Шевченкова Прага: пам’ятник і перший нецензурований «Кобзар» 1876 року

Кобзар: з додатком cпоминок про Шевченка писателів Тургенева і Полонського / Т. Г. Шевченко. – Прага: Друкарня Др. Ед. Грегра, 1876

(Рубрика «Точка зору»)

Вже 15 років чеську столицю прикрашає пам’ятник Тарасу Шевченку скульптора Миколи Зноби. Його урочисто відкрив 25 березня 2009 року третій президент України Віктор Ющенко.

Пам'ятник Тарасу Шевченку у Празі

Монумент українського Кобзаря особливо нині, в час, коли Україна у війні відстоює свою незалежність, промовисто звертається до сучасників – чехів, словаків, усіх небайдужих – «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає!» (поема «Кавказ»).

Та особливу вагу Кобзар має для українських громадян, яких зараз у Чехії живе понад 600 тисяч, з яких більшість є біженцями. Для них празький пам’ятник Тарасові Шевченку є втіленням української інтелектуальної, культурної й головне – духовної спадщини України, символом незламної волі.

Під час вшанування пам’яті Тараса Шевченка біля пам'ятника йому у столиці Чехії. Прага, 3 березня 2015 року

Встановлення пам’ятника Тарасу Шевченкові у Празі є також символічним продовженням Кобзаревої традиції на чеських землях. Мова про подію, яка сталась у 1876 році, тоді спільна мета звела подружжя просвітителів, громадських активістів Софію і Олександра Русових та історика, археолога Федора Вовка.

Вони задумали видати «Кобзар» Тараса Шевченка, втілити те, що в умовах тоді «закутої в кайдани» України не було можливим. Шукали видавця за межами України, знайшли його у Празі. Друкарня Едвара Ґреґра зі співчуттям і розумінням поставилась до справи.

Кобзар: з додатком cпоминок про Шевченка писателів Тургенева і Полонського / Т. Г. Шевченко. – Прага: Друкарня Др. Ед. Грегра, 1876

Український бібліограф Петро Зленко про видання «Кобзаря» у Празі пізніше згадував: «Едвар Ґрегр співчував виданню творів найбільшого українського поета, і щоби обійти підозріння російських урядів, згодився означити своє ім’я як видавця книги».

Історична подія сталась наприкінці 1876 року, коли в чеській Празі побачило світ перше нецензуроване видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.

Виданий на чеських землях «Кобзар» мав історичну вагу ще й тому, що саме тоді, у 1876 році в Російській імперії вийшов так званий «Емський указ», який поставив під заборону українську мову і українську літературу.

Циркуляр Головного управління у справах друку начальникам губерній з інформацією про Емський указ (1876). Центральний державний історичний архів у м. Києві

Відтак у чеській Празі український «Кобзар» Тараса Шевченка на весь голос промовив до сучасників: українська мова жива, багата і милозвучна, «А на москалів не вважайте, нехай вони собі пишуть по-своєму, а ми по-своєму», як зазначав Тарас Шевченко.

Портретна фотографія Тараса Шевченка близько 1860 року

У фондах Слов’янської бібліотеки Національної бібліотеки Чеської Республіки, в будівлі відомого «Клементунуму» зберігається унікальне видання першого нецензурованого «Кобзаря» Тараса Шевченка.

Your browser doesn’t support HTML5

Перше видання нецензурованого Шевченкового «Кобзаря» у Празі

Оксана Пеленська – дослідниця, багаторічна співробітниця Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 210-ліття Тараса Шевченка: він той, без кого важко уявити Україну
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Претензії Тараса Шевченка до Росії. Що писав Кобзар про поляків і росіян?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Антиімперський Тарас Шевченко. Його пророцтв боялися правителі імперії
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Україна перемогла на полі культури». Про що свідчить суть «русского мира»?