«ВИБИВАЮТЬ ПОКАЗИ ТОРТУРАМИ». Українські журналісти у полоні РФ | Новини Приазов’я

Your browser doesn’t support HTML5

Скільки українських журналістів перебувають у російському полоні? Де востаннє утримували загиблу Вікторію Рощину, і від чого вона могла померти? Чи є ймовірність обміну українських журналістів, і хто може мати вплив на Росію у цьому питанні?

Україна передасть Ватикану список журналістів, які зараз перебувають у полоні в Росії. Про це днями повідомив український президент Володимир Зеленський. За його словами, підштовхувати обміни – це дуже важкий процес, саме тому потрібна спеціальна допомога, зокрема, зусиль Ватикану. Президент згадав про українську журналістку Вікторію Рощину, про загибель якої у російському полоні стало відомо минулого тижня.

Нагадаємо, що Вікторія Рощина – українська журналістка, була авторкою серії репортажів для Радіо Свобода. Вона також співпрацювала з іншими медіа - «Українською правдою», hromadske, Суспільним» і «Цензором.нет». Вперше її затримали у Бердянську в березні 2022 року, коли вона писала для ЗМІ репортажі про життя на окупованих територіях. Тоді журналістку відпустили, змусивши записати відеозвернення, що претензій до російських військових вона не має. Рощина повернулася на підконтрольну Україні територію, але в липні 2023 року знову поїхала до захоплених регіонів. Вона перестала виходити на зв’язок з рідними у серпні минулого року. За словами її батька, незадовго до того журналістка вирушила з України до Польщі і мала дістатися окупованих територій через Росію.

Служба безпеки України тоді підтвердила родині, що Вікторію взяли в полон російські сили. 10 жовтня цього року у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими в Україні повідомили, що журналістка померла у полоні.

Скільки українських журналістів перебувають у російському полоні? Де востаннє утримували загиблу Вікторію Рощину, і від чого вона могла померти? Чи є ймовірність обміну українських журналістів, і хто може мати вплив на Росію у цьому питанні? Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведуча Юлія Щетина.