Доступність посилання

ТОП новини

«Не бути присутнім на саміті в Швейцарії не означає не підтримувати мир» – МЗС Китаю


За словами речниці МЗС Китаю, Пекін ніколи «не сидів склавши руки і не підливав масла у вогонь, а тим більше не наживався на конфлікті. Замість цього невпинно працював над припиненням вогню».
За словами речниці МЗС Китаю, Пекін ніколи «не сидів склавши руки і не підливав масла у вогонь, а тим більше не наживався на конфлікті. Замість цього невпинно працював над припиненням вогню».

У Міністерстві закордонних справ Китаю наголошують, що відмова Пекіна брати участь у Саміті миру в Швейцарії не означає не підтримку миру.

«Про те, чи підтримує хтось мир чи ні, не слід судити по конкретній країні або на основі конкретної зустрічі. Китай щиро сподівається, що мирна конференція не перетвориться на платформу для створення блокового протистояння. Не бути присутнім на ній не означає не підтримувати мир. Для деяких країн, навіть якщо вони беруть участь, вони не обов'язково щиро бажають припинення конфлікту. Важливо те, які саме дії для цього вживаються», – заявила речниця МЗС Китаю Мао Нінь на брифінгу.

За її словами, Пекін ніколи «не сидів склавши руки і не підливав масла у вогонь, а тим більше не наживався на конфлікті. Замість цього невпинно працював над припиненням вогню».

Китай вважає, що «всі зусилля, які сприяють мирному врегулюванню кризи, повинні бути підтримані».

«Китай неодноразово підкреслював, що міжнародна мирна конференція повинна відповідати трьом важливим елементам, а саме: визнання як з боку Росії, так і з боку України, рівноправна участь усіх сторін і чесне обговорення всіх мирних планів. Що стосується Китаю, то, як видається, зустріч (Саміт миру у Швейцарії - ред.) поки що не відповідає цим трьом елементам, і саме тому Китай не зможе взяти участь у ній», – сказала Мао Нінь, зазначивши, що позиція Пекіна не спрямована проти «жодної сторони і не проти цього конкретного саміту».

Президент України Володимир Зеленський закликав приїхати на саміт і Байдена, і Сі Цзіньпіна. «Будь ласка, виявіть ваше лідерство у наближенні миру – дійсно миру, а не паузи між ударами», – каже він. Однак 31 травня МЗС Китаю офіційно повідомило, що представника Пекіна не буде на заході у Швейцарії, значивши, що КНР наполягає на залученості Росії до міжнародної мирної конференції.

Конференція, яку українська влада називає Глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня. Очікується, що близько 100 країн візьмуть участь у зустрічі на розкішному курорті Бурґеншток поблизу міста Люцерн. За останніми даними Офісу президента, участь у Саміті миру підтвердили 107 країн і міжнародних організацій.

У Росії, яку не запросили на саміт, заявляли, що переговори про мир в Україні, заплановані в червні у Швейцарії, не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

Форум

XS
SM
MD
LG