська операція допомогла нам унеможливити наступ ворога на Запорізькому напрямку

– Була інформація про те, що з початком операції у Курській області ситуація на Запорізькому напрямку дещо стабілізувалася. Наскільки я розумію, лінія фронту зараз не рухається, чи все ж українським військовим вдається трохи тиснути на ворога?

– Сьогодні не йдеться про можливість наших військових наступати на Запорізькому напрямку. Для цього потрібна величезна праця наших військових, яка повинна мати сили та засоби. За моєю інформацією, поки що цього не відбувається.

Але найголовніше, що Курська операція допомогла нам унеможливити наступ ворога на Запорізькому напрямку. І це найважливіше, чого ми досягли. Тому що сьогодні ворог не просувається на Запорізькому напрямку. Чи є загроза, що він просуватиметься? Вона завжди є. Адже людський ресурс ворога майже необмежений. Вороги використовують його як гарматне м'ясо.

Президент України Володимир Зеленський та призначений ним голова Запорізької ОВ Іван Федоров (праворуч). Запорізька область, 4 лютого 2024 року

– 70% області окуповано, як область дає раду із втратою такої частини території?

Поки що ніхто сьогодні не інвестуватиме великі гроші в Запорізьку область

– Сьогодні на території тієї частини Запорізької області, яка контролюється урядом України, мешкає понад мільйон жителів. Це дуже багато. Уявіть, за 30 км від лінії фронту проживає мільйон жителів. Ці люди щоночі, засинаючи, не знають, чи прокинуться вранці. Тому що ворог зазвичай уночі обстрілює цивільних.

Щодо самої області та її можливостей, то якби це був мирний час, коли економіка могла працювати на повну потужність, коли бізнес планував би сюди інвестувати та розвиватися, це була б інша розмова. Поки що ми бачимо, що ніхто сьогодні не інвестуватиме великі гроші в Запорізьку область, крім держави, бо це небезпечно.

Робітники сталеливарного заводу у Запоріжжі роблять сталь під постійними обстрілами з боку росіян. Березень 2023 року

Сьогодні ми думаємо, як зробити децентралізовану генерацію, щоби вижити під час блекауту

Чи інвестує держава? Так. У що інвестує? У своїх жителів, їхню безпеку та майбутнє. Як зберегти навчальний процес? Як забезпечити якісне медичне обслуговування? Як зробити дороги зручними як для військової, так і цивільної логістики? Як зробити децентралізовану генерацію? Бо раніше Запорізька область була донором для всієї держави та виробляла 40% усіх потужностей. А сьогодні ми думаємо, як нам зробити децентралізовану генерацію, щоби вижити під час блекауту. Це зовсім інші виклики.

Але уряд інвестує в область. Це означає, що держава точно не збирається залишати своїх громадян напризволяще.

– Називалися різні цифри – від 1% до 30% – щодо того, скільки області витрачають та вкладають у ЗСУ. Ви говорили, що плануєте у 2024 році віддати на потреби ЗСУ 17,5% від бюджету області. Чи вдається це зробити?

– З лютого місяця, коли я був призначений, наш департамент військової співпраці допоміг 122 військовим частинам. Одній з військових частин ми передали обладнання на 95 млн. грн.

Також ми будуємо фортифікацію, я дякую уряду і президенту за те, що нам виділяють на це кошти. Ми це робимо, виходячи з тих засобів та завдань, які перед нами ставлять військові. Сьогодні у Запоріжжі є фортеця, в якій ми впевнені, і яку готові передати у користування військовим, щойно буде потрібно.

Якщо на ранковій нараді комбриги кажуть, не вистачає дронів – вже за три години дрони в частині

Повертаючись до оснащення військових. Ми розуміємо, що Міністерство оборони постачає великі речі – озброєння. Але для ведення сучасної війни потрібна велика кількість безпілотних систем, РЕБів, амуніції, автомобілів. Все це ми постачаємо всім бригадам, що перебувають на Запорізькому відрізку лінії фронту.

Ми планували зібрати з бюджетів різних рівнів один мільярд, але удалося зібрати 2,4 млрд. На сьогоднішній день ми використали приблизно 60% цієї суми. Ми раціонально підходимо до використання коштів і не одразу все передаємо військовим частинам. Ми маємо великий склад, який забезпечує частини, як доставка Glovo. Якщо на ранковій нараді комбриги нам кажуть, мовляв, ми не можемо вести оборонну операцію, нам не вистачає, умовно, дронів, – вже за три години дрони в частині.

– Повертаючись до фортифікації, ви закінчили будівництво. Очевидно, це одна з небагатьох історій успіху. Як швидко це вдалося зробити?

– Важливо не лише швидко, а й якісно. Ми справді впоралися з тим першим завданням, яке поставив Генеральний штаб. Впоралися одними з найперших в Україні. Але зараз ми продовжуємо будувати. Нам потрібно вибудувати оборону міст, ще кілька ліній оборони. Нам потрібно зробити таку фортецю, щоб ворог, побачивши її із супутникових знімків, навіть не намагався рухатися у наш бік.

Президент України Володимир Зеленський під час відвідин військових на позиціях у Роботіно (Запорізька область), 4 лютого 2024 року

Фортифікація, що будується, має бути пристосована саме для захисту від дронів та сучасного озброєння

– Тобто ви повторюєте підхід так званої лінії Суровікіна? Чи це якесь українське ноу-хау?

– Методичку з будівництва фортифікаційних споруд розроблено давно, але, звичайно, підходи вдосконалюються, бо війна змінюється. Сьогодні фортифікація, що будується, має бути пристосована саме для захисту від дронів та всього сучасного озброєння.

– РФ почала використовувати керовані авіабомби проти цивільних. Чи є проти них захист у місті?

– Можна отримати від наших партнерів більше протиповітряної оборони, більше систем Patriot, більше літаків F16, які повністю забезпечують спокій у Запоріжжі. Тому рішення просте. Нема політичної волі. Але ми на неї розраховуємо і потребуємо. Чому потребуємо? Бо цивільні страждають. Сто поранено, четверо вбито. Дайте ППО – і КАБів не буде.

Рятувальники та співробітники поліції несуть на ношах мешканку, яка постраждала від російського авіаудару. Запоріжжя, 29 вересня 2024 року

Ворог може зробити на Запорізькій атомній електростанції будь-яку провокацію

– Ще одна важлива гаряча точка – Запорізька АЕС. Коли президент перебував у Нью-Йорку, він згадував інформацію розвідки про те, що ворог готовий до терактів на ЗАЕС. Чи є оновлена інформація щодо цього?

– Ситуація стабільно критична. Жодна цивілізована людина не контролює, що там відбувається. Ми розуміємо, що МАГАТЕ, перебуваючи там, не здатне контролювати ситуацію. Здатне лише моніторити, не контролювати. Це зовсім різні речі. Тому ми маємо очікувати найгіршого розвитку подій. Ворог може зробити на Запорізькій атомній електростанції будь-що, будь-яку провокацію.

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) біля міста Енергодара Запорізької області, 22 серпня 2022 року

– Є дані про те, що на окупованій та відповідно контрольованій Україною територіях Запорізької області вже понад 15 тисяч знищених об'єктів. Ви критикували темпи відновлення. Україна зараз входить у пізньоосінній та зимовий періоди. Як люди зимуватимуть?

Нові реалії для Запоріжжя: минулого понеділка ми одночасно отримали сім локацій, куди прилетіли КАБи

– Усі торги проходять через систему ProZorro. Її аналогів не так багато у світі. Але, на жаль, сьогодні ми бачимо дефіцит будівельників та будівельних компаній. Також не всі хочуть їхати до Запоріжжя працювати. Тому відновлення поки що дійсно не відбувається тими темпами, якими ми хотіли б. Тому ми їх прискорюватимемо.

Зараз ми наново налаштовуємо механізм, щоб реагувати на нові виклики та надзвичайні ситуації. Обстріли КАБами – це нові реалії для Запоріжжя. Тому що раніше була одна-дві локації, які страждали. А ось минулого понеділка ми одночасно отримали сім локацій, куди прилетіли КАБи, де постраждали одноповерхові чи багатоповерхові будинки. Ми зараз у нових реаліях. І відновлювати потрібно набагато швидше, ніж це відбувалося раніше.

Наслідки нічного удару по Запоріжжю, 23 вересня 2024 року

– Наскільки різні гуманітарні та міжнародні організації допомагають у цьому?

– Ми зараз кооперуємось із ними. Розділили за категоріями, що можуть закрити. Наприклад, будівельні матеріали, оплата роботи підрядників, матеріальна допомога, встановлення модульних будинків.

Наше завдання щонайменше на цей опалювальний період побудувати нові 30 мегават

– Дуже багато прифронтових територій перебувають без електро-, тепло- та водопостачання. Чи маєте ви план, як пережити зиму людям?

– Ми маємо стратегію. Нам для повного забезпечення Запорізької області потрібно 300 мегават електроенергії нових децентралізованих потужностей. Це дуже багато. Наше завдання щонайменше на цей опалювальний період побудувати нові 30 мегават. Що таке 30 мегават? Це означає, що вся Запорізька область буде з теплом та водою та забезпечить базові потреби мешканців узимку.

– Ще одна непроста тема для прифронтової галузі – навчання. Ви будуєте підземні школи. Скільки ними вдасться закрити потреб?

– Наше завдання – думати про майбутнє. Без якісної освіти про майбутнє думати неможливо. Тому ми розпочали освітній процес офлайн. На жаль, він можливий лише у підземеллі, бо російська ракета летить менше хвилини до центру нашого обласного центру. Ми проаналізували, що чотири роки не було офлайн-освіти, в результаті ми отримали зниження знань на тестуванні.

Тому сьогодні щодня 10 тисяч учнів із 50 тисяч ходять до школи. Це точно безпечніше, ніж бути у квартирі у багатоповерхівці. Це підвищує якість знань. Це дуже важливо, якщо ми думаємо про майбутнє. Це допомагає сім'ям не їхати, адже діти здобувають освіту.

Тому ми почали будувати підземні школи. Перша запуститься вже до кінця цього місяця. У ній одночасно у дві зміни зможуть навчатися тисяча учнів. Наше завдання до кінця року запустити вісім таких шкіл. А наступного року знайти можливості збудувати ще 15.

Мешканці Запоріжжя ховаються у підземному переході від російських обстрілів, жовтень 2022 року

– Який ця підземна школа має вигляд: просто гарне укриття чи повноцінна інфраструктура?

– Це 30 класів, їдальня, медичний кабінет, гардероб. Повноцінний простір під землею.

– Не менш важлива тема – ситуація на тимчасово окупованих територіях. Ви – досі мер Мелітополя, очевидно, на контакті з людьми там. Як би охарактеризували ситуацію зараз?

Ворожа пропаганда – якісна. Тому молодь дуже страждає

– Я виділив би кілька аспектів. Перше – це викрадення людей. Ми щодня або щотижня отримуємо страшні цифри про чергові викрадення людей або про вбивства викрадених. Друге – це мілітаризація населення та геноцид українського народу. Ворог намагається завести на окуповані території з Росії колишніх військовослужбовців, правоохоронців, щоб розмити нашу ідентичність.

Молодь – найбільш страждаюча категорія. Чому? Тому що ворог намагається пропагандою промити їм мозок. Ворожа пропаганда – якісна. Тому молодь дуже страждає. І ми після повернення цих територій побачимо наслідки. Але немає жодного сумніву, що ми повернемося на ці території. Наша найбільша цінність – люди там, яких ми маємо звільнити з ворожого полону.

– Зараз створюється таке враження, що активність українського підпілля на тимчасово окупованих територіях значно знизилася. Люди втомилися? Чи не залишилося кому боротися?

– Багато хто боїться. Тому якщо робляться спецоперації, то точкові та результативні. Як, наприклад, минулого тижня в Енергодарі знищили автомобіль із керівником охорони ЗАЕС. Чи зник опір? Ні, не зник. Він став більш точковим і результативним. Найстрашніше, що 2014 року ми всі відмовилися від тимчасово окупованих територій: Донбасу, Луганська, Криму. Міжнародна спільнота сказала нам: не треба агресії. Це був поганий досвід, і зараз ми не маємо права його повторити.

Мітинг на підтримку України на початку російської окупації. Мелітополь. 07 березня 2022 року

Тому що миру не буде, якщо ми зректися нових окупованих територій. За що ми втратили сотні тисяч життів? За що поламали мільйони доль? Тому ми маємо перемогти та повернути території.

Російське повномасштабне військове вторгнення в Україну триває з ранку 24 лютого 2022 року. Російські війська завдають авіаударів по ключових об'єктах військової та цивільної інфраструктури, руйнуючи аеродроми, військові частини, нафтобази, заправки, церкви, школи та лікарні. Обстріли житлових районів ведуться з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Ряд західних країн, включаючи США та країни ЄС, посилили санкції щодо Росії та засудили російські військові дії в Україні. Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну на її території і називає це «спеціальною операцією», яка має на меті «демілітаризацію та денацифікацію».

30 вересня 2022 року після проведення на окупованих українських теренах фіктивних референдумів про входження до складу Росії Москва оголосила про анексію Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Лежимо вночі та рахуємо вибухи»: Запоріжжя під ударами КАБів. Як змінилося місто?

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Відправлять штурмувати Запоріжжя, Павлоград». Росія почала осінній призов в окупації. Як це відбувається
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мільйони від Путіна: кого і як Кремль заохочує переселятися з РФ на захоплені території України