Остап Стахів: громадський активіст чи провокатор? Суд переніс засідання щодо обрання запобіжного заходу

Під час проведення обшуку у Львові в помешканні активіста Остапа Стахіва

ЛЬВІВ – 27 вересня вдруге Галицький районний суд не зміг обрати запобіжний захід щодо активіста, антивакцинатора під час пандемії ковіду Остапа Стахіва. Він не з’явився на судове засідання.

25 вересня Стахіву повідомили про підозру за двома статями Кримінального кодексу України, а в помешканні активіста провели обшук.

Досудові слідчі дії далі тривають, а наступне судове засідання щодо обрання активісту запобіжного заходу призначене на 30 вересня.

27 вересня судове засідання щодо обрання запобіжного заходу Остапу Стахіву довелося перенести. бо прокуратура і Нацполіція запросили підозрюваного на слідчі дії у той же час, на який було заплановане засідання суду. Про що й подав клопотання підозрюваний.

Обрати запобіжний захід для Стахіва мали ще 25 вересня, але тоді він не прийшов на судове засідання у Галицький районний суд Львова. Тоді Стахів не подавав клопотання про свою відсутність, повістку він отримав, але відмовився її підписати. Що було зафіксовано правоохронцями.

Оперативники СБУ у Львові провели обшуки у помешканні 39-річного Остапа Стахіва і в центрі друку «Копірум» 25 вересня. А також у Києві – у кількох осіб, які співпрацювали з львів’янином, за даними слідства.

У чому підозрюють?

СБУ, Нацполіція та прокуратура стверджують, що зібрали доказову базу і на її основі оголосили Остапові Стахіву підозри:

  • у поширенні інформації про розташування Збройних Сил України, за частиною другою статті 114 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану )
  • Кримінального кодексу України;
  • а також у вчиненні кримінальних правопорушень за статтею 190 (шахрайство).

Слідство повідомляє, що 39-річний Остап Стахів, як «керівник» газети, яка не мала відповідної законної акредитації, проводив онлайн-курси і видавав журналістські посвідчення цього часопису. Оплату у розмірі 7 тисяч гривень слухачі повинні були переказати на рахунок іншої правозахисної організації, засновником якої теж був підозрюваний.

Правоохоронці задокументували кілька фактів незаконної діяльності Стахіва. Під час санкціонованого обшуку в його помешканні та авто поліцейські виявили та вилучили два телефони, ноутбуки, фейкові посвідчення, документи громадських організацій, виписки з банківських рахунків.

За даними слідства, у січні цього року Остап Стахів, позиціонуючи себе активістом, під час прямого ефіру з підписниками розповсюдив інформацію про розташування особового складу одного з відділів ТЦК Рівненщини, що дало можливість ідентифікувати місцевість. Цей запис етеру він поширив на власній сторінці у Facebook та Telegram-каналі.

Правоохоронці вважають, що така інформація могла бути використана країною-агресором в ході ведення війни.

Також, наголошують слідчі органи, Стахів організовував навчання, як поводитися із працівниками ТЦК, щоб від них «відбитись».

Досудове розслідування щодо Стахіва та інших осіб, які, за даними слідства, можуть бути причетні до підривної діяльності проти України, триває.

Ще одна справа на розгляді у суді Києва

Крім того Остапові Стахіву інкримінують ще одне правопорушення.

За кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення Росії , 17 листопада 2021 року, Стахіву було оголошено підозру за статтею 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ККУ. За даними СБУ, Остап Стахів підбурював людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати держустанови під виглядом «руху антивакцинаторів». Згідно з матеріалами слідства, Остап Стахів своїми діями підбурював і ставив під загрозу життя громадян України і цілісність території України. Зокрема, під час акції супротивників вакцинації від коронавірусу в Києві 3 листопада 2021 року.

У 2021 році СБУ стверджувала, що має «беззаперечні докази» про те, що «антивакцинаторська» мережа закликала до насильницької зміни конституційного ладу в Україні та могла фінансуватися Росією.

В СБУ повідомляють, що Стахів вже у статусі обвинуваченого під час повномасштабної війни продовжив антиукраїнську діяльність. Через свої акаунти в соцмережах розповсюджував деструктивний контент. Зокрема, він стверджував, що російську збройну агресію нібито спричинили «треті країни», які «спровокували» Москву до повномасштабного вторгнення в Україну.

18 листопада 2021 року Галицький районний суд Львова обрав Стахіву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у СІЗО або внесення грошової застави розміром майже мільйон гривень. Цю суму зібрали прихильники Стахіва і він був звільнений під заставу 1 грудня 2021 року. Остап Стахів заперечував всі ті обвинувачення, які були висунуті йому, називав себе у суді журналістом і правозахисником і засновником руху «Права людини».

Коли Галицький суд обирав запобійжний захід для Стахіва, 17 листопада 2021 року біля приміщення суду зібралися його прихильники, серед яких був херсонський проросійський активіст і антивакцинатор Кирило Стремоусов, який після окупації Херсона перейшов на бік Росії і став представником російської влади. Він загинув у ДТП 9 листопада 2022 року. Президент Росії Володимир Путін нагородив Стремоусова орденом «за мужність посмертно».

У листопаді 2021 року на приїзд проросійського активіста зреагував мер Львова Андрій Садовий, який звернувся до силовиків із проханням не допустити «подій, які суперечать здоровому глузду та закону України». А також він висловився і щодо Стахіва: «Те, чим тут займався Стахів із поплічниками, ‒ задурювання мізків людей, які, на жаль, не виробили імунітету від пропаганди та іншого інформаційного лайна».

За кілька днів до вручення підозри Остапові Стахіву група депутатів Львівської міськради звернулась в СБУ з приводу його діяльності, наполягаючи, що Стахів намагається дестабілізувати ситуацію у місті.

Цю справу, яку слухав Галицький районний суд Львова, весною цього року передали на розгляд Печерського суду Києва.

Що кажуть про справу Стахіва і яка його версія?

У 2018 році його кинули у бак зі сміттям за його дії
Олег Радик

Остап Стахів з 2005 року хотів потрапити чи то у Верховну Раду, чи обласну. Він балотувався з-року-в-рік, але безуспішно. Тоді він почав привертати до себе увагу в інший спосіб.

У 2009 році Стахів облив томатним соком депутата Держдуми Росії від «Єдиної Росії» з вигуками «Слава Україні!» у приміщенні Львівської обласної адміністрації.

Організовував акції, як голова громадської організації «Ідея Нації», що декларувала боротьбу з незаконними забудовами у Львові.

Під час обшуків в Остапа Стахіва у Львові

Але чимало громадських діячів у Львові вважали його «провокатором», «псевдоактивістом».

«Його копнули у 2012 році біля ОДА, щоб не збурював людей. У 2018 році його кинули у бак зі сміттям за його дії. Думаю, що він невеликий елемент у ланцюгу певної схеми і це мало б стати відомо вже під час розгляду справи у суді», – говорить громадський активіст Олег Радик.

Дуже голосно Остап Стахів заявив про себе під час пандемії COVID-19. Тоді у соцмережах він проcував тези, що коронавірусу не існує, і поширював неправдиву інформацію про вакцини. Стахів заходив у медичні заклади і звідти вів прямі трансляції, стверджуючи, що ніякої пандемії немає.

Також Стахів організовував акції проти вакцинації, демонстративно ходив без маски, спеціально заходив у місця, де вимагали ПЛР-тест чи сертифікат про вакцинування, а усі конфліктні ситуації, які виникали, знімав на камеру і поширював це у соцмережах.

У 2021 році під будівлю Галицького суду прийшли численні прихильники Стахіва, в тому числі і російський активіст Стремоусов

Людям вкладав у голови, що це брехня, підбурював суспільство, закликав не вакцинуватись
Ігор Зінкевич

«У 2014 році він підбурював проти всього, хоч це був час після Революції Гідності і ми відстоювали свою державу. Я тоді вважав, що він не має досвіду. Але під час ковіду він просто викликав злість. Тоді у лікарнях вмирали люди, я особисто пережив смерть близької людини і маму ледь витягнув. А він людям вкладав у голови, що це брехня, підбурював суспільство, закликав не вакцинуватись. Перші чотири місяці війни, коли люди діяли єдиним соціальним фронтом, я ніде його не бачив і не пам’ятаю», – говорить один із засновників громадської організації «Варта», депутат міськради Львова Ігор Зінкевич.

Однак Остап Стахів має численних прихильників. Кілька осіб прийшли 27 вересня у суд, щоб підтримати активіста. І говорили про те, що підозри, які висунуті Остапові Стахіву, є «замовними».

Стахів про судове засідання, яке заплановане на 27 вересня, повідомив у своїй сторінці у Facebook. Там він дав свою оцінку відкрити проти нього кримінальним провадженням:

«Мені інкримінують перешкоджання законній діяльності ТЦК, які викрадали та катували людину! Викрадення і катування людини – це тепер законна діяльність ТЦК і за присікання таких дій людей будуть переслідувати?!

Також стаття 114-2 говорить про те, що йде мова про несанкціоноване поширення про військові формування утворені законом. А яким таким законом утворене ТЦК?

Шита справа проти мене – це також і помста мені за те, що 3 вересня 2024 року Печерський районний суд міста Києва повернув обвинувальний акт по частині 1,2 статті 109 ККУ прокуратурі, як такий, що не відповідає чинному законодавству».

Уточнення: ТЦК утворенні Постановою Кабінету міністрів України від 23 лютого 2022 року відповідно до частини восьмої статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», що затвердила Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Зміни у положення вносилися у 2023 і 2023 роках.

Остап Стахів під час обрання запобіжного заходу 18 листопада 2021 року

Коли Остап Стахів був вже обвинувачений за статтею 109 ККУ, наприкінці січня 2024 року він поширив відео, як безперешкодно ходить коридорами управління СБУ у Львівській області і веде емоційну розмову з речницею цієї структури. Тоді виникло у багатьох запитання, чому його пропустили у приміщення, чому знімав те, що йому хотілося в будівлі СБУ та ще й у час війни?

Чи вдасться слідству довести у суді, що всі висунуті обвинувачення проти Остапа Стахіва опираються на беззаперечні факти?

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Одесі затримали блогера з оточення Стремоусова – СБУ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Суд в Одесі виніс посмертний довічний вирок Стремоусову
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як дезінформація про COVID-19 із Росії та Китаю розвивалася під час пандемії – дослідження