«Теплі шапки, рукавички та запас харчів»: як Нікополь готується до «важкої» зими

Нікополь Дніпропетровської області потерпає від обстрілів з боку російської армії. Військові РФ стріляють, зокрема з території захопленої ними ще на початку березня Запорізької АЕС. Місцева влада називає ситуацію «кричущою». За словами голови Нікопольської районної військової адміністрації Євгена Євтушенко, окупанти обстрілюють мирне населення, житлові квартали, бібліотеки, спортивні школи. Голова адміністрації прогнозує «важку зиму». В інтервʼю проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» він розповів, як громада готується до холодів в умовах війни та дав поради жителям, які відмовляються евакуюватися.

«Страждає житловий фонд»

За словами Євгена Євтушенка, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну п'ять місяців для жителів Нікопольської громади були відносно тихими.

Ці території, де проживає близько 40% населення, наразі потерпають від обстрілів і це так, дуже кричуща ситуація

– Знаєте, мабуть, склалася така надія, що так воно тихо і буде надалі. Але понад місяць тому окупанти почали обстріл нашої території, почалося все з міста Нікополь, а продовжилося всією береговою зоною. Наразі від обстрілів потерпає село Вищетарасівка, місто Марганець, Червоногригорівка, Придніпровське, місто Нікополь.

Ці території, де проживає близько 40% населення, наразі потерпають від обстрілів і це так, дуже кричуща ситуація. Кричущість її полягає в тому, що окупанти обстрілюють з «Градів», важких артилерійських систем калібру 152 мм, вони обстрілюють мирне населення, вони обстрілюють житлові квартали, вони обстрілюють бібліотеки, спортивні школи – об'єкти, які не мають відношення до військових, до військових дій.


Як уточнив голова районної військової адміністрації, переважно страждає від обстрілів промислова інфраструктура, це соціальна інфраструктура, житловий фонд.

Буквально падає останній снаряд, а люди вже починають працювати – відновлюють вулиці та відновлюють сквери

– Я б хотів зазначити роботу комунальних служб, зокрема міста Нікополь, які відновлюють всі ці пошкодження.

Буквально падає останній снаряд, а люди вже починають працювати – відновлюють вулиці, відновлюють сквери, роблять максимально можливе, щоб мінімізувати поранення, яке наносить місту орда.

Відповідні служби роблять все можливе, щоб мінімізувати аварії на газових системах, газових мережах, електромережах, мережах водопостачання. Наразі всі наші міста мають повний об'єм цих послуг базових, які повинна отримувати людина, що проживає зараз у 21-му сторіччі на території міста, або села.

«Терор мирного населення»

Дії російської армії Євтушенко називає «терором мирного населення». На його переконання, робиться це, в тому числі щоб плодити фейки, розколювати суспільство, щодо питання оборони, щодо питання захисту.

Реагуючи на терор мирного населення, наша армія почала захищати наших людей, давати відсіч

– Вже наразі закидають такі версії про те, що, якби українська армія не стріляла на той берег, то не було б ніяких обстрілів. А я нагадую людям, що обстріли нашої території почалися с того боку і два тижні вони безкарно гатили по прибережній території, використовуючи РСЗВ, кладучи по нашій території по 2-3 пакети з «Градів», не отримуючи відповіді.

Ці обстріли взагалі ніхто не провокував і я прошу це пам'ятати.

Тільки реагуючи на терор мирного населення, наша армія почала захищати наших людей, давати відсіч і відправляти окупантів на концерт Кобзона.

Голова Нікопольської РВА наголошує, що у місцевого населення здебільшого проукраїнські настрої і настрої на перемогу.

– Але є на жаль люди, які реагують на «вкиди». Крім бомб і ракет, на нашу територію закидають багато дезінформації, проводяться інформаційно-психологічні спецоперації. Але нічого нового, російська пропаганда як працювала в 2014 році, так вона працює і зараз.

– Наразі позиція проста і відбувається наступним чином – наша армія не веде вогонь по цивільних, наша армія не веде вогонь по атомній станції, наша армія боронить місто Нікополь і прибережні території Каховського водосховища, інших думок і дій немає. Все інше – ворожі «вкиди». Нам треба триматися і тримати інформаційну гігієну тримати свій мозок в чистоті.

«З газового на пелетне опалювання»

За словами Євтушенко, готуючись до зими та опалювального сезону, адміністрація провела роботу по переходу на альтернативні джерела.

– Мова йде про пелетне та електроопалення. В області велась системна робота по відходу від природного газу – це основне джерело, яке може бути під питанням цього року. Буде важка зима, скоріше за все, буде важко опалювати, утримувати комунальний фонд. Але базові заклади – лікарні та інші, які мають працювати, вони будуть працювати і будуть опалюватися.

Також Євтушенко дав окремі поради місцевим жителям, які залишаються зимувати.

Зараз добре було б почати формувати певний запас продуктів довготривалого зберігання

– Поради таки: повинні бути рукавички, шапки, люди мають бути тепло одягнені, мати певний запас цих речей. Друга важлива річ – вже зараз добре було б почати формувати певний запас продуктів довготривалого зберігання – крупи, олія, консерви.

– Хотів би зазначити дуже добру та потрібну роботу волонтерських фондів, благодійних фондів. Ми сьогодні маємо декілька таких, що працюють на території району. Ми намагаємось разом із фондами, забезпечити людей саме продуктами довготривалого зберігання, тобто сформувати запас і разом пройти зиму.

Загалом, чим би я хотів підсумувати цю історію підготовки до зими, що ми залишаємося разом, ми на території, ніхто нікуди не виїжджає, ми разом будемо йти через зимову історію і допомагати один одному.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Понад 12 годин лунає тривога». Як Нікополь та Миколаївщина живуть під російським вогнем

Кому треба евакуюватися?

Триває добровільна евакуація з Нікопольського району та прибережних територій. Євтушенко вважає, що чоловіки мають залишатися.

Захист свого району, це не тільки бігати десь з автоматом

– Я вже близько півтора місяця наголошую на необхідності виїхати жінкам, дітям, літнім людям, людям, які мають важки хвороби – це важливо, маючи такі обстріли, це небезпечно. Чоловіки повинні залишатися. Захист свого району, це не тільки бігати з автоматом десь, це допомагати розбирати завали, роздавати волонтерську допомогу, допомагати заготовляти дрова – багато речей, де потрібна сила та руки. Ось це і є захист нашого району. Ми повинні залишатися всі разом і допомагати один одному.

  • На ЗАЕС завозиться нова російська техніка, зокрема ракетні комплекси, з яких обстрілюють місто Нікополь, повідомляв 15 липня президент компанії «Енергоатом» Петро Котін.
  • За даними Днепропітровської облради, у ніч на 2 вересня російські війська обстріляли Нікопольський район з «Градів». Найбільше постраждали дві громади, пошкоджені 16 будинків, снаряд прилетів у будинок. Чоловік отримав опікові поранення спини й обличчя, зараз він перебуває у районній лікарні. Зруйновані лінії електропостачання, кілька тисяч людей без світла.
  • З початку бойових дій в області рятувальники знешкодити 4,3 тисячі сучасних боєприпасів, 4 тисячі з них – це заборонені міжнародними конвенціями касетні боєприпаси.
  • Росія, у свою чергу, звинувачує українських військових в обстрілах Енергодара. Натомість в Офісі президента України заявляли, що російські війська обстрілюють Нікополь, Марганець та імітують «відповідь» по Енергодару, хоча самі ведуть вогонь».
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Обстріли з «ядерної фортеці». Як Росія намагається зірвати контрнаступ ЗСУ на півдні?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

Загалом, за час повномастабної війни від 24 лютого 2022 року по кінець червня 2024 року ООН верифікувала дані про щонайменше 33 878 постраждалих цивільних, серед них 11 284 загиблих.

Реальна кількість втрат, зазначають експерти, набагато більша. Тільки під час блокади і бомбардування Маріуполя, як заявляє українська влада, могла загинути понад 20 тисяч людей.