Лідери США, Індії, Австралії та Японії: «застосування і погрози застосувати ядерну зброю – є неприпустимими»

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент США Джо Байден

Лідери саміту Quad-2024 – країн Чотиристороннього діалогу з питань безпеки, що включає Австралію, Індію, Японію та США – висловили глибоку стурбованість війною в Україні та закликали до досягнення справедливого миру. У спільній заяві за результатами зустрічі лідери цих країн засудили погрози Росії застосувати ядерну зброю.

Президент США Джо Байден приймав лідерів Австралії, Індії та Японії у своєму приватному будинку в штаті Делавер.

Подробиці передає Голос Америки.

Лідери країн Чотиристороннього безпекового діалогу (Quad) у складі Австралії, Індії, Японії та США висловили глибоке занепокоєння війною Росії проти України та закликали до справедливого миру. Про це йдеться у спільній заяві, опублікованій на сайті Білого дому

Лідери країн об'єднання Quad вказали на те, що «застосування, погроза застосуванням ядерної зброї – є неприпустимими в контексті війни» Росії проти України.

Кожен з нас бував в Україні після початку війни і на власні очі це бачив
Заява лідерів Quad

Вони висловили «велике занепокоєння» через російську агресію, включаючи «жахливі та трагічні гуманітарні наслідки» і вплив на продовольчу та енергетичну безпеку країн, які розвиваються.

«Кожен з нас бував в Україні після початку війни і на власні очі це бачив», – йдеться у спільній заяві прем'єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе, прем'єр-міністра Індії Нарендра Моді, президента США Джо Байдена та прем'єр-міністра Японії Фуміо Кішіди.

Лідери Quad наголосили на необхідності досягнення справедливого і тривалого миру, що базується на міжнародному праві.

У своїй спільній заяві Індія, Австралія, Японія і США наголосили на необхідності дотримання міжнародного права та принципів Статуту ООН, зокрема поваги до територіальної цілісності та суверенітету всіх держав.

Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе

Китай і Індо-Тихоокеанський регіон

Саміт Quad також оголосив заходи, покликані сприяти «співпраці між чотирма демократіями в Індо-Тихоокеанському регіоні, де проживає більш ніж половина населення світу».

На регіон також припадає дві третини світової економіки.

Ми однозначно виступаємо за підтримку миру та стабільності в цьому динамічному регіоні
Заява Quad

Хоча в заяві Китай згадується лише три рази у контексті Південно-Китайського моря – лідери Австралії, Індії, Японії та США чітко дали зрозуміти, чим їхня позиція відрізняється від позиції Пекіна.

«Як чотири провідні морські демократії в Індо-Тихоокеанському регіоні, ми однозначно виступаємо за підтримку миру та стабільності в цьому динамічному регіоні, як невід’ємної складової глобальної безпеки та процвітання», – йдеться у заяві Quad.

Президент США коротко окреслив основні домовленості групи, зокрема спрямовані на зміцнення безпеки на морі.

Президент США Джо Байден біля Білого дому. Вашингтон, США, 22 вересня 2024 року

«Ми оголошуємо низку ініціатив, щоб забезпечити реальний позитивний вплив на Індо-Тихоокеанський регіон, який включає надання нових морських технологій нашим регіональним партнерам, щоб вони знали, що відбувається в їхніх водах, вперше започатковуючи співпрацю між береговою охороною, і розширення програми стипендій Quad для студентів із Південно-Східної Азії», – сказав Байден.

У заяві лідерів йдеться, що спільна місія берегової охорони чотирьох країн почне працювати у 2025 році. Японські посадовці назвали це значним результатом.

Раніше цього тижня, коли високопосадовець США анонсував саміт, він заявив, що метою є протидія незаконному рибальству, додавши, що показово, що переважна більшість незаконних рибальських суден є китайськими.

Прем'єр-міністра Японії Фуміо Кішіда

Quad як частина індо-тихоокеанської стратегії

Аналітики передбачали, що на зустрічі за лаштунками в основному говоритимуть про Китай, але лідери утримаються від публічної критики Пекіна.

«Це не буде записано в протоколі», – сказав Голосу Америки напередодні саміту Рафік Доссані, дослідник Азії.

Раніше Китай критикував Quad за критичні зауваження на свою адресу, а в липні представник Міністерства закордонних справ Китаю порівняв групу з «ексклюзивними клубами, які підривають довіру та співпрацю між країнами регіону».

Лідери чотирьох країн проводять особисті зустрічі у форматі Quad щорічно з часу початку президентства Байдена. За словами аналітикині Кетрін Пайк з Центру стратегічних і міжнародних досліджень США, більшість їхніх зусиль спрямовані на такі важливі питання, як охорона здоров’я, інфраструктура, морська безпека та ресурси, а також зв’язки між людьми.

«Це точно не клуб зі стримування Китаю», – сказала вона Голосу Америки.

Однак, Quad може змінюватись, вважає старший економіст у дослідницькій корпорації Rand і професором аналізу політики Рафік Доссані.

«Питання в тому, як розвинеться конкуренція або суперництво між Китаєм і США, – сказав він. – Коли китайська економіка відновиться, і вони стануть рішучішими, буде інший контекст для діалогу».

Поки ж ясно, що цей діалог між чотирма лідерами є дуже важливим.

«Це була центральна частина індо-тихоокеанської стратегії, і підвищення засідань Quad до рівня лідерів було важливою частиною цієї стратегії, – сказала Пайк. – Той факт, що Quad щорічно збирається на рівні лідерів кожного року президентства Байдена, є досить важливим».

  • Чотиристоронній діалог з питань безпеки Quad group of nations (Quad) виник у 2004 році для подолання наслідків стихійних лих в Індійському океані, а організаційно був оформлений у 2007 році.
  • Офіційна мета організації – розвиток партнерства у сфері безпеки на основі спільних цінностей та інтересів: верховенства закону, свободи навігації, поваги до територіальної цілісності та суверенітету, мирного врегулювання територіальних суперечок та свободи торгівлі.
  • Quad group of nations зосереджується на зусиллях розвитку «вільного, відкритого та інклюзивного» Індо-Тихоокеанського регіону (ІТР).
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Кремлі думають, чим замінити ядерні погрози, які «нікого не лякають» – ЗМІ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна заявляє, що Росія готується атакувати українські АЕС. Як не допустити ядерного інциденту?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ISW проаналізували заяви очільника ЦРУ щодо ядерних погроз Кремля