«Може, я не влучу в ціль, але хочу отримати навички володіння зброєю». Українці вчаться захищатися у випадку нападу Росії

У Харкові, Києві та інших українських містах на тлі наростання російської військової загрози організували військові курси для цивільного населення. Останнім часом попит на них суттєво зріс: на навчаннях чоловіки та жінки освоюють стрільбу з автомата та навички надання першої допомоги, інформує телеканал «Настоящее время», створений Радіо Свобода з участю «Голосу Америки».

Вікторія Макарова – менеджер будівельної компанії із Харкова. Віднедавна у вільний від роботи час жінка вчиться стріляти.

«Я розумію, що я, можливо, не потраплю в ціль. Але я хочу отримати хоча б мінімальні навички володіння зброєю, – каже Вікторія. – І, може, я таки буду корисна».

Харків розташований всього за 40 км від кордону з Росією, де Кремль нарощує кількість військових та бойової техніки. Вікторія каже, що у її місті загрозу вторгнення в Україну сприймають дуже серйозно.

Your browser doesn’t support HTML5

"Надо понимать, где мы можем укрыться. Слава Богу, в доме есть подвал": украинка готовится к возможной войне с Россией

«Ми чуємо про велике скупчення військ біля наших кордонів, і величезна небезпека, що нас знову атакують. Ми не збираємось бігти і кидати наше улюблене місто Харків, а значить, ми маємо його захищати», – каже вона.

Військовий інструктор Ігор Пушкарьов каже, що на тлі новин про можливе вторгнення Росії попит на курси самооборони та надання першої допомоги різко зріс. Ігор сам брав участь у боях на сході України у 2014 році та зараз робить все, щоб ситуація не повторилася. Якщо, за його словами, у людей будуть базові інструкції щодо поводження зі зброєю, якщо вони знатимуть правила безпеки, як надавати першу допомогу – все це може допомогти їм у разі надзвичайної ситуації.

«Виходячи з власного досвіду, я скажу, що дівчата набагато більш відповідально до цього підходять насправді, – каже Пушкарьов. – У хлопців є такий бойовий дух. А дівчата дуже якісно, старанно працюють. Тому за них я найменше хвилююся. Я знаю, що все буде зроблено добре».

Студентка юридичного факультету Дар’я Конох у свої 23 роки також освоює навички стрільби. На запитання, чи не вважає вона, що займається «нежіночою» справою, Дарія сміється: «Дівчатам тут місце! Я знаю дуже багато професійних військових – жінок, – каже вона. – І я вважаю, що гендер у цьому випадку не відіграє жодної ролі!»

Дар’я визнає, що, незважаючи на регулярні тренування, їй та іншим українцям морально складно бути готовими до повномасштабної війни.

«Люди всі з різною психологією. Хтось схильний до того, щоб воювати, комусь це добре вдається, і морально, і фізично. Комусь – ні. Не всім дано воювати», – зауважує вона.

У Києві теж проходять аналогічні навчання у рамках військової підготовки. Їх проводять для чоловіків-добровольців члени «Нацкорпусу».

Your browser doesn’t support HTML5

Одесити готуються до атаки Росії. Київ проводить тренування цивільних

«Існує реальна небезпека вторгнення російських військ на нашу територію, на нашу батьківщину. Це мій обов'язок перед суспільством та моєю країною – захищати її», – каже доброволець на ім'я Антон, який перезаряджає автомат.

«Я боюся за себе, за свою сім'ю. Я хочу навчитися захищати себе та захищати Україну, – каже його колега по курсах Іван. – Хочу спробувати себе, щоб бути у безпеці та не боятися окупантів».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сховища у підвалах, мер із автоматом та загони самооборони. Як українці готуються до нового конфлікту з Росією
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Територіальна оборона Приазов’я. Кому даватимуть зброю?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Загроза з Росії: як і навіщо українці отримують дозвіл на приватну зброю?