США та партнери «заморозили» 300 мільярдів доларів російських коштів – Дженет Єллен

Затоплений мікрорайон Херсона, внаслідок руйнування контрольованої і замінованої Росією греблі Каховського водосховища. 7 червня 2023 року

США та союзники «заморозили»-іммобілізували російські активи і вони мають залишатися замороженими» до того часу, поки Росія некомпенсує завдану Україні шкоду. Про це заявила міністерка фінансів США Джанет Єллен під час слухань у Комітеті фінансових послуг.

У вступному слові до слухань 13 червня щодо «Стану міжнародної фінансової системи», міністерка фінансів США Джанет Єллен наголосила, що США відіграють у міжнародних фінансових інституціях, які сприяють стабілізації світової економіки, на противагу «непрозорому нестійкому кредитуванню інших, таких як Китай».

Посадовиця відзначила роль міжнародних фінансових установ в підтримці фінансової стабільності України. Вона навела приклад МВФ, який цього року схвалив програму для України, обсягом 15 мільярдів доларів.

«Ця програма, в поєднанні з прямою бюджетною підтримкою від Сполучених Штатів та партнерів, допоможе задовольнити нагальні фінансові потреби України. Це також сприятиме реформі управління та боротьбі з корупцією», – додала Єллен.

Посадовиця відзначила також і роль Світового банку в тому, щоб «проводити відповідальний та підзвітний розподіл коштів для стабілізації економіки» України.

Скільки коштів «заморозили»-іммобілізували

«З початку російської агресії ми робимо рішучі кроки, щоб іммобілізувати резерви російського центробанку і працюємо разом з нашими союзниками та партнерами. Разом ми іммобілізували близько 300 мільярдів доларів резервів», – повідомила під час слухань міністерка фінансів США Джанет Єллен.

Вона запевнила, що спільно з міжнародними партнерами США забезпечують, щоб ці активи залишались іммобілізованими «до вирішення конфлікту і до того, як Росія сплатить за шкоду, якої вона завдала».

Міністр фінансів США Джанет Єллен під час пресконференції з головою уряду України Денисом Шмигалем. Вашингтон, 13 квітня 2023 року

Економічна підтримка України є важливою, але, зрештою, Росія має сплатити за відновлення України, заявив, звертаючись до Єллен під час слухань, конгресмен-республіканець Френч Гілл. Він нагадав, що виступив співавтором законопроєкту «Про відбудову України», який передбачає необхідні повноваження США, щоб «перебрати власність над суверенними активами Росії і зарезервувати їх на спеціальному міжнародному рахунку для відшкодування збитків війни».

Це, на переконання Гілла, повною мірою відповідатиме міжнародним нормам та прецеденту, а також закликам міжнародної спільноти, зокрема «Групи семи».

Ракетний удар РФ 13 червня. Жертви у Кривому Розі

Міжнародний механізм стягнення репарацій

Відповідаючи на питання Гілла про необхідні кроки зі створення міжнародного механізму репарацій для України, Єллен наголосила на важливості тісної координації таких дій з міжнародними союзниками та партнерами.

«Більшість іммобілізованих суверенних активів Росії не знаходяться в Сполучених Штатах», – сказала Джанет Єллен.

Гілл погодився з Єллен щодо необхідності тісної координації дій із союзниками.

Єллен заперечила критику з боку американських законодавців стосовно неефективності санкцій роти Росії, зокрема щодо обмеження надходжень від продажу нафти.

Вона заявила, що такі надходження Росії скоротились на половину за рік, а російська влада сама визнає серйозний негативний вплив цінового обмеження на російську нафту, яке запровадили союзники.

«Їхній бюджет перейшов з великого профіциту до дефіциту і вони мусили змінити оподаткування нафтових компаній. Це шкодить їхній довгостроковій здатності інвестувати до нафтової галузі. Гадаю, наша політика в цій сфері була досить успішною», – сказала Єллен.

  • Станом на червень 2022 року уряд України оцінював збитки, завдані широкомасштабним вторгнення Росії у 350 млрд доларів.
  • На січень 2023 року збитки, завдані Росією Україні, як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, внаслідок руйнування інфраструктури ракетними обстрілами, сягнули 700 мільярдів доларів.
  • Мінагрополітики озвучило орієнтовні збитки держави лише у сфері меліорації через руйнування контрольованої і замінованої російською армією греблі Каховського водосховища у понад 150 мільярдів гривень. За інформацією міністерства, Каховське водосховище живило водою 584 тисяч гектарів земель.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шмигаль: у Фонді ліквідації наслідків війни 62 млрд гривень, половина – вилучені «російські кошти»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Про «справедливу компенсацію» від РФ для «Нафтогазу» і як виконати рішення гаазького арбітражу. Інтерв’ю з Ланою Зеркаль
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Швейцарія відкидає критику щодо поводження з російськими активами