Китай не їде на Саміт миру в Швейцарії. Путін попросив чи є інші причини

Сі Цзіньпін з Володимиром Путіним під час візиту російського президента до Китаю. 16 травня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський пожалкував, що Китай не візьме участь в Глобальному саміті щодо «формули миру», який відбудеться 15-16 червня в Швейцарії, але також звинуватив Китай у підігруванні Росії і в тому, що він працює з іншими країнами, щоб ті не брали участь в саміті. Що стоїть за позицією Пекіна? Аналізуємо.

  • За останніми даними Офісу президента Україні, участь у Саміті миру підтвердили 107 країн і міжнародних організацій. Серед них і ООН. США представлятиме віцепрезидентка Камала Гарріс і радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.
  • Президент України Володимир Зеленський закликав приїхати на саміт і лідера США Джо Байдена, і лідера Китаю Сі Цзіньпіна. «Будь ласка, виявіть ваше лідерство у наближенні миру – дійсно миру, а не паузи між ударами», – заявляв він.

Китаю вже точно не буде на саміті в Швейцарії?

Так.

У швейцарському курортному Бюргенштоку, що поблизу міста Люцерн, представника Китаю не буде. Принаймні, речниця МЗС Китаю Мао Нін сказала 31 травня, що китайська делегація до Швейцарії на саміт 15-16 червня не поїде.

Ми запрошували не тільки на саміт. Ми багато разів хотіли зустрітися на різних рівнях із представниками Китаю
Володимир Зеленський

Хоча ще наприкінці січня 2024 року Україна офіційно запросила Китай – причому запросила особисто президента Китаю Сі Цзіньпіня.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що «Китаю є що робити на Саміті миру», але констатує, що нині через небажання Пекіна відсутні «потужні контакти з Китаєм».

«Щодо нашої сторони – ми запрошували не тільки на саміт. Ми багато разів хотіли зустрітися на різних рівнях із представниками Китаю. Я хотів зустрітися з лідером. Я говорив із ним десь рік тому телефоном. Ми говорили про підтримку нашої територіальної цілісності та суверенітету. Наші позиції тоді збігалися», – передає агенція «Інтерфакс-Україна» слова Зеленського під час спілкування з представниками ЗМІ на полях конференції «Діалог Шангрі-Ла» в Сінгапурі 2 червня.

Володимир Зеленський і Сі Цзіньпін (комбіноване фото)

Чому Китай не братиме участь?

Тут є дві головні причини. По-перше, Китай виступає за те, що в такому саміті має брати участь й Росія.

«Китай завжди наполягав на тому, щоб міжнародна мирна конференція була визнана як Росією, так і Україною, за рівноправної участі всіх сторін», – сказала речниця МЗС Китаю Мао Нін.

Друга причина – Китай не хоче, що за основу для обговорення бралась виключно українська «формула миру» з 10 пунктів.

Рениця МЗС Китаю Мао Нін підтвердила, що китайської делегації не буде на саміті миру в Швейцарії

На першу річницю російської широкомасштабної війни проти України Пекін оприлюднив власний «мирний план», – а радше набір постулатів, ідей з 12-ти пунктів, який в Україні сприйняли як крок до радше замороження конфлікту в Україні, а не як засіб до встановлення справедливого для українців миру.

«… і щоб усі мирні пропозиції обговорювалися чесно та рівноправно. Інакше… буде важко відігравати суттєву роль у відновленні миру», – заявила китайська речниця.

«Ми підтримуємо такий підхід», – такою була реакція на цю заяву прес-секретарки МЗС Китаю речника Кремля Дмитра Пєскова.

А які ознаки того, що Китай послухав Росію?

За даними британського часопису міжнародних ділових кіл The Financial Times під час травневого візиту до Китаю російський президент Володимир Путін просив Сі Цзіньпіня про три речі: щоб збудувати газопровід «Сила Сибіру-2» для поставок російського газу Китаю. По-друге, Путін попросив китайського лідера про посилення активності китайських банків у Росії. І по-третє, Путін попросив Сі Цзіньпіня про неучасть Китаю у мирній конференції у Швейцарії у червні.

Лідери України, Китаю та Росії (колаж)

І якщо по-першому, газовому питанню домовитись не вдалося, бо Китай не готовий платити за газ з Сибіру ціни, які влаштовують Росію. З банками китайськими на російському ринку теж не все добре, бо їхня активізація може призвести до західних санкцій проти фінустанов Китаю.

А от третій момент – неучасть в мирній конференції в Швейцарії – на це Китай погодився.

Чому незадоволений китайцями Зеленський?

На думку президента Володимира Зеленського, Китай не лише сам не братиме участь в першому саміті миру, але також нібито і відмовляє й інші країни від участі в цьому заході.

«Що стосується Китаю, вони не підтвердили свою присутність на будь-якому рівні. І Сполучені Штати мають контакти з деякими державами та заохочують їх брати участь у Саміті миру. Китай, на жаль, навпаки – працює над тим, щоб країни не приїжджали на Саміт миру. Велика різниця між двома цими позиціями», – сказав Зеленський, перебуваючи на початку червня в Сінгапурі.

Президент України Володимир Зеленський пі час виступу в Сінгапурі на Азійському саміті з питань безпеки «Діалог Шангрі-Ла», 2 червня 2024 року. Саме там Зеленський звинуватив Китай в підіграванні Росії і спробах зриву саміту миру в Швейцарії

Але чи не зарізко висловлюється на адресу Китаю український президент?

«Ну так, звичайно, (раніше) була обережніша дипломатія, але якщо Китай не лише сам не хоче, але і здійснює певні заходи, щоб інших країн там не було, то зрозуміло, що логічно і ми змінюємо тон», – каже в інтерв’ю Радіо Свобода Олександр Хара, експерт Центру оборонних стратегій

То чи грають Москва й Пекін в одній команді?

«Звичайно, що Китай по своїй суті не є союзником Російської Федерації, ніколи ним не буде, і росіяни цього не хочуть, але він є близьким партнером. І головні цілі вони поділяють. І зрозуміло, що програш (у війні) Російської Федерації – це буде мінус для Китаю», – каже Хара.

Програш у війні Російської Федерації – це буде мінус для Китаю
Олександр Хара

«Тому Китай хоче підтримувати Росію, свого молодшого партнера, мати зиск з цього і в плані фінансовому, купуючи дешеві енергоресурси. І, звичайно, що реалізуючи свою довгосяжну стратегію по витисканню США з Олімпу, зрозуміло, що китайці мають амбітні плани на 21-ше століття, і вони полягають і в поверненні, точніше, у отриманні контролю над Тайванем», – каже експерт.

Західні країни і зокрема США неодноразово просили Китай зменшити експорт до Росії товарів подвійного призначення, з яких Росія бере чіпи для ракет, КАБів, дронів, літаків та іншого військового обладнання і використовує це у війні проти України.

Чи Саудівську Аравію проігнорувати саміт миру вмовив Китай?

Підтверджень цьому немає. Але треба пам’ятати, що Китай є найбільшим покупцем саудівської нафти.

Пекін розглядає Саудівську Аравію як стратегічного партнера і як ключ до збільшення свого впливу на Близькому Сході та в регіоні Перської затоки.

Представники Китаю, США та Саудівської Аравії під час переговорів про мирне врегулювання війни в Україні. Джидда, Саудівська Аравія, 6 серпня 2023 року. Єдина з чотирьох зустрічей радників, в якій взяв участь представник Китаю – спецпосланець з питань Євразії Лі Хуей

Також Китай вважав за потрібне і можливе виступити посередником в нормалізації відносин між Саудівською Аравією та її давнім суперником Іраном.

Чи буде зустріч в Саудівській Аравії восени і чи буде там Китай?

Так, зараз на саміт в Швейцарії виносять три питання з 10 з української «формули миру» – обмін полоненими «всіх-на-всіх», продовольча безпека та безпека транспортних шляхів, а також енергетична і ядерна безпека.

Щоб усі мирні пропозиції обговорювалися чесно та рівноправно
Речниця МЗС Китаю

Ясно, що за самітом в Швейцарії має бути й наступний саміт для розгляду решти питань – зокрема пунктів про територіальну цілісність України, виведення російських військ після припинення вогню, трибунал за скоєння воєнних злочинів, виплата репарацій, гарантії безпеки для України тощо.

Відтак, тем і питань вистачить ще на один саміт, а може й не один.

Раніше стало відомо, що ЄС планує на осінь другий саміт миру – тепер саме в Саудівській Аравії.

Там вже може взяти участь і Росія (якщо з цим погодиться Україна).

Президент України Володимир Зеленський (на екрані) під час виступу через відеозв’язок у парламенті Швейцарії. Берн, 15 червня 2023 року (ілюстративне фото)

Тому нинішня неучасть Саудівської Аравії в саміті в Швейцарії може пояснюватись або впливом Китаю, так і суверенним рішенням саудійців, які хочуть виглядати максимально нейтральними перед Україною та Росією, аби на саміті восени було максимальне представництво – і Україна, і Росія, і, ясна річ, Китай.

Залучити на свій бік якомога більше країн Глобального Півдня
Олександр Хара

До речі, з чотирьох зустрічей радників з питань безпеки, які передували швейцарському саміту, Китай взяв участь лише в одному – 5-6 серпня 2023 року – і саме в саудівській Джидді.

Як каже в інтерв’ю Олександр Хара: «Задум української сторони в тому, щоб залучити на свій бік якомога більше країн, які поки що не визначилися – так званий Глобальний Південь. Це для того, щоб ця міцна позиція українська вже була представлена, коли буде можливість вже розмовляти з росіянами, якщо така нагода відкриється. Тобто тиснути на Росію, щоб вона припинила свою агресію».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Не бути присутнім на саміті в Швейцарії не означає не підтримувати мир» – МЗС Китаю
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЄС прагне після саміту у Швейцарії організувати переговори з участю РФ у Саудівській Аравії – Bloomberg
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Пекін відреагував на звинувачення Британії щодо надання зброї Росії