Сплять на пляжах та в машинах: люди в Лівані покидають домівки зі страху перед ударами Ізраїля

Бейрутці, які втекли від ізраїльського бомбардування південних околиць міста, після ночі, яку провели у центральному районі ліванської столиці. Ліван, 28 вересня 2024 року

Руйнівні авіанальоти Ізраїлю на Ліван призвели до загострення гуманітарної кризи. За останні тижні близько мільйона людей покинули свої домівки, побоюючись ударів Ізраїлю, і стали вимушеними переселенцями. Зокрема, у Бейруті тисячі людей змушені спати просто неба – на пляжах і вулицях.

Махмуд разом з дружиною та їхнім дворічним сином спить на пляжі в столиці Лівану. Так як десятки тисяч людей, які знайшли притулок у Бейруті, рятуючись від авіаударів Ізраїлю по всьому Лівану.

«Ми приїхали до Бейрута, бо думали, що тут буде безпечніше, – каже Махмуд. – Але тепер ми спимо тут, на пляжі, без жодних умов»

Махмуд з родиною втекли з одного з найбільш постраждалих районів на півдні Лівану після того, як їхній будинок був зруйнований ізраїльським авіаударом. У переповненому автобусі вони вирушили до Бейрута, взявши лише три рюкзаки. Їхня подорож тривала понад 20 годин.

Наземне вторгнення Ізраїлю на південь Лівану та його постійні авіаудари по угрупованню «Хезболла», що підтримується Іраном, спричинили великі втрати серед цивільного населення. Ліванські офіційні особи повідомляють, що від початку бомбардувань 23 вересня загинуло понад 1100 осіб. Приблизно 1,2 мільйона людей були змушені покинути свої домівки – це п'ята частина населення країни. Таке переміщення людей є найбільшим в історії Лівану.

У Бейруті школи, університети, мечеті та навіть футбольні стадіони перетворилися на тимчасові притулки для переселенців. Але навіть за таких умов тисячі людей не мають, де сховатися, і сплять на пляжах, у парках або в машинах.

Діти-переселенці сплять на тротуарі в центрі Бейрута.

Махмуд та його родина вже чотири дні живуть на пляжі в Бейруті. Їх підтримують місцеві жителі та приносять їжу.

«Ми не знаємо, що робити, – каже Махмуд. – Всі притулки переповнені»

Сім'я побоюється, що їм знову доведеться переїжджати, адже навіть густонаселений Бейрут, де живе близько 2,5 мільйонів людей, зазнає руйнівних авіаударів, і частина міста вже перетворена на руїни.

«Ми боїмося, – говорить Махмуд. – Щодня бомби падають усе ближче, але ми не знаємо, куди йти»

Гуманітарна криза

Ліванський уряд, зіштовхнувшись із безпрецедентними масштабами переселення, не в змозі допомогти всім, хто цього потребує. Притулки переповнені, попри те, що влада переобладнала близько 500 шкіл для тимчасового проживання.

Всесвітня продовольча програма ООН розпочала надзвичайну операцію з надання допомоги понад мільйону людей, постраждалих від ескалації конфлікту. Організація, яка попереджала, що Ліван перебуває у «критичній точці», повідомила, що розподіляє їжу та грошову допомогу в притулки по всій країні.

1 жовтня Ізраїль розпочав наземне вторгнення на південь Лівану, що, ймовірно, лише поглибить гуманітарну кризу. Незабаром після того, як ізраїльські війська перетнули кордон вперше з часів війни 2006 року, Ізраїль наказав жителям десятків населених пунктів на півдні Лівану евакуюватися.

«Ніхто не почувається у безпеці»

Навіть у Бейруті тисячі людей були змушені залишити свої домівки через постійні бомбардування міста. Серед них Марія, співробітниця банку, яка вже двічі переїжджала всередині міста.

«Минулого тижня ми з мамою і сестрою покинули нашу квартиру після того, як бомба впала всього за дві вулиці від нас, – розповідає 27-річна Марія, – Зараз ми живемо у родичів в іншій частині міста. Але ніхто не почувається в безпеці»

Південне передмістя Бейрута є оплотом «Хезболли», яка визнана терористичною організацією у США. Ці райони, здебільшого складаються з житлових будинків, які потерпають від авіаударів, і тепер перетворилися на місто-привид. Вулиці заповнені руїнами розбомблених будівель.

Марія також стала свідком того, як деякі переселенці вдираються до порожніх готелів і будівель, відчайдушно шукаючи прихисток.

«Ми навіть не вимикаємо світло в квартирі, бо боїмося, що хтось може вдертися», – пояснює вона. «У Бейруті панує хаос. Люди не знають, що буде далі»

Південне передмістя Бейрута після ізраїльських авіаударів.

«Я бачила війни раніше, але ця – інша»

Манал, мати двох дітей, ще не покинула свою квартиру у центрі Бейрута, однак вона боїться, що це лише питання часу.

«Ми щоночі пакуємо валізи на випадок, якщо доведеться тікати, – каже 40-річна жінка. – Звук бомб не стихає, і здається, що земля тремтить під ногами»

Манал розповідає, що деякі її друзі та родичі втекли до гір, але навіть там їм не вдалося уникнути бомбардувань. «Бомби переслідують їх і в горах», – каже вона.

Манал пережила війну 2006 року, яка була спровокована викраденням «Хезболлою» двох ізраїльських солдатів. Тоді загинуло понад 1100 осіб.

«Я бачила війни раніше, але ця – інша, – говорить вона. Тут немає безпечного місця. Уся країна в облозі»

  • 3 жовтня Ізраїль знову завдав удару по центру Бейрута, загинули щонайменше шестеро людей. Джерело Reuters в службі безпеки повідомило, що ціллю були будівлі в районі Бачура в центрі Бейрута, неподалік від парламенту, найближчі ізраїльські удари припали на резиденцію уряду Лівану.
  • Три ракети також влучили в південне передмістя Дахію, де минулого тижня був убитий лідер «Хезболли» Хасан Насралла, і було чутно гучні вибухи, повідомили ліванські представники безпеки. За даними джерел агенції AFP, Ізраїль завдав авіаудару по рятувальному центру «Хезболли» в центрі Бейрута. «Хезболлу» США визнали терористичною організацією, тоді як ЄС визнав такою лише її воєнізоване крило, але не політичну партію.

Попередній удар Ізраїлю по центральному району Бейрута – Кола стався 30 вересня. Це перший удар, який був завданий по центру Бейрута в ході нинішньої ескалації конфлікту на Близькому Сході, що стався близько року тому після масштабного нападу визнаного США та ЄС терористичним угруповання «Хамас» на Ізраїль. Раніше ізраїльські військові атакували переважно південну околицю Бейрута, де розташовані об’єкти «Хезболли», та інші райони Лівану.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чому Ізраїль розпочав вторгнення до Лівану, а Іран обстріляв Ізраїль? Пояснюємо
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Іран готується до удару у відповідь після своєї найбільшої в історії атаки по Ізраїлю
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Білий дім: США допомагали Ізраїлю відбивати атаку Ірану