Декомунізація, деколонізація і вулиця Московська: як це відбувається на півдні України

Назви вулиць впливають на свідомість населення – Олексій Макієнко

Чи завершився процес декомунізації в містах Приазов'я? Чим відрізняється декомунізація від деколонізації? Як ставляться до цих процесів жителі південного регіону? Про це в ефірі програми «Новини Приазов’я» на Радіо Свобода.

  • У Херсоні не вдалося перейменувати вулицю Московську. У вересні 2021 року в місті відбулися громадські обговорення щодо перейменування цієї вулиці на вулицю імені родини Фальц-Фейнів. Згідно з протоколом, участь в обговоренні взяли 65 осіб, з яких 13 ініціативу підтримали, а 22 херсонці висловились проти.
  • В листопаді 2021 року, відбулося ще одне громадське обговорення, втім 120 мешканців виступили «за», і 213 «проти», тож вулиця Московська в Херсоні наразі залишається Московською.

«Перейменування наразі не на часі»

«Пріоритетом для ініціативної групи було увічнити пам’ять про родину Фальц-Фейнів. А яка саме вулиця буде перейменована – визначалися після цього. Ми дійшли до висновку, що вулиця Московська – це такий релікт на мапі Херсона, який виник абсолютно штучно. Раніше вона називалася Кінна, ще в дорадянські часи. Назву «Московська» отримала у 50-ті роки 20-го століття», – розповів голова херсонської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олексій Макієнко.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна і Росія. Чому Путін взявся за капітальний ремонт російської історії?

Фальц-Фейни, іменем яких хотіли назвати вулицю – родина землевласників, підприємців і меценатів німецького походження на півдні України. Упродовж ХІХ – початку ХХ століть його представники зробили значний внесок у розвиток економіки, культури й освіти Херсонщини, підкреслюють історики.

В межах міста досі збереглося кілька прибуткових будинків, вони знаходяться на центральних вулицях Херсона, які зараз складно буде перейменувати
Олексій Макієнко

«Це були талановиті підприємці, велику частину коштів вони вкладали у міську нерухомість.

В межах міста досі збереглося кілька прибуткових будинків, вони знаходяться на центральних вулицях Херсона, які зараз складно буде перейменувати: вулиця Суворова, проспект Ушакова.

Вони були енергійними благодійниками-меценатами. Перша бактеріологічна станція в Херсоні функціонувала багато в чому на дотації представників цієї родини», – зазначив Макієнко.

Вулиця Московська в Херсоні

Однак, ідею перейменування вулиці в Херсоні громадськість не підтримала. За словами активіста, «люди не були проти самих Фальц-Фейнів». Лунала думка, що «перейменування як таке зараз не на часі».

«Стосовно Фальц-Фейнів у нас з’явилася нова ідея: нещодавно міська рада ухвалила рішення про створення нового скверу в центрі Херсона, цей сквер поки немає назви. Наша ініціатива – надати цьому скверу ім’я родини Фальц-Фейнів», – поділився краєзнавець.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Володимир, без Волинського. Як триває деколонізація міст України?

Вплив на свідомість

Вулиці, названі на честь радянських ватажків, лише транслюють спотворене уявлення про наше минуле
Олексій Макієнко

На думку Макієнка, назви вулиць впливають на свідомість населення: «Якщо нас постійно оточують назви, які асоціюються з міфологізованим минулим, це тяжіє над нашою свідомістю. Вулиці, названі на честь радянських ватажків, лише транслюють спотворене уявлення про наше минуле серед нового покоління. З часом треба вносити правки у топонімічний ландшафт».

Одним з позитивних прикладів Херсона він називає перейменування вулиці Будьонного – одного з керівників радянської держави – на полковника Кедровського.
Це (полковник Кедровський – ред.) був сподвижник Симона Петлюри, заступник генерального секретаря військових справ часів Української революції доби Центральної ради. Людина, яка формувала українське військо у 1917-1918-х роках. Він родом з Херсона», – розповів Макієнко.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ушаков чи Говард: дискусія про історичну пам’ять Херсона

Деколонізація триває

Вулиці Херсона були перейменовані ще у 2016 році, але на табличках в маршрутках це ніяк не позначилося. Тривалий час в маршрутних таксі люди продовжували їздити до вулиць Леніна, Кірова, Фрунзе, стверджують місцеві активісти. Крім того, більша частина трафаретів були російською мовою. На це звернув увагу місцевий активіст і блогер Олександр Рудоманов.

«Є велика частина людей «какая разница», тільки б нічого не змінювати», – так про свій досвід сприянню декомунізації у місті розказує Рудоманов.

Your browser doesn’t support HTML5

Декомунізація: у Львові демонтували радянську зірку на Марсовому полі

На його думку, деколонізація в Україні має відбутися, але на неї потрібно ще дуже багато часу.

Яким боком до України вулиця Мічуріна? Він російський агроном, але його іменем теж названі вулиці у багатьох містах України.
Олександр Рудоманов

«Треба дивитися на історичні постаті. Суворов, наприклад, має відношення до Ізмаїлу, але навіщо його вулиця у кожному населеному пункті? Так само, яким боком до України вулиця Мічуріна? Він російський агроном, але його іменем теж названі вулиці у багатьох містах України. Для чого і чи треба перейменовувати? Звісно, так», – вважає Рудоманов.

«Додали плюсів іміджу Бердянська»

Історик, завідувач кафедри історії та філософії Бердянського державного педагогічного університету Ігор Лиман був долучений до робочої групи з перейменування у Бердянську. Він каже, що цей процес в місті був «довгим і непростим, але цікавим та результативним».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як Московія стала Росією? До 300-ліття «викрадення» назви українського народу

«Ми отримали великий список з пропозиціями. Ми напрацювали зведену концепцію, яка б додала плюсів іміджу Бердянська. Ми запропонували, щоб в назвах вулиць відбилися всі періоди історії нашого краю», – розказав він.

В місті запропонували повернути назви, присвячені народам, які зробили важливий внесок у розбудову міста. Так з'явилися вулиці Італійська та Грецька.

«Також наголосили на прізвище Хавкіна (Володимир Хавкін – бактеріолог, творець перших вакцин проти чуми та холери – ред.), який врятував світ від чуми. Його вулиця була на околиці міста, от тепер замінила вулицю Фрунзе», – додав Лиман.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Григоренко vs Жуков: у Харкові триває епопея з перейменуванням
Перша перейменована табличка в Бердянську з’явилася на вулиці Лютеранській.
Ігор Лиман

Не обійшла декомунізація і головний проспект Бердянська, який за радянських часів носив ім’я Сталіна, а до лютого 2016-го – Леніна. Врешті проспекту, повернули його історичну назву – Азовський.

За словами Лимана, перша перейменована табличка в Бердянську з’явилася на вулиці Лютеранській. Це зробила місцева німецька громада на будівлі Лютеранської кірхи, на честь якої і була перейменована вулиця. Тим часом один з районів Бердянська називається «Колонія», а одна з вулиць там лишається Новоросійською.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Володимир Великий – князь Київської Русі чи України-Русі?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Перекрити тризубом»: що заважає декомунізувати герб СРСР на монументі «Батьківщини-матері» у Києві?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чому Москва досі боїться гетьмана Івана Мазепи?