Як Назарбаєв та інші чиновники Казахстану переписують елітну нерухомість на родичів?

Після відходу від влади, Нурсултан Назарбаєв та його родина, схоже, не втратили закордонні багатства

Манас Каїртаюли

АЛМАТИ – Не буде перебільшенням сказати, що якщо взяти всіх колишніх і нинішніх чиновників Казахстану, чиї родичі володіють нерухомістю в Дубаї, то можна було б сформувати новий уряд з великою кількістю відомих прізвищ.

Але скільки з них задекларували або задекларують ці статки на батьківщині? І за які гроші було придбане майно?

Ці два запитання казахська служба Радіо Свобода поставила відомим чиновникам, чиї дружини, діти та брати і сестри фігурують як власники нерухомості в Дубаї в даних американського некомерційного Центру передових оборонних досліджень (C4ADS), починаючи з 2020 року.

У деяких випадках телефонні розмови не заходили далі слова «Дубай».

Зрозуміло, що існує багато причин, чому заможні люди з Казахстану хочуть володіти нерухомістю в Дубаї, і багато з таких володінь не мають нічого спільного з нелегальною діяльністю.

Але з урахуванням того, що 1550 громадян Казахстану, згідно з реєстром C4ADS, володіють більш ніж 2700 об’єктами нерухомості вартістю сотні мільйонів доларів, ОАЕ безсумнівно повинні бути в центрі уваги казахстанських чиновників, які заявляють про своє бажання до репатріації активів, які могли бути отримані незаконним шляхом.

Поворотний момент

Протягом десятиліть своєї незалежності казахстанська влада нарікала на витік капіталу з країни, пропонуючи пільгові періоди для тих, хто бажає репатріювати багатства сумнівного походження, і погрожуючи покараннями тим, хто ігнорує цю пропозицію.

Речником цієї кампанії зазвичай виступав колишній президент Нурсултан Назарбаєв, чиї заклики на цю тему небезпідставно сприймалися з цинізмом.

Зрештою, з усіх сімей Казахстану навряд чи якась із них володіла більшими активами за кордоном, ніж сім’я Назарбаєвих.

Але після кривавих заворушень у січні 2022 року, які забрали життя понад 230 людей і фактично витіснили колишнього президента з публічного життя, наступник Назарбаєва Касим-Жомарт Токаєв пішов далі у боротьбі з відтоком капіталу.

Зіткнувшись з тиском громадськості, яка вимагала системних змін, його уряд пізніше того ж року створив паралельні комісії для повернення незаконно отриманих активів у Казахстані та за кордоном.

Наступного року набув чинності закон про повернення активів.

Вид з острова Палм Джумейра на узбережжя Дубаю, 2024 рік

Роль ОАЕ в тому, що C4ADS називає «глобальними схемами ухилення від сплати податків» та відмивання грошей через їхню прихильність до фінансової таємниці, не потребує пояснень.

Об’єкти нерухомості, які фігурують у шестисерійному репортажі казахської служби Радіо Свобода «Казахстан в Дубаї», належать деяким дружинам і родичам понад 100 колишніх казахстанських чиновників, згідно з даними влади.

Комітет державних доходів Казахстану заявляє, що 40 осіб, які є або були державними службовцями, задекларували нерухомість в Об’єднаних Арабських Еміратах (60 об’єктів), зареєстровану на них та їхніх дружин або чоловіків, під час першого етапу загального декларування активів, який розпочався у 2021 році. Деякі з колишніх чиновників, які фігурують у розслідуванні «Казахстан у Дубаї», на той час ще працювали на держслужбі.

Починаючи з січня, буде запроваджено останній етап загального декларування активів, що передбачає обов’язкове декларування для всіх громадян і нерезидентів, які проживають у Казахстані.

Але декларації, навіть публічних осіб, наразі недоступні для пересічних казахстанців.

Разом з казахською службою Радіо Свобода із даними C4ADS ознайомились і журналісти незалежного новинного сайту Vlast.kz.

В інтерв’ю казахській службі Радіо Свобода, присвяченому дубайському розслідуванню, засновник Vlast.kz В’ячеслав Абрамов підкреслив, що він «дуже радий» за всіх, хто проторив свій шлях до власності в Дубаї, Казахстані чи Нью-Йорку.

«Єдина проблема полягає в тому, що всі вони намагаються це приховати, – сказав він, – тому що [переглядаючи дані] ми [журналісти] бачимо десятки, якщо не сотні імен, які нам нічого не говорять, [і] дуже можливо, що це люди, яких ми не можемо ідентифікувати, тому що це водії, охоронці або державні службовці низького рангу, на яких було зареєстроване це майно, тому що [високопосадовці] не захотіли реєструвати його на себе».

Еліта еліт

Аналітики та незалежні ЗМІ неодноразово відзначали відсутність тиску на колишню першу сім’ю через її закордонні активи з боку казахстанської влади.

Хоча влада не згадувала про іноземні активи, що належать трьом дочкам Назарбаєва, щодо яких ведеться розслідування, одна людина з родини Назарбаєвих, про чий майновий портфель вони детально згадали, – це Кайрат Сатибалди.

Сім'я Кайрата Сатибалди володіє сімома квартирами в комплексі SHAMS-4 у Дубаї

Восени 2022 року Сатибалди був засуджений до шести років ув'язнення за корупцію та здирництво, ставши першим і єдиним кровним родичем колишнього глави держави, який відбував покарання після заворушень у січні того ж року.

Попри це, бізнесмен і колишній генерал-майор національної безпеки Сатибалди був звільнений з в'язниці у вересні 2024 року і зараз відбуває покарання з випробувальним терміном.

Частково виправданням для його дострокового звільнення було те, що він повернув державі понад 1,5 мільярда доларів незаконно набутих активів.

Але серед об'єктів нерухомості, які уряд згадав у цій передачі, не було щонайменше семи квартир вартістю понад 4 мільйони доларів у житловому комплексі SHAMS-4 поблизу пристані для яхт у Дубаї.

Станом на 2022 рік нерухомість була зареєстрована на Саїду Канатбеккизи, Асель Бактіяркизи, а також на матір Сатибалди Світлану Назарбаєву та низку молодих людей з прізвищами Кайраткизи (дослівно – «дочка Кайрата» – ред.) і Кайратули («син Кайрата»).

Казахстанські ЗМІ описують і Канатбеккизи, і Бактіяркизи як цивільних дружин Сатибалди.

Кореспонденти казахської служби Радіо Свобода постукали у двері двох квартир SHAMS-4, але їм ніхто не відповів. Ці квартири також ніколи не згадувалися у жодних офіційних повідомленнях казахської влади.

Подружжя та їхні успішні бізнес-проєкти

Багато людей, які з’являються в базі даних C4ADS, з якою ознайомилось Радіо Свобода, перебувають у шлюбі з політичними діячами, які провели переважну частину своєї кар’єри на державній службі, де офіційна заробітна плата є скромною.

Нурлан Нігматуллін, колишній спікер парламенту і губернатор регіону, провів лише кілька років у приватному секторі за свою політичну кар’єру, яка охоплює три десятиліття.

З огляду на те, що його останній термін перебування на посаді закінчився у 2022 році, всього через кілька тижнів після заворушень, які призвели до зачистки головних союзників Назарбаєва, Нігматуллін цілком міг бути декларантом своїх активів.

Але оскільки ці декларації засекречені, незрозуміло, чи фігурує в них якась із 50 об'єктів нерухомості, зареєстрованих у базі даних C4ADS як власність або співвласність дружини Нігматулліна, Венери Баймурзаєвої.

Хоча казахській службі Радіо Свобода і вдалося додзвонитися до Баймурзаєвої, вона поклала слухавку невдовзі після того, як відповіла на дзвінок.

Схожа історія з Єлизаветою Єрмухановою, дружиною Мірлана Мухамбетова, якого в 2020 році призначили на посаду координатора антикорупційної служби Казахстану в провінції Актобе.

Згідно з даними, Єрмуханова володіє п’ятьма квартирами в житловому комплексі Safer Tower 2 в Дубаї, загальною приблизною вартістю трохи менше за 1 мільйон доларів.

У Казахстані Єрмуханова має компанії, які володіють, будують і здають в оренду нерухомість.

Максут Нуріманов. Його дружина придбала елітну квартиру у Дубаї

Максут Нуріманов, який обіймав посаду заступника голови Комітету національної безпеки з 2001-й по 2010 рік, придбання квартири поруч з яхт-клубом Dubai Marina, вартість якої оцінюється в 750 000 доларів США, пояснює діловою хваткою своєї дружини.

«Вона купила її на чесно зароблені гроші, сплативши всі податки, які хабарники в нашій країні не платять», – сказав Нуріманов в інтерв’ю Радіо Свобода.

Найвідомішою компанією, зареєстрованою в Казахстані на ім’я його дружини, Жибек Нуріманової, є туристична компанія Aspan Line. Її нульові податкові декларації за останні роки свідчать про те, що компанія не веде активної діяльності.

У письмовій відповіді Нуріманов повідомив Радіо Свобода, що його дружина зараз серйозно хвора, і повторив, що у нього є документи, які підтверджують законність коштів, витрачених на придбання нерухомості.

Нуріманов не додав копії документів і не вказав, коли було придбане майно.

Матеріал підготував Кріс Ріклтон на основі доробку Манаса Каїртаюли

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія: у Казані відкривається саміт БРІКС, беруть участь лідери близько 20 країн
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ні слова про Україну. Чому державні ЗМІ країн Центральної Азії майже не пишуть про російське вторгнення?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Речник Токаєва: Казахстан вирішив не вступати в БРІКС у найближчому майбутньому