План завершення війни. Що запропонував Зеленський, щоб досягти миру?

Виступ Президента у Верховній Раді, 16 жовтня 2024

16 жовтня президент України Володимир Зеленський представив у Верховній Раді План перемоги України. План складається із 5 пунктів і трьох таємних додатків. Це перелік заходів, які, за словами Зеленського, переломлять хід війни із Росією на користь України.

Цей план уже був представлений у США та кількох європейських столицях, сказав Зеленський, і настав час окреслити, що це за «програма примусу Росії до миру та чому вона важлива».

  • Зеленський подякував оборонцям України і закликав громадян України до єдності:

«Ми не воюємо одне з одним. Ми воюємо з Росією. Це наш ворог. Воюємо з ними на полі бою, у міжнародних відносинах, в економіці, в інформаційній сфері, у людських серцях. Вони ворог. Всередині України ворогів немає»

  • Виступ Володимира Зеленського у парламенті тривав близько 40 хвилин і переривався оплесками.

Виступ Президента у Верховній раді з Планом перемоги України. 16 жовтня 2024 року

Тези виступу Зеленського

– Майбутнє для України – це, безперечно, бути сильною частиною глобального світу, бути на рівних з усіма країнами-лідерами, бути у Євросоюзі та НАТО – бути там повноправно. Українці заслуговують на це.

Якщо почати рухатися за цим Планом перемоги зараз, то може вдатися завершити війну не пізніше наступного року

І саме в цьому наша мета – відвоювати для України право на життя. Вибити для України саме справедливість. Завершити цю війну надійним і чесним миром для всіх нас.

План перемоги України – це план посилення нашої держави, посилення наших позицій. Щоб бути достатньо міцними у завершенні війни. Щоб Україна була з усіма мускулами. І цей План можливо реалізувати.

Росія не чекає чесного миру, Путін збожеволів і хоче війни, він глухий до всіх інших. Ми повинні змінити обставини так, щоб війна скінчилась і Росія була примушена до миру.

Країни з усіх кінців світу підтримали формулу миру. План перемоги – це шлях посилення України, щоб захистити позиції і прокласти міст до Другого саміту миру.

Якщо почати рухатися за цим Планом перемоги зараз, то може вдатися завершити війну не пізніше наступного року.

Для партнерів цілком практично допомоги не тільки вистояти, а й перемогти нам у війні. Якщо ми не посилимось, посилиться Путін.

Росія повинна програти у війні проти України. І це не «заморожування». І це не торгівля територією чи суверенітетом України.

Ми повинні реалізувати План перемоги, щоб примусити Росію бути на Саміті миру та бути готовою закінчити війну.

Під час виступу Президента у Верховній Раді, 16 жовтня 2024

План складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків

1 . Геополітичний. Запрошення в НАТО

Безумовне запрошення зараз – це визначеність, як партнери бачать місце України в архітектурі безпеки

– Це запрошення в НАТО зараз. Ми – демократична нація, яка довела, що може захищати Євроатлантику і наш спільний спосіб життя – інших демократичних націй.

Путін має побачити, що його геополітичні розрахунки програшні. Росіяни повинні це відчути – що їхній цар програв геополітично.

Запрошення зараз із членством пізніше посилює всіх. Це сильне рішення, яке не потребує нічого, окрім рішучості.

І сьогодні запрошення символізує значно більше, ніж тільки НАТО.

Безумовне запрошення зараз – це визначеність, як партнери бачать насправді місце України в архітектурі безпеки.

Вони мають відчути падіння російської армії – Зеленський

2 . Оборона

Ми не маємо допустити буферних зон на нашій зелі

– Це незворотне зміцнення української оборони проти агресора. Це реалістично – захищати наші позиції на полі бою в Україні й водночас повертати війну на територію Росії, щоб росіяни справді відчували, що таке війна, і попри російську пропаганду починали розвертати ненависть у бік Кремля.

Вони мають відчути падіння російської армії. Завдяки Курській операції ми побачили, що Путін немає сил щоб триматись, коли ми тиснемо справді міцно. Ми не маємо допустити буферних зон на нашій зелі.

Ключі до реалізації другого пункту плану:

  • Успішне продовження операцій Сил оборони та безпеки України у визначених районах ворожої території.
  • Допомога партнерів у комплектуванні бригад резерву для Збройних Сил України.
  • Виведення ППО України на рівень, достатній для захисту міст і сіл від російських ракет і дронів. Спільні захисні операції з сусідами у Європі для збиття російських ракет і дронів у межах доступу повітряного щита партнерів.
  • Розширення операцій із застосуванням наших українських ракет і дронів, а також інвестиції у розширення їх виробництва в Україні.
  • Зняття партнерами обмежень на застосування далекобійної зброї на всій окупованій Росією території України й на території Росії – по обʼєктах воєнної інфраструктури – і надання Україні відповідних далекобійних ракет, дронів та інших засобів ураження.
  • Надання супутникових даних, що отримуються іншими засобами розвідки.

Вивести ППО України на рівень, достатній для захисту міст і сіл від російських ракет і дронів – Зеленський

3. Стримування

Росія або йде в дипломатію, або йде… до втрати її машини війни

– Під нього теж є таємний додаток. Його вже отримали лідери Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини.

Отримають і ще деякі держави, які можуть наповнити змістом для України цю дуже добре відому світові концепцію стримування.

Коли Росія знає, що відповідь буде і яка саме, вони обирають переговори і стабільне співіснування навіть зі стратегічними противниками.

Україна пропонує розмістити на своїй землі комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту України від будь-якої воєнної загрози з боку Росії та який звузить варіативність дій Росії до таких перспектив: або приєднатись до чесного дипломатичного процесу для справедливого завершення війни, або гарантовано втратити можливість продовжувати агресивну війну.

Пакет стримування – це факт, що Росія або йде в дипломатію, або йде… до втрати її машини війни.

Мир завдяки силі.

Україна пропонує укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних в Україні критичних ресурсів – Зеленський

4. Стратегічний економічний потенціал

Поклади критичних ресурсів разом з потенціалом у виробництві енергії та продовольства – ключові загарбницькі цілі Росії

– В Україні зосереджені природні ресурси, і зокрема критично важливі метали ціною в трильйони доларів США, які посилять або Росію та її союзників, або Україну та демократичний світ. Поклади критичних ресурсів разом з потенціалом України у виробництві енергії та продовольства є одними з ключових загарбницьких цілей Росії у війні.

І це наша можливість зростання. І це можливість Сполучених Штатів та наших партнерів у G7 працювати з Україною – союзницею, яка може забезпечити на інвестицію прибуток.

Україна пропонує Сполученим Штатам разом із визначеними партнерами, зокрема це Євросоюз, частиною якого Україна – буде, та з іншими партнерами у світі, укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних в Україні критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу.

Це також мир завдяки силі. Економічній силі.

Україна матиме один із найбільш досвідчених та великих військових контингентів

5. Безпековий

Український досвід має бути використаний для гарантування безпеки у Європі

– Після війни Україна матиме один із найбільш досвідчених та великих військових контингентів. Це люди – наші воїни, які володітимуть реальним досвідом сучасної війни, успішним досвідом застосування західної зброї та різнобічним досвідом взаємодії з військовими НАТО.

Цей український досвід має бути використаний для зміцнення оборони Альянсу та гарантування безпеки у Європі.

Це достойна місія для наших героїв.

Партнери України, яким уже був представлений цей План, поставилися до нього практично, зауважив Президент. Команди зосереджені на деталях заради дієвої підтримки. Завтра Зеленський представить план перемоги на засіданні Європейської ради.

  • Минулого тижня Зеленський побував із візитами в європейських країнах, які є найважливішими союзниками України – Великій Британії, Франції, Німеччині й Італії – щоб представити свій план після обговорення його минулого місяця з президентом США Джо Байденом.
  • Київ очікував відповіді на план від своїх союзників. 29 вересня Зеленський зазначав, що Україна і група «Рамштайн», куди входять близько 50 партнерів України, мають «визначити спільні кроки та спільне бачення, як посилити тиск на Росію». Але «Рамштайні», який мав відбутись у жовтні, через ураган «Мілтон» довелося перенести на невизначений термін.
  • Президент Європейської ради Шарль Мішель напередодні запросив президента України Володимира Зеленського відвідати саміт Європейської ради 17 жовтня, щоб підвести підсумки останніх подій у війні Росії проти України і представити свій план перемоги.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський у четвер відвідає саміт Європейської ради, де представить план перемоги – Мішель
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: До розробки плану перемоги мали би долучити українське суспільство – нардепка

Your browser doesn’t support HTML5

«План перемоги» Зеленського: огляд і критика. Що дійсно треба для перемоги?