Вугледар окупували. Чому це сталося і куди війська РФ посунуть далі

Удари російської армії по Вугледару в останні дні вересня

«Вищим командуванням наданий дозвіл на здійснення маневру по виведенню підрозділів із Вугледару з метою збереження особового складу і бойової техніки, зайняття положення для ведення подальших дій», – повідомили 2 жовтня в оперативно-стратегічному угрупованні військ «Хортиця». «Ка***апи окупували Вугледар.., публікують вивішені ганчірки на всіх куточках міста», – зазначили аналітики DeepState за день до офіційного підтвердження, 1 жовтня.

Окупація Вугледару навряд кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донеччини, вважають у американському Інституті вивчення війни (ISW). Проте, українські і російський військовий експерт говорять тепер про загрозу і для найближчого містечка Курахове, і для оборони Покровська.

Які передумови і яка тактика сприяли загарбникам, і куди рухатиметься фронт далі? Ситуацію довкола Вугледару аналізують Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Вугледар під авіабомбами Росії у вересні 2024-го

Битва за Вугледар тривала з осені 2022 року. Маленьке містечко з багатоповерховою забудовою розташоване на височині. Це надавало перевагу ЗСУ і дозволило відбивати лобові механізовані штурми.

Проте, ситуація для гарнізону містечка почала погіршуватися від початку осені 2024 року з окупацією сіл Водяне на східному фланзі та Пречистівка на західному.

Окрім штурмів, по місту били керованими авіабомбами.

З обох флангів Вугледар почали напівоточувати «клешнями», згодом під вогневий контроль російських військ перейшла територія на північ від міста до села Богоявленка, якою здійснювалася логістика та евакуація поранених.

Оборонці Вугледару говорили про те, що доводиться воювати з переважаючими силами супротивника, і потрібні резерви.

Урешті на початку жовтня війська РФ окупували населений пункт.

«Навіть виключно медійно не було сенсу його утримувати, бо ганчірки кацапів висять у всіх куточках міста. До речі, не просто триколори, а ганчірка з серпом та молотом Радянського Союзу, який вони старанно наслідують», – написали у DeepState.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Одна головна причина. Чому Росія посунула на Вугледар і чим це загрожує?

Фактори окупації

Військові експерти наголошують на таких чинниках, що дозволили агресору досягти успіху на цій ділянці фронту:

  • Зміна тактики. Від невдалих лобових механізованих штурмів війська РФ перейшли до флангів і майже оточили містечко зі сходу та заходу, порушивши логістику ЗСУ і змусивши українське військове командування віддати наказ на відхід;
  • Перевага військ РФ в кількості особового складу та засобах вогневого ураження. Окупанти скоординовано атакували Вугледар силами трьох мотострілецьких бригад, бригади морської піхоти і 5-ї танкової бригади з декількох сторін, зауважує російський аналітик Ян Матвєєв.
  • «Сприяє перевага у вогневій потужності: це не тільки ракетно-артилерійські засоби та дрони, а й підтримка з повітря, у тому числі неймовірні за своєю потужністю бомбові удари КАБами. Поки що нічого протиставити цьому злу ми не можемо», – сказав в ефірі Радіо Донбас Реалії Павло Лакійчук, військовий аналітик;
  • Брак резервів і боєприпасів у ЗСУ. «Перша проблема – поповнення підрозділів і ротації виснажених підрозділів (наприклад, 72 бригада у Вугледарі). Тривають проблеми з мобілізацією. Намагання організувати рекрутинг поки не вирішують цієї проблеми», – констатував Валентин Бадрак, директор Центру армії, конверсії та роззброєння. Також він наголосив на дефіциті озброєнь ближнього бою (мінометів та мінометні мін, ПТРК) та дронів різних типів.

Наслідки

Військові експерти виокремлюють декілька можливих впливів окупації Вугледара на фронт.

  • Загроза для міста Курахове, а потім і Покровська, з півдня. «Завершується період оборонних боїв в умовах урбанізованої місцевості. Далі степ «як стіл». Там посадки, настала осінь. Ситуація ускладнються і для противника, і для нас. Якщо вони зараз зможуть розвинути успіх та вийти на оперативний простір, то рух на північний захід цілком можливий», – сказав в ефірі Радіо Донбас Реалії Павло Лакійчук;
  • Покращення логістики військ РФ на півдні Донеччини. «З оперативної точки зору війська РФ відсувають ЗСУ від своєї логістики. Це та залізниця, яку вони поклали на півдні уздовж Азовського моря, і залізниця на Донбас (від Маріуполя на північ), що перебувала під вогневим впливом ЗСУ. Тобто окупація Вугледару дає серйозну перевагу не лише на сході, а й на півдні, це посилює південне угруповання військ», – зауважує Павло Лакійчук;
  • Загроза для Запоріжжя. Як зауважує Ян Матвєєв, містечко ніби розділяло два фронти – Донецький і Запорізький. Таке розділення полегшували для ЗСУ ведення оборонних боїв. Після ліквідації Вугледарського виступу зросла загроза не лише для Курахівського і Покровського напрямків, а й для Запорізького фронту. Про те, що війська РФ готуються до штурмових дій на Запорізькому напрямку, кажуть і українські військові;
  • Ускладнення потенційного контрнаступу ЗСУ. Використовуючи Вугледар як палцдарм, українські війська могли би розвинути контрнаступальні дії на південь углиб тимчасово окупованих територій, наприклад, у напрмяку Волновахи, а потім і Маріуполя.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.