Армія РФ окупувала Вугледар? Що відомо на зараз

У 72-й бригаді кажуть, що місто захоплене не повністю

Армія РФ окупувала Вугледар, про це ввечері 1 жовтня заявив проєкт DeepState. А у 72-й ОМБр, яка обороняє місто, кажуть, що Вугледар окупований не повністю.

72-га окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців (назва походить від військового підрозділу часів УНР – ред.)

Водночас український військовий і адміністратор телеграм-каналу «Говорять Снайпер» Станіслав Бунятов пише про те, що бригада до останнього не отримувала наказу про відхід і була вимушена прориватися з боєм і з втратами з міста.

Генштаб ЗСУ про відхід українських військових з Вугледара не повідомляв. На тлі повідомлень про захоплення російськими військами міста у ранковому зведенні штабу немає даних про ситуацію на цій ділянці фронту. Остання згадка про Вугледар була у вчорашньому ранковому зведенні.

Читайте також: «Чотири ракети по нас випустили, і не влучили»: аеророзвідники ЗСУ про бойову роботу під Вугледаром

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у своєму звіті 2 жовтня пишуть, що сили РФ, ймовірно, захопили Вугледар, але це навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області.

Очільник Донецької ОВА Вадим Філашкін вранці 1 жовтня в ефірі телемарафону повідомив про бої майже в центрі Вугледара і що в самому місті залишається 107 мирних жителів.

DeepState увечері 30 вересня і вранці 1 жовтня повідомляв про успіхи російської армії у самому Вугледарі, а також біля сіл Богоявленка та Водяне на північний схід від міста. Ситуація була така, що Сили оборони контролювали лише крайній північний район міста – гаражний кооператив.

Читайте також: Чому армія Росії повернула від Покровська на Вугледар? Пояснює офіцер ЗСУ

Аналітики зазначають, що захоплення російськими військами Вугледара відбулося після низки дорогих і невдалих російських штурмів поблизу цього населеного пункту за останні два з половиною роки – Росія здійснила щонайменше дві великі наступальні спроби захопити Вугледар у жовтні-листопаді 2022 року та січні-лютому 2023 року, обидві з яких призвели до великих втрат особового складу та військової техніки.

  • Яка ситуація у Вугледарі?
  • Як ЗСУ виходять з міста?
  • Куди далі піде армія РФ?

Про це і не тільки дивіться у програмі Cвобода.Ранок:

Стабілізаційний пункт після евакуації з передової поблизу Торецька на Донеччині